Bro Guide

20 férfimodell, aki formálta a divatot

By  | 

Néhány hete elkezdtük összeszedni azokat a férfimodelleket, akik a legnagyobb hatással voltak a divatra az elmúlt két évtizedben. Hogy mitől lesz valaki sikeres ebben az iparban, az persze töméntelen faktor függvénye, rohadtul jól kell kinézni hozzá például. Azért gondoltuk mégis érdemesnek a témát arra, hogy egy ilyen bőséges anyagot hozzunk le róla, mert ezeknek a fickóknak a sztorija sok esetben inspiráló történet, továbbá stílusban is van mit ellesni tőlük. 

Modellnek lenni könnyű, hiszen “csak a fényt kell visszaverni” – gondolják sokan. Ez így is van, ám mint minden szakmát, ezt is lehet jól és rosszul csinálni. Mi most a terület legjelentősebb figuráira koncentrálunk, akik azzal váltak naggyá, hogy

munkabírásban, kreativitásban, produktivitásban, meg nyilván kisugárzásban is lenyomták a konkurenciát.

Ez pedig már önmagában is motiváló lehet bárki számára, hiszen dolgozzon az ember bármilyen területen, a siker felé vezető út ezekkel a tulajdonságokkal van kikövezve. Nézzük tehát a világ meghatározó modelljeinek második eresztését, de előtte még csekkolj rá az első részre, ha még nem tetted!

20 meghatározó férfimodell – Vol. 1.

#1 David Gandy

Első a listán, mert első a pályán is. Elfogult vagyok, mert alapvetően lenyűgöz Gandy munkássága és elért eredményei, éppen ezért úgy gondolom, nem túlzás őt a jelenlegi legnagyobbként emlegetni a szakmában. Felháborítóan szerencsés génállományát a stúdión kívüli hitelességgel fejeli meg, és az egyetlen, mindent vivő nézésének hála egyszerre képes tökéletesen eladni alsóneműt (anélkül, hogy Marky Markot csinálna magából) és a legklasszikusabb, konszolidált angol öltönyöket. Amikor 2001-ben felfedezték, a szakma tele volt vékony srácokkal, Gandy épp a természetesen férfias megjelenésével hívta fel magára a figyelmet.

Állatorvos helyett tesztpilóta

Eredetileg állatorvosnak készült, aztán Jaguar és Porsche tesztpilóta lett belