Bro Guide

Útmutató a férfitáskához

By  | 

A nők már régóta megkapják, hogy milyen irtózatos táskarengeteggel rendelkeznek, de eljött az idő, amikor hímneműként sem kell a farzsebedbe tuszakolni a teljes életed, mert a piac lelkesen szolgálja ki a férfiak táskaigényeit is. És attól, hogy megfelelő kiegészítőben tartod a cuccaidat, nem nő ki egy X kromoszóma, sőt még az arany középutat is simán megtalálhatod a szobányi táskaarzenál és az egy szem multifunkcionális, szakadt hátizsákkal császkálás között. Az alábbi cikkben megpróbáljuk áttekinteni a különböző típusokat, specifikációikat és azt is, hogy miképpen lehet kiküszöbölni egy-egy gyönyörű darab elcsúfulását.

Mielőtt nekikezdünk, a táska egyik legpraktikusabb előnyére szeretnénk felhívni a figyelmet:

A funkció és a méret tehát kéz a kézben járnak, ezért érdemes utóbbi alapján sorra venni az egyes típusokat.

Normál (kb. A/4-es méret)

#1 Oldaltáska

Az angolul “messengernek” nevezett típus a postásokhoz kötődik, ők voltak azok, akik elterjesztették anno. A lényege egy igen egyszerű megoldás: csak át kell dobni a szíjat a válladon, és a súlyt az oldaladra/hátadra helyezve már viheted is a mindenjót. Általában egy nagyobb rekesszel vannak felpimpelve, különösen azoknak érdemes fontolóra venni tehát a használatát, akik mindent, ami a napjukhoz fontos kelléknek számít, magukkal hordanak. Többféle anyagból készülhetnek, a vászon alapúak inkább az egyszerűbb, casual vonalhoz passzolnak, míg a bőr még az üzleti szférában is megállja a helyét.

Szopófaktora

Hátránya az, hogy a folyamatosan keresztbe vetett pánt egy idő után óhatatlanul nyomot hagy még a legszívósabb ruhán is. A zakóigazításos nagytesztünkben az egyik partner ki is emelte a válltáska pántját, mint az öltöny anyagának egyik legrettenetesebb ellenségét (hasonlóan para még a biztonsági öv – ezért is kell a zakót levenni a kocsiban). Ennek okán érdemes olyan verzióban gondolkodni, aminek klasszikus markolata is van.

#2 Aktatáska

Minden üzletember klasszikus szárnysegédje. Külön sportág úgy csinálni, mintha éppen egy üzleti tárgyalásra mennél (vagy onnan jönnél), miközben magabiztosabbnak tűnsz patent öltönyödben, mint a Wall Street farkasa. Az évek során természetesen ezek a darabok is evolválódltak, és már bátrabb kivitelezésben, bátrabb outfitekhez is be lehet őket vállalni, smart öltözékkel is teljesen kompatibilisek. Többnyire egy nagyobb rekesz van benne több kis zsebbel, így a laptopok, iratok vagy magazinok hordozására tökéletesek, de ennél többre ne számíts tőlük.

Szopófaktora

Hátránya az, ami minden kézitáskának: egy kezedet mindig lefoglalja, így komikus jeleneteket szülhet, mikor megpróbálsz egyszerre cigizni vegán smoothie-t inni, telefonálni és táskát fogni egyazon minutumban. Plusz elfoglalt üzletember lévén a másik kezedben mindenképpen a telefonod lesz (amin a sales csapatod negyedéves jelentését olvasod), így körülményes kinyitni az ajtót az irodaházba éppen betoppanó marketinges lány előtt. Valamit valamiért.

#3 Hátizsák

Hátizsák és hátizsák között is hatalmas különbség lehet. Mert rendben, értem én, hogy a régi sulis pakk, amit még muttersentől kaptál, máig nagyon jó állapotban van, de hidd el barátom, eljött a progresszió ideje. Mára a hátizsákdivatban is van egy bumm, már

nemcsak olyan sportos darabok léteznek, amik utcára is jók, hanem olyan smart darabok is, amik szabadidős tevékenységhez egyáltalán nem jók.

Kialakult egyfajta igény arra, hogy a hátizsák kényelmét és praktikumát egy olyan köntösben tudhasd magadénak, ami nem nélkülözi az esztétikumot. Ne félj hát kísérletezni, és akár öltönyhöz is fölvenni egy a célnak megfelelő darabot.

Szopófaktora

Hátránya ugyanaz, mint az oldaltáska esetében: huzamosabb használat esetén nyomot hagyhat a szöveten. Viszont jó minőségű darabok moderált használata esetén nem lehet gond.

#4 Tote

A tote egy egzakt módon magyarul megfogalmazhatatlan, típusában

főleg egy bevásárló szatyorra hajazó, ám annál milliárdszor menőbb kézi stuff.

Abszolút szabadidős termék, hiába készül bőrből, formálisabb alkalmakra teljesen felejtős. Tartogasd casual vagy smart casual szettekhez. Kialakításában ez áll legközelebb a női táskák világához, hiszen ebben is maximum egy-egy kisebb belső zseb található, egyébként pedig egy nagy ömlesztett masszává alakíthatod cuccaidat a táska nagy rekeszében.

Szopófaktora

Hátránya, hogy nem való mindenkinek, egyértelműen haladó fokozat.

Nagyobb űrtartalmú táskák

#1 Utazótáska

Ékes példája annak, amikor esztétikum és praktikum kéz a kézben járnak. Az utazótáska a nagyobb űrtartalmú darabokhoz tartozik, el kell férned benne úgy is, hogy akár egy hétvégére elegendő cuccot viszel magaddal. Általában kézben hordják, de az ár tartalmazni szokott egy pántot is, hogy felcsatolva a válladon is vihesd nagy súly esetén. Lényegében a sporttáska elegánsabb verziója, ideális opció, ha azt dobja a gép, hogy öltönyben utazol.

#2 Klasszikus sporttáska

A sporttatyót sokkal inkább célszerűsége okán érdemes megemlíteni, ugyanis valljuk be, sokkal kevésbé emeli egy öltözet fényét, mint egy kvalitásaiban hasonszőrű, de sokkal szebb utazódarab. Persze azok számára, akik arra is nagy gondot fordítanak, hogy az edzőteremben vagy szabadidős tevékenység közben is patent legyen a szett, szintén megvan a lehetőségük arra, hogy beújítsanak egy-egy hipercool darabot.

Tartsd mindig tisztán, ne hagyd benne poshadni egész hosszú hétvége alatt a tartalmát, mert a végén még megunja, és ő rakja be magát a szennyesbe.

#3 Gurulós

Ha egy hosszabb útra indulsz, mondjuk repülővel, akkor előfordulhat, hogy pár nap alatt annyit kell cipelned a motyód, amitől egy életre eleged lesz az utazótáskából, de túlságosan elfáradt ahhoz a kezed, hogy kivágd az egészet a p*csába. Ilyen esetekre lehet szerencsés útitársad egy gurulós darab, aminek – okozzak ezzel bármilyen meglepetést -az a fő ismertetőjegye, hogy vannak rajta kerekek. Minden háztartásba elkél egy ilyen pajtás, akivel úgy kiegészítitek egymást a hosszú úton, mint Ted és Marshall.

Kis méretű táskák

#1 A borítéktáska

A férfiak körében mérsékelt népszerűségnek örvend, ugyanis van, aki szerint fölösleges, más szerint meg szimplán b*zis. Pedig ez egy roppant

jó példa arra, hogy az igényesség miképpen tud megnyilvánulni egy olyan kombinációban, ami ötvözi stílus külcsínét és a praktikum muszáját.

Ennek a táskának nem áll jól ha telepakolod, vékony kell, hogy maradjon, telefont, iratot, pénzt, zsebkendőt és esetleg kulcsokat tehetsz bele, magyarul mindent, ami akkor kell, amikor nem kell semmi.

#2 Az övtáska

Régebben egyenesen gáz volt ilyet viselni, és ma sem a stílusosság csimborasszója, bár gyakorlati előnye kétségbevonhatatlan. Amire kialakították, arra mindig is tökéletes volt, viszont harsány ízléstelensége miatt sikeresen egy kategóriába tagozódott a szandál-zoknival. Nos, 2018 sikeresen elérte, hogy egyéb őrült agymenések mellé még ez is visszatérjen a divatba. Persze

csípőn hordani továbbra is főben járó bűn,

annyit csiszoltak a módin az okosok, hogy csak lezserül átdobják a vállukon, így valójában immár nem öv, hanem melltáska. Casual és utcai típusú öltözékhez való, öltönyhöz semmiképp sem venném föl, bárki bármit mond vagy mutat, egyébként pedig merész és vakmerő; kísérletezni nyugodtan lehet vele, hiszen harsány színekben és bőr kivitelben is megtalálhatjuk már őket a boltok polcain.

Végezetül némi táska-parainézis, vagyis:

Hibák, amiket elkövethetsz, ha táskával nyomod

#1 Nem a jó táskát választod az outfithez

Mindennek megvan a helye és ideje, ez alól nem kivétel a tatyód sem. A bőr aktatáskád, amivel az egész hetet lazánfaszán lehúzod, a vízparton kevésbé mutat jól, még kevésbé praktikus, mint ahogy a szabadidős tevékenységeken koptatott hátidnak sem szabad soha az öltönyöd vállát illetnie.

Így hozd helyre:

Ha nem vagy hatalmas divatpartizán, akkor egyszerűen igyekezz mindig a jó ízlés határain belül és a klasszikus utasítások alapján hordani a batyujaid. Figyelj például a színekre, egy barna cipő/öv kombóhoz teszem azt kevésbé esztétikus választás fekete táskát venni, de a tetőtől talpig bőrben járást is meghagynám a motorosklub számára. Persze manapság már olyan világot élünk, amikor nagyjából mindent lehet, egy aktatáskát sem csak az üzleti szférában hordhatsz magaddal, és öltönyhöz is fel lehet venni hátizsákot úgy, hogy patent legyen. Alapszabály, hogy

a prémium anyagok mindig elmozdítják az összképet smart irányba,

így ezek természetesen magasabb árkategóriába tartoznak, mint az egyszerűbb, vászonból készült darabok, viszont jó strapabírásuk és sokoldalú használhatóságuk miatt kifizetődőek.

#2 Alábecsülöd a színek fontosságát

A business casual világában a kiegészítők egy kis személyiséggel fűszerezve aranyat érhetnek. Egy öltönyhöz merészen megválasztott táska legalább akkora pezsgést tud adni az egész outfitnek, mintha egy bohém nyakkendőt tekertél volna nyakadba. Persze ebben az esetben is bele lehet futni olyan hibákba, mint a rossz szín vagy rossz helyszín megválasztása. Bár divatosak a printed vagy kockás darabok, de a túlzott halmozás mindig az összkép rovására megy. Ha pedig olyan helyen teszed tiszteleted, ahol a visszafogottsággal mondhatod a legtöbbet, ott jobb, ha visszafogott maradsz, tesó.

Így hozd helyre:

A recept a már jól megszokott tézisen alapszik, miszerint jó alap nélkül nem lehet semmit sem építeni. Ez ugyanannyira igaz a mezőgazdaságra, az építőiparra és a divatra is. Ahogy a layeringnél is fontos, milyen táptalajt választasz, úgy a táskamagoknak is elengedhetetlen, hogy olyan termékeny földbe vesd őket, amiben szárnyra kélve ajándékoznak meg téged a termés örömével. (OMG dat metafóra, broh. – a szerk.)

Ha jól akarod kezdeni a dolgot, akkor olyan színeket kezdj el alkalmazni, mint a fekete vagy a navy, de minden esetben valami sötétet.

Ugyanis ezek egy stilizált, visszafogott mázba burkolnak, ezzel hagyva nagyobb teret a batyunak. Miután már magabiztosan kialakítottad az ehhez szükséges szokásaid, tekerheted egyre följebb a hangerőt, egyre bátrabb színekkel, anyagokkal és mintákkal is dolgozhatsz, egyik sem lesz számodra megugorhatatlan akadály.

#3 Túl üres vagy túl tömött a táskád

A lufi egy kiváló szemléltetőeszköz arra, hogyan fest az a táska ami alul- vagy túltöltött. Az a tatyó, amibe nem teszel megfelelő mennyiségű anyagot, úgy fog kinézni, mint az a lufi, amiben túl kevés a levegő. Viszont ha a kapacitását feszegetve annyira megtömöd, hogy éppen csak ne repedjen ki, az is nevetségesen fest, ráadásul semmi mást nem érsz el vele, mint hogy tönkrevágod.

Így hozd helyre:

Ezzel egyúttal egy másik nagyobb témakört is kiiktatunk, ugyanis az egyik kiváló opció arra, hogy mindig megfelelő tatyót hordj magadnál, nem más, mint hogy helyesen tudd felmérni az úticélt, és hozzá mérten kiválasztani a legmegfelelőbb opciót. Ha egy vacsorára mégy, ahová csak a fontosabb irataidat, pénzt, zsebkendőt, kocsikulcsot szándékozol magaddal vinni,  ideális lehet egy borítéktáska, ez méretben megfelelő, egyúttal elegáns is. De ha az edzőterembe battyogsz, akkor

nem tanácsos a bőr kézitáskádba bezsúfolni a pólót, gatyát és az L-karnitint, akkor sem, ha nem szeretnél két táskával elindulni reggel.

Persze ehhez az kell, hogy legyenek az életstílusodnak megfelelő alternatíváid, így sosem kell majd azon aggódnod, hogy miben fogod szállítani azt a sok/kevés cuccot. Jellemzően egyébként a férfiak többségének a kisebb mennyiségre kevesebb lehetősége szokott lenni, a sok holmi eltüntetését könnyebb kivitelezni egy-egy hátizsák, utazó- vagy sporttáska révén.

A cikkhez hasznosnak bizonyult a Fashionbeans anyaga. Fotók: Pinterest.

Flo

Az adatvédelmi tájékoztatónkban elolvashatod a jogszabályoknak megfelelő adatvédelmi irányelveinket. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás