Így térnek vissza a függőleges csíkok az ingekre

Szerző: Mack

Sokak örömére kijelenthetjük, hogy idén nyáron megtörik a horizontális csíkozás uralma, helyette kilencven fokos fordulatot véve bejön ismét a divatba a függőleges csík és minden jó, ami ezzel jár. Összeszedtük, hogy milyen csíkozott ingmintákat érdemes ismernünk, amik különböző smart casual szettek eléréséhez elengedhetetlenek.

Figyelem! A cikkben nyugalom megzavarására alkalmas rövid ujjú ingek is előfordulhatnak! A hangsúly a mintákon van, akinek nem inge, ne vegye magára. 

A józan paraszti ész is azt mondatja velünk, hogy a függőleges csíkok jobban állhatnak bárkinek, aki nem kórosan vékony, vagy van olyan magas, mint Kobe Bryant. Míg a vízszintes csíkozás szélesít, addig

a függőleges vonalak megnyújtják optikailag a testet, illetve a szemet automatikusan felfelé terelik, a fej irányába.

Ráadásul annyira barátságos a dolog, hogy minden ellenérzésünkkel ellentétben simán kijön az ellentétes típusú vonalakkal is, ha megfelelően passzintjuk össze a kettőt. Ha sikerül olyan darabokat választanunk, amiken nem túl halványak a csíkok, illetve a színek is csak annyira visszafogottak, hogy ne lendüljenek át a ló rikító túloldalára, úgy könnyedén lavírozhatunk a tárgyalótermes, a riviérás, vagy a szabadnapos focihuligán stilók között is.

A teljesség igénye kedvéért megemlítem, hogy már egyszer összeszedtünk mindent, amit az ingekről alapjáraton tudni érdemes, de arra akkor még nem számítottunk, hogy a csíkozás ennyire visszajön a divatba, scusi. Maximalistáknak és kezdőknek azonban álljon itt kezdőpontként:

Minden, amit az ingről tudni érdemes

Ha pedig ezzel megvolnánk, akkor szedjük össze a négy lehetséges vonalas alaptípust, amivel meglepően radikális különbségeket érhetünk el.

#1 Kempingszék csíkok

A maga vastagabb, egyenletes eloszlatott vonalaival ez a tökéletesen angolos vízparti életérzés megtestesítője, ahol csak a színekre kell odafigyelnünk, hogy ne csapjuk fegyencesbe a kinézetet. Működhet bátrabb színekkel is, mint a piros-fehér/zöld-fehér kombináció, de kék, világos szürke, és pasztell színekkel a minimalizmus mellett is letehetjük a voksunkat.

Fotó: H&M

Fotó: Fred Perry

#2 Futball csíkok

Agresszívabb vonalak, amik sokszor szélességben és színben váltakozhatnak is,

olyan időket megidézve, amikor még a futballista kinézethez nem társultak céglogók, túlméretezett számok és szponzorhelyek.

Ugyan itt nagyon necces egyensúlyt kell fenntartani, hogy ne legyen túl kirívó a szín-minta kombó, és fokozottan ügyelni kell a mellé felvenni kívánt ruhadarabokra is, de ha összejön a fúzió, akkor már szóban se kell abuzálni a bírót, levonul az magától is a pályáról.

Fotó: Reiss

Fotó: Topman

#3 Hajszálcsíkok

A vékony, egymáshoz szorosan illeszkedő csíkok divatja a hivatalosabb, Wall Street-i divatvilágból költözött át a smart casual irányzatba, mikor az lecserélte a fekete/sötét alapon fehér vonalakat, ennek inverzére, így alakítva ki egy jóval lazább, nyáriasabb outfitet. Persze ez nem jelenti azt, hogy a sötét variációkkal nem lehetne hódítani, de mint mindig, a világosabb kivételeket egyszerűbb mondjuk egy fakó chino nacihoz párosítani.

Fotó: Mango

Fotó: Ralph Lauren

#4 Bankár csíkok

És ha már a tőzsde világa, akkor itt egy újabb divatszökevény, ami talán nagyobbat is ment, mint az előbb felsorolt hajszálcsíkok, amennyiben ezeket a szintén vékony, de egymástól távolabbra elrendezett csíkokat

a mai napig lehet üzleti körülmények között csapatni, de a megfelelő kiegészítőkkel lezser viselet is lehet.

Sőt, ha oversize opciót választunk, akkor az már egyenes a streetwear területe, szóval óvatosan!

Fotó: House of Fraser

Fotó: Reiss

+1 Kubai gallér

Kiegészítésként meg kell említeni a kubai gallér nagyszerű intézményét, ami bármelyik előbb felsorolt mintázattal remekül kijön és szintén sokféleképpen hordható. Akár be is lehet tűrni azoknak, akik nem mennének a szomszédba egy kis konformizmusért, de

az ideális viselet a kiengedett aljú ing, félig kigombolva, alatta egy vakítóan fehér pólóval.

Ötvenes évek kimaxolva, már csak egy szivar, vagy egy martini kell a kezedbe és kész is vagy.

Fotó: Marks & Spencer

Fotó: Reiss

Forrás: Fashionbeans.

Itt van még jó kis kontent