Így lesz a hajad tartósan egyenes

Szerző: Brooke

Bármennyire is igyekszünk hirdetni az igét, hogy márpedig a hullámos és göndör haj igencsak szexi és dögös, no meg persze rendkívül divatos, egyelőre úgy néz ki, az egyenes frizura iránti lelkesedés sehogy sem akar alábbhagyni. Nem gond, sőt, így legalább van egy remek okunk arra, hogy alaposan kivesézzük az egyenes haj mögött álló titkokat. A hajszárítástól kezdve a hajápoláson keresztül a hajvasalásig, mindenről lesz szó.

Az egészséges hajú lányoknak vannak hajápolási titkaik, amiket a nem túl egészséges hajú lányok epekedve próbálnak utánozni. Ahogy azt nemrégiben Ulla is megírta, a vastag szálú haj függ a genetikától, meg még nagyon sok minden mástól is. Ilyen például az étkezés, az egészséges életmód, a hajápolási rutin, a hajformázók használatának mértéke, satöbbi. Annak ellenére, hogy negatív példákkal mi magunk is találkozunk a hétköznapokban, illetve saját magunkon tapasztaljuk az irdatlan mennyiségű hajvasalás káros következményeit, valamiért mégsem vagyunk képesek elfogadni:

attól, hogy reggel tizenkétszer átvasaljuk a hajunkat, nem lesz sem egyenesebb, sem tartósabb a végeredmény.

Ezt a cikket elsősorban a nyári hőség okozta kellemetlenségek megelőzésének érdekében írjuk most úgy, hogy belefoglaljuk minden korábbi irományunkat ezzel a témával kapcsolatban. Nőnek lenni sokszor szívás, főleg negyven fokban a Balaton partján, mikor szürcsölni próbálod a jól megérdemelt vodkaszódád jól kinéző outfitben és sminkben anélkül, hogy a frizuráddal meg az addigra már nem létező egyenességével kellene foglalkoznod. Hogy kicsit megkönnyítsük számodra a tartós(abb) egyenes haj elérését, összefoglaltuk a lényeges dolgokat.

#1 Minden a hajszárításnál kezdődik

A göndör/hullámos haj alapvetően mindig szálasnak tűnik. Ha természetesen, genetikailag van beléd kódolva a loknis frizkó, az egyszerű hajvasalás nem biztos, hogy jót fog tenni a tincseidnek. Ezért is szükséges mindig körkefével viszonylag egyenesre szárítani a hajad, és többször megfésülnöd vizesen, hogy tartósabb legyen az egyenesre vasalt verzió. A hajszárítás helyes menetéről itt írtunk korábban. Igen, ez időbe telik, és valóban tincsenként kell megszárítanod a hajad úgy, hogy a másik kezedben fogod a körkefét, és húzogatod a hajadban, miközben viszonylag közelről csapatod rá a meleg levegőt.

[ad id=”3hardenterutan”]

Ha veszed a fáradságot, hogy vasalás előtt egyenesre szárítsd a hajad, sokkal tartósabb lesz a frizurád. Nem véletlen, hogy a fodrászok is alaposan megszárítják a tincseket, mielőtt a végső formázásra kerítenek sort. Plusz ezzel a technikával a hajvégek is tömeget kapnak.

#2 Mizu a hajvasalóddal?

Őszintén nem szeretnénk elkeseríteni, de ha több mint tíz éve ugyanazt a hajvasalót kínzod napi rendszerességgel, amivel a nyolcadik osztályos ballagásodra anyukád vasalta ki a hajad, lehet, hogy ideje lenne érzékeny búcsút vennetek egymástól. Ő mehet a kukába, te pedig a legközelebbi drogériába, hogy új aparátot vásárolj magadnak. Jó, azért ez nem ennyire egyszerű, mert egy több évre szóló gépbe érdemes befektetni kicsit nagyobb összeget, mint hatezer forint és inkább a márkás készülékek felé tendálni a választás során. Ezzel nem azt akarjuk mondani, hogy a nem márkás készülékek nem jók, mindössze csak annyit, hogy ha már újat veszel, igyekezz a számodra elérhető legjobbat behúzni.

[ad id=”3hardenterutan”]

Az, hogy kinek mi a jó, teljesen egyénfüggő, mármint jelen esetben sokkal inkább hajfüggő. Az igazán csúcskategóriásnak minősülő hajvasalók simán elérhetik a 60-80 ezer forintos árkategóriát, viszont mivel szeretnénk két lábbal a földön maradni, ezért őszintén mondjuk, hogy 15 és 25 ezer forint között már elég jó hajvasalókat lehet vásárolni.

A legjobb, ha olyat választasz, aminek állítható a hőfoka. Általában 150 fokról indul a számozás, és szakértők szerint a 180 fok az ideális, ez viszont függ attól is, hogy mennyi és milyen állapotú a hajad, illetve mennyire hullámos genetikailag. Érdemes elolvasnod, amit a használati útmutatóban foglalnak össze a gyártók, ugyanis bizonyos készülékeket kifejezetten vastag szálú hajra terveztek, míg másokat erőtlenebb, gyengébb hajszerkezethez ajánlanak.

#3 Így vasald tartósan egyenesre a hajad

Alábbiakban találsz videót, ha inkább a vizuális tartalomfogyasztást preferálod, az olvasni szerető maradiaknak pedig itt a szöveges hozzájárulásunk is a patentül egyenes hajért. A lényeg, hogy légy alapos. Ahogy a szárításnál, úgy a vasalásnál is érdemes tincsekre szedned a hajad, először alaposan megfésülnöd, majd kiegyenesítened.

Minimum három részre válaszd szét a hajkoronád (ez persze függ attól, hogy mennyi hajad van), és azt a részt, amit nem vasalsz, tűzd fel, hogy ne legyen útban. Sűrű fogú fésűvel fésülj mindig egy vékonyabb tincset, és a fésült rész mentén húzd végig a hajvasalót. Ha jól csinálod, 180 fokon egyből kiegyenesedik majd. Ha sok és vastag szálú hajad van, többször kell majd átmenned rajta, viszont ezzel a technikával sokkal eredményesebb lesz a hajegyenesítés, mintha csak simán fognál egy tincset, és végighúznád rajta a vasat.

#4 Hajápolók, amiket érdemes beszerezned

Semmiképp sem szabad megfeledkezned a hajápoló termékekről, amik közül hajvasaláshoz az egyik legfontosabb a hővédő spray. Soha nem szabad vasalóval rámenni a nem full száraz hajra, ennél durvább hajgyilkos hibát aligha tudnál elkövetni. Egyedül akkor szabad sercegnie a hajnak, ha hővédőt permetezel rá. Ezeket a drogériákban pár ezer forintért megtalálod, és meglehetősen sokáig elég egy flakon belőle, szóval érdemes lehet befektetni egy megbízható, jó minőségű termékbe.

Az amúgy természetes módon elvékonyodott hajvégek védelme kiemelten fontos, ha hajegyenesítésről van szó, ezért loboncodnak ezen területére fordíts kiemelten nagy figyelmet.

A hajvégápolótól viszont ne várj csodát, mert a töredezett hajvég problémáját csak látszólagosan oldja meg, a haj szerkezetén aligha javít.

Még akkor sem, ha rendszeresen és kitartóan kenegeted vele a hajvégeket. Az egészségesebbnek tűnő hajvég látszatként viszont sokaknál bőven megállja a helyét, így ha nem akarod levágatni a hajad (pedig az lenne a legjobb megoldás, hidd el), egy darabig eltüntetheted velük a csúnya hajvégeket. A töredezettség megelőzéséről egyébként itt olvashatsz bővebben, erősen ajánljuk figyelmedbe.

Még többet szeretnél tudni a hajformázókról? Az alábbi cikkben profi fodrászoktól kapsz tanácsot az összes termékről, amire szükséged lehet.

Így használd a hajformázókat

#5 Kézenfekvő alternatíva: a tartós hajegyenesítés

A tartós hajegyenesítésről már írtunk korábban, a bekezdés alján meg is találod a linket ahhoz a cikkhez, amiben szakértő segítséggel mutattuk be, hogyan működik a dolog, kinek és mikor érdemes kipróbálnia, illetve milyen reményeket szükségeltetik fűzni ehhez a hajegyenesítő módszerhez. Nagyon röviden összefoglalva: tulajdonképpen arról van szó, hogy keratinos hajegyenesítésről beszélünk akkor, amikor a hajszálakba hajvasaló segítségével egy bizonyos fajta keratinos anyagot „vasalnak bele” a fodrászok (nem, ez nem otthon kipróbálós dolog), ezzel nemcsak kiegyenesedik a haj, hanem vitaminokat is kap, amelyek hozzájárulnak a hajszálak építőanyagainak pótlásához, így javítva annak egészségét.

Nem szeretjük magunkat ismételni, de kivételesen megtesszük, és a korábbi cikkünkből idézünk:

„A keratinos hajegyenesítés nem csak azoknak ajánlott, akik hullámos vagy göndör hajból szeretnének egyenes frizurát. Azok számára  is jó opció, akiknek a gyakori festés és vasalás kikezdte, roncsolta a hajszerkezetét. A kezelés során ugyanis a hajszálak elegendő keratint kapnak ahhoz, hogy regenerálódjanak. Egyetlen hajszálban 97% keratin található, a maradék 3% pedig víz.”

Így történik a keratinos hajegyenesítés

Igen, a jelenlegi piacon ez a legpraktikusabb és létező legtartósabb hajegyenesítési módszer, ami akár hónapokon át tart, ezért nyárra, a hőség idejére például remek választás. Ebben az időszakban a levegő páratartalma már önmagában „pudli hajat” eredményez, hát még akkor, ha esetleg esik is az eső. A fesztiválokon pedig nem kell annyit szenvedned a hajaddal (maximum valamiféle frizurát szükségeltetik magadra applikálni), így több időd marad a tartós sminked elkészítésére.

BoSa szakmai kiegészítése:

Hosszú távon egyértelműen a tartós hajegyenesítés a legjobb megoldás. Ez ugyanis egyszersmind intenzív ápolást is jelent a roncsolt hajnak, bár a töredezett hajvég problémáját ez sem szünteti meg, egy idő után a vágás elkerülhetetlen. Jó, ha tudod, hogy a festett hajat minimálisan világosítja a hajegyenesítés, úgyhogy érdemes kezelés után két héttel újrafesteni a hajat. Nagy előnye még ennek a kezelésnek, hogy a  hullámos haj egyértelműen jobban kezelhetővé válik tőle, fényes lesz és hidratált. Mivel a haj saját anyagát használjuk, ez a kezelés amellett, hogy megszépíti, abszolút nem károsítja a hajat.

Itt van még jó kis kontent