Stílusos színtan gyorstalpaló

Szerző: Brooke

Attól, hogy nyár van, és elvileg jövő héten újra jön a hőség, a divat íratlan szabályai még mindig érvényben vannak. Ez alatt konkrétan azt értjük, hogy a színkavalkád, amit ezekben a hónapokban bátran felölthetsz napbarnított testecskédre, majdhogynem végtelen mennyiségű opciót kínál. Azonban bármennyire szereted a pasztellszíneket, a napsárgát és az élénk pirosat, nem ildomos egyszerre magadra aggatnod mindenféle árnyalatot pusztán azért, mert „nyár van”.

A másik meglehetősen gyakran ismételgetett érv olyan színű ruhadarabok megvásárlására, amelyek nem igazán párosíthatók más színekkel az, hogy „ilyenem még nincs”. Alapjáraton ezzel az okkal nem lenne túl sok probléma, viszont a kényszeres vásárláshoz vezető út első lépcsőfoka, ami végül felesleges ruhafelhalmozást eredményez. Nem értünk egyet ezzel, a tudatos vásárlással viszont igen. Írtunk még tavasszal a kapszulagardrób hogyanjáról, már tervben van a nyári változat is.

How to kapszula – Tavasz

Ezekben a cikkekben is igyekszünk arra felhívni a figyelmet a tudatos vásárláson kívül, hogy nem feltétlen kell a szivárvány összes színének megtalálhatónak lennie a szekrényedben, és inkább próbálj az egyszerűbb, neutrálisabb színek felé elmozdulni. A basic (fekete, szürke, fehér, barna satöbbi) színű ruhadarabok ugyanis tökéletesen kiegészíthetők élénk árnyalatokkal, például királykékkel, napsárgával, pasztellrózsaszínnel.

Az alábbiakban mutatunk néhány jó és nem annyira jó outfitet. Utóbbiak simán megállják a helyüket New York utcáin egy-egy lookbook fotózáson, a magyar valóságban viszont aligha kivitelezhető ezek viselése, hiszen a mi öltözködési kultúránk még mindig valahol a szandálzokni és a franciabugyi méretű „rövidnadrág” között mozog valahol. Visszatérve a színekre, jobb egy-két színkombóval vigyázni vagy inkább teljességgel száműzni.

Praktikus outfitek hőség idejére

#1 Egyszerre egy élénk szín

Vagy kettő. A mai divatban az a jó, hogy szinte bármit fel lehet venni bármivel. Ami amúgy tök jól hangzik, és sokszor elég menő outfitek pakolhatók össze a legkülönbözőbb stílusú darabok kombinálásával, viszont a (szomorú) helyzet az, hogy ízlésesen túl sok színt sehogy sem lehet összerakni. Ilyenkor lép életbe az az egyszerű szabály, hogy maximum 3-4 színt viselj egyszerre, és ha az öltözéked legnagyobb része basic darabokból áll, egy különlegesebb táskával, extrém cipővel vagy stílusos kiegészítőkkel pont fel lehet dobni annyira, hogy a stílusos megjelenés nem túl szűk határain belül tudj mozogni.

Nincs ez másként a színekkel sem.

Hidd el, hogy bőven elég egy élénk színt magadra dobnod ahhoz, hogy stílusos legyél. Még a legfeketébb outfitet is különlegessé lehet tenni egy élénk színű felsővel, egy mintás pólóval vagy épp piros kabáttal. Nem szükséges a leghangsúlyosabb ruhadarabodnak színesnek lennie, ugyanis a táskád és a cipőd, ha egymáshoz passzoló színű, bőven elég. Az alábbi két képen pont ez a megvalósítás látható, és meg kell hagyni, elég jól néznek ki a leányzók. A második képen például nemcsak a felső élénk színű, hanem a táska is egy nagyon szép, smaragdzöld árnyalatú darab, ami remek választás volt.

   

#2 Pasztellszínek

A pasztellrózsaszín, kötött pulóver pillanatok alatt öltöztet úgy, hogy konkrétan semennyit sem kell gondolkoznod azon, hogyan dobd fel a megjelenésed. Ezekkel az árnyalatokkal viszont érdemes vigyázni, mert nagyon durván sápasztanak, a rózsaszínes-bézses verziók különösképpen akkor, ha túl közel vannak az arcodhoz. Vörös(es) hajúként, tapasztalatból mondom, hogy nagyon kevés olyan pasztellszín van, ami jól állna. Ez viszont egyáltalán nem tántorít el attól, hogy szüntelenül keressem azokat a darabokat, amelyek nem sápasztanak, hanem épp ellenkezőleg, kiemelik az arcom és a hajam.

Inspirációért katt ide:

Pasztellszínek, amikből már most szerezz be tavaszra

Ehhez tulajdonképpen semmi másra nem volt szükségem, csak arra, hogy kitaláljak három-négy olyan színt, ami jól áll, és ezeknek a színeknek a pasztellváltozatát megkeresve realizáljam magamban, hogy mi az, ami mehet, és mi az, ami nem. Fehér bőrhöz például elég nehezen lehet ebben a színvilágban megfelelő darabot találni, mert ahogy az előbb is említettem, nagyon durván sápaszt. Szerencsések viszont a barna és szőke hajú leányzók, akiknek a bőre nap- vagy szolibarnított, ugyanis a pasztellizált árnyalatok csak még jobban kiemelik a bőr barnaságát.

A lenti képeken csak pasztellszínekből összeállított outfiteket találsz, és bár a lányok nem tűnnek túl barna bőrűeknek itt sem,

mindkettejüknél megfigyelhető, hogy inkább a neutrális színek világosabb változata dominál az öltözetükben.

#3 Neutrális és földszínek

A neutrális (semleges) színeket alapvetően a fekete és a fehér különböző árnyalatai alkotják, viszont egyáltalán nincs szükség arra, hogy a szekrényed csak ilyen színű ruhadarabokból álljon, sőt. A fekete-fehér outfit például örök nyerő, és bármennyire is hajlok évek óta az all black öltözet felé, még engem is elcsábít olykor egy-egy színes darab. A 2018-as divattrendek elég nagy mozgásteret adnak mindannyiunk számára, és bár nem mindenkinek vágya testének 90%-át közszemlére tenni, azért azt elmondhatjuk, hogy a kínálat mind fazonok, mind színek tekintetében rendkívül nagy.

Szóval, a neutrális színek mellett ott vannak még a földszínek, amelyeket előszeretettel használnak a tervezők az őszi és téli kollekciókban. Bár félig hivatalosan a földszínek valóban inkább az őszhöz passzolnak, azért az év többi évszakában sem kötelező száműzni ezeket. Ja, a földszínekről röviden ennyit:

Földszínek közé tartoznak a vörös-narancs-sárga-sárgászöld színek, ezek mind mélyebb és közepesen sötétebb árnyalatai. Vagyis azok, amelyek emlékeztetnek a kőzetekre, az avarra (ezért is őszi színek inkább), a fák kérgére. Igen, a barna is idetartozik.

A fenti képen tökéletes példáját látod annak, hogy milyen árnyalatok tartoznak az amúgy gyűjtőnévként funkcionáló földszínek közé. Mind a barna, mind a kicsit rozsdás, sötét narancssárga elég hangsúlyos ahhoz, hogy könnyen viselhető legyen. Ebbe az outfitbe nem lehet belekötni, egyszerűen csak úgy jó, ahogy van. A háttérben lévő kék autó pedig csak még jobban kiemeli a ruha szépséges színvilágát.

Alább egy teljesen egyszerű fekete-fehér outfitet látsz, aminek a különlegessége a felső szabása. Ami el is viszi a hátán ezt az egyébként kőegyszerű, haspólós összeállítást. Ahogy a képen is látszik, magas derekú nadrággal elég jól működik a dolog. Tény azonban, hogy a fehér színű felsők inkább a barnább bőrűeknek állnak jól, ugyanis a hófehérke leányzók bőrével szinte összeolvad a fehér felső. Ha azonban mégis ragaszkodnak a fehérhez, a fehér nadrágos verzió jobb döntésnek tűnik, mert kevésbé sápaszt.

#4 Színek és minták

Nagyjából háromszázszor mondtuk már el a beautyFY cikkeiben, hogy a „kevesebb néha több”, viszont bármekkora közhely is ez, igaz. Főleg, ha színekről és mintákról vagy a kettő kombinálásáról van szó. Ahogy a cikk elején is említettem, élénk színekből elég egyetlen az outfitedbe, és bizony a mintáknál sincsen ez másképp. Inkább legyen kevesebb belőle, vagy egy-két színből álljon (például csíkos, kockás anyagok), mintsem öt színből egy túl erős mintázatú ruha.

A lenti képen ékes példáját láthatod annak, hogy a leopárdmintás ruha milyen jól néz ki egy teljesen egyszerű, fehér pólóval és fekete bokacsizmával. A piros ruhás lány mellett sétálva a kettő viszont kicsit too much érzést kelt, még jó, hogy nem egy ember viseli őket egyszerre.

Minták és színek együttes, ízléses és stílusos viselésére vonatkozóan jó példa a fenti kép, ahol a leányzó egy kétszínű farmerkabátot visel. A színek elosztásának köszönhetően már ez is elég különleges, viszont lehet még tovább fokozni egy olyan felsővel, ami fehér alapon fekete, dalmatákra hajazó anyagból készült. A kettő együtt alapvetően viselhető, és jól is néz ki.

Arra vonatkozóan, hogy hogyan is kell túlzásba vinni az élénk színek és a minták kombinálását, a lenti kép tökéletes példa. Nem elég, hogy a két lány szoknyája már önmagában is elég durván mintás, még a felsőrésszel is rátesznek egy lapáttal, hozzá a fancy napszemüvegek, meg a színes táskák és a csillogó, ezüst cipők. Lehet, hogy bőven elég lett volna vagy a szoknyát hagyni érvényesülni egy fehér pólóval, vagy épp a felsőt kihangsúlyozni egy farmernadrággal, esetleg egyszínű szoknyával.

Persze, ízlések és pofonok, de azért ez a színkavalkád barátok közt is meglehetősen soknak tűnik.

 

Itt van még jó kis kontent