Bro Guide

10+1 ütős slicked back frizura

By  | 

10+1 epic variációt mutatunk a kultúrtörténetből (including film, zene, sorozatok), ha véletlenül meg kéne győzni valakit a hátranyalt stílus létjogosultságáról a 21. században. 

Hogy a slicked back a legzsiványabb frizkó-e a világtörténelemben, arról lehet vitatkozni, de az biztos, hogy a kérdés maga joggal vetődik fel. Mint minden, az ember stílusával kapcsolatos entitást, a napszemüveget, a logózott alsógatyát vagy a rövid ujjú inget, úgy a frizurát is a popkulturális kontextus ruházza fel tartalommal. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nem kell szégyellned magad amiatt, ha a cipőd alapján az emberek bizonyos korosztályhoz, társadalmi csoporthoz tartozónak vagy valamilyen zenei irányzat rajongójának tartanak. Erről sem a cipő, sem te nem tehetsz, tehet viszont a film-, zene- vagy épp a reklámipar, esetleg a politika vagy a magazinpiac. Az ember első percepcióját egy másik illető irányába röhejesen bagatell dolgok determinálják, és a célszemély belső tulajdonságai nincsenek ezek között.

Ahogy azt Gambino elképzeli

Talán érdemes kicsit elfilozofálgatni a kérdésen, hogy a diadalútját a ’20-as években elkezdő, hátranyalt fazon romantikája mit jelenthetett a kor esztétáinak. Az biztos, hogy a felső középosztályban, majd a hajfixálók elterjedése után az alsóbb társadalmi státuszú csoportokban is népszerűvé vált stiló hamar stílusjegye lett az USA nagyvárosaiban aktív itáliai gyökerű maffiának is. Hollywood legendás filmgyártóinak köszönhetően pedig sokaknak talán épp ők jutnak eszükbe róla ma is.

Egyike az eredeti slicked back klasszikusoknak: Carlo Gambino, a ma is aktív, legendás Gambino bűnszervezet első főnöke az 1920-as években. Forrás: Wikimedia Commons

Szóval érdekes kérdés, hogy mit jelenthetett ez a frizura mondjuk a ’40-es évek Chicagojának átlagpolgára számára, társult-e hozzá bármiféle pejoratív érzés, úgy tekintettek-e rá az emberek, mint zsiványok koronájára, esetleg mint egy múló hóbortra, elcseszett divattrendre. Vagy éppenséggel a legnagyobb királyságnak tartották, amióta John T. Thompson .45 ACP lövedéket szóró, csigatáras géppisztolya a civil lakosság számára is elérhető lett? A mai májerségek hol lesznek vajon 50 év múlva, és Sergio Ramos sensei labdarúgó fade séróját meglátva a jövő embere párosít-e hozzá bármiféle pozitívat?

A 10 legjobb férfi frizura, amit ismerned kell

A beat ereje

A slicked back a modern férfifrizurák egyik legklasszikusabbja, de tündöklésének végét nem az Illinois illegális szeszfőzdéiben razziázó FBI ügynökök és nem is az alkoholfogyasztás dekriminalizációja jelentette, hanem valami sokkal prózaibb: az amerikai középosztály ifjainak zenei ízlése, a rock’n’roll és a beat virágzása. Az ’50-es évek elejétől kezdve a gitárzene aktuális hőseinek imázsa nyomán az új menő nem a fejformához simuló, hanem

a minél dúsabbnak tűnő, jól belőtt stíl lett, amit egy összetettebb szárítási procedúrával, a hajtő megemelésével és újfajta fixálókkal, például a hajlakkal értek el.

Így született meg a legendás pompadúr, majd a későbbiekben, nem utolsó sorban a Beatles által generált trendeknek hála a természetesebb, hosszú fazonok. A banda lenti evolúciója jól mutatja, pár év alatt hogyan mozdult el a trend a túlfixált kompozíciók irányából a csapzott tincsek felé.

 

Ezen felül még annyit jegyeznék meg, hogy a hajfixálókról annak idején egy méretesebbet itt írtunk, sőt, van benne egy fain infografika is, amit engedéllyel magyarítottunk, hogy nektek jó legyen. A lentiekben pedig akkor pár ütős példát szedtünk össze a popkultúra legcombosabb hátrapasszentozásaiból.

 #1 Jackson Nathaniel “Jax” Teller

Miben: Sons of Anarchy

Fotó: Sons of Anarchy/FOX

Alakítja: Charlie Hunnam

Stílus: Full slicked back

Ha az ember az apja nevét tetkózza a jobb karjára, a fiáét a mellkasára, a fivéréét meg a jobb karra, akkor a badass faktor lényegében már adott, a motoros bőrszerkó és a slicked back tulajdonképpen már csak hab a tortán. Technikailag azt azért tudni érdemes, hogy ez a hajhossz nagyjából a fazon maximuma, efelett már malterral is kezelhetetlen, onnantól inkább man bun (lényegében lófarok vagy konty) viselése ajánlott. Vagy fodrász, ugye. Jax példája azt mutatja jól, hogy a sztenderd szakáll körülbelül mit tud ezzel a séróval, arra bizonyíték továbbá, hogy a hátrafésült hajszerkezet nem a fekete hajúak kizárólagos előjoga.

 

#2 Mike Patton

Miben: Faith No More

Van a beautyFY háza táján egy kedves lány, Scully-nak hívják. Cikket ugyan nem írt még, de köszönhettek neki olyan remek szlogeneket, mint ami például ezen a bannerünkön figyelt tavasszal:

Ő eléggé rajta van a Faith No More-on, úgyhogy csak a kedvéért ideírom, hogy Mike Patton egy popsztár. Szívesen. Többet nem is veszem a számra, mert állítólag ezt csak azoknak szabad, akik az Easy-n kívül más muzsikát is fel tudnak sorolni a bandától, és hát…

 

#3 Arthur Shelby

Miben: Peaky Blinders

Fotó: Peaky Blinders/BBC

Alakítja: Paul Anderson

Típus: Undercut + slicked back

Az írek “Begbie”-jét azért is tettük be az összeállításba, hogy a klasszikus undercut+slicked back is egy jellegzetes példával képviseltesse magát. Ahogy annak idején már elsütöttük, az undercut lényegében annyit jelent, hogy az oldalsó terület és a fenti között semmiféle kapcsolat nincs (ezt úgy is mondják az ángélusok, hogy disconnected vágás), az átmenet ugrásszerű és drasztikus, de maga a rövid felület vágástechnikailag (és optikailag) simán lehet fade. Na, hát itt nincs még fade sem, hanem rohadtul egy hossz van, ettől lesz a végeredmény igazán csibészes.

Hoztunk továbbá egy videót is a karakterről, ami azért jó, mert látszik, körülbelül meddig kell növeszteni a hajat, ha a zsivány méltó hátranyalást akar. Szabadon lógatva az első tincseknek legalább az orrodig le kell érniük, és pont.

#4 Don “Wardaddy” Collier

Miben: Fury

Fotó: Fury/Columbia Pictures

Alakítja: Brad Pitt

Típus: Undercut + slicked back (cinkesen rövid verzió)

Azt nem tudjuk, hogy egy M4A2 Shermanban megbújva, ellenséges aknatűzben melyik hajviselet ígérkezik a legpraktikusabbnak, de karbantartás tekintetében biztosan nem ez. Pláne, hogy ez tankönyvi értelemben túl rövid, így nem is feltétlenül ajánlanánk ehhez a fazonhoz; egyszerűen azért, mert ha nincs meg a szükséges 8-10 centi, akkor a fodrász slime és Technokol Rapid gyilkos keverékével sem tudja majd huzamos időre odaragasztani a kompozíciót.

Formailag akár még oké is lehet, ha az egész nem pattanna szét az első komolyabb headbang után, hogy aztán a tüskéit fenyegetőn széttáró tarajos sülhöz hasonuljon.

Ha az Arthur Shelby videón látott, orrig érő tincsek nem adottak, akkor a végeredmény is kicsit problematikusabb, “szálkás” lehet.

 

#5 Joseph Pistone/Donnie Brasco

Miben: Fedőneve: Donnie Brasco

Fotó: Fedőneve Donnie Brasco/TriStar Pictures

Alakítja: Johnny Depp

Típus: Klasszikus slicked back

Ha annyi és olyan minőségű hajad van, amennyi a fiatal Johnny Deppnek volt, akkor

bűn ezt a fazont életedben legalább egyszer nem kipróbálni.

Azt tudni érdemes, hogy bár a slicked back az ’50-es évektől kezdve a mainstream divatból kikopott, bizonyos körökben (például az egyébként a mai napig aktív amerikai-olasz alvilágban) mindig is populáris maradt, a kétezres években kezdődött, európai másodvirágzásának oka pedig kettős.

Ilyenek voltak az igazi gengszterfrizurák

Egyrészt a divatos, átmenetes technikákhoz baromira jól passzol, másrészt pedig a retrománia tökéletes táptalajt biztosított ahhoz, hogy ihletért a frizurák terén is a régmúlt évtizedek stílusaihoz visszanyúló ifjúság újra rátaláljon.

 

#6 Michael Corleone/Vincent Corleone

Alakítja: Al Pacino/Andy Garcia

Fotó: A Keresztapa 3/Paramount

Filmek: Keresztapa

Típus: Klasszikus slicked back

‘Nuff said.

 

#7 David Bowie

Miben? Bármiben

Fotó: The Man Who Fell the Earth/British Lion Films

A fenti konstrukcióval kapcsolatban rögtön az elején érdemes leszögezni, hogy nem marad meg sokáig így, aminek az oka, hogy – részint az énekes hajszíne miatt – kevesebb és könnyebb finisterméket tettek rá (a fodrászatban finisterméknek azokat a matériákat hívják, amiket utoljára dobnak a fizimiskára, mielőtt még felállna a vendég a székből). Értsd: némi lakk, esetleg valamilyen könnyebb wax lehet rajta itt, ettől tűnik ilyen nagy tömegűnek a vertexnél (vagyis a fej fenti-hátsó területén) is. Ennek viszont az a következménye, hogy a szálak nem maradnak sokáig összetapadva, a frizura így jobban ki van szolgáltatva az elemeknek (például csöpögő esőnek, párának vagy az intenzíven rugózó, vertikális mozgásnak egy szabadtéri koncerten).

 

#8 Falco

Miben? Az osztrák kultúrtörténetben

 

Minden idők második leghíresebb, de mindenképpen a legnépszerűbb osztrák embere a fiatal olvasóink számára nyilván kevésbé ismert figura. Stílusát viszont nagyban felértékeli, hogy a németajkú popzenét azt megelőzően olyan zeit geist szimbólumok határozták meg, mint

Thomas Anders válltöméses glitterdzsekije vagy Dieter Bohlen aranyló plazmahullámokban kibomló lángnyelv fürtjei.

Ezzel szemben Falco! Itt jegyzem meg, hogy az összeállításba Ulla javasolta őt fantasztikus érzékkel, amit ezúton köszönök.

 

#9 James “Jimmy the Gent” Conway

Miben: Goodfellas

Alakítja: Robert De Niro

Típus: Klasszikus slicked back

Mindenkinek az életében eljön az a pillanat, amikor a bankrabláskor zsákmányolt dollármillióktól megrészegült haverjait kell jobb belátásra pofozni egy karácsonyi bulin. Ilyen alkalmakra a legnagyszerűbb választás az a slicked back, amit De Niro apánk viselt a Goodfellas kapcsolódó jelenetében.

Ennek a kultikus viseletnek jó tulajdonsága, hogy simára borotvált arcéllel is tökéletes, kiváltképp, ha az embernek a zsiványbölcsesség összetéveszthetetlen jeleként ezüst-metálos, ősz tincsek villannak a homlokán.

 

#10 A “Hannibal Lecter”

Miben: Bárányok hallgatnak

Fotó: Silence of the Lambs/Orion

Alakítja: Anthony Hopkins

Amennyiben a kopaszodásunk típusa a Norwood II., vagyis amikor a haj frontvonala ellentmondást nem tűrően iramodik a seggünk felé, ám váratlanul megtorpan a fejtető magasságában, akkor szerencsére van egy megoldás, hogy még utoljára rettenetesen félelmetesek legyünk. Ez a “Hannibal Lecter” slicked back, aminek teljes potenciálját úgy használhatjuk ki, ha mellé dermesztő tekintet is párosul.

 

#+1 A “begbie”

Miben: Trainspotting

Fotó: Polygram

Ha az ember nem elég türelmes, illetve mondjuk olyan fél évig hagyja hátul trapézra nőni, akkor hozhatja össze az úgynevezett “begbie-t”. Ennek a stílusnak a legfontosabb ismérve, hogy egyáltalán nincsenek az egyes területek összevágva, hátul csapzottan lóg szanaszét, elöl pedig az erre alkalmatlan tincseket próbálja az ember mindenféle olcsó szarral hátraerőltetni. Fontos tulajdonsága, hogy ennek megfelelően a kocsmai verekedések alkalmával azonnal szétcsúszik. Mellékhatása, hogy az embertől nem csak a kocsmában italozó idegenek, de még a saját haverjai is – joggal – fosnak.

Tutorial:

 

A kiemelt képen Josh Brolin látható a Deadpool 2 filmben, Cable szerepében.

Az adatvédelmi tájékoztatónkban elolvashatod a jogszabályoknak megfelelő adatvédelmi irányelveinket. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás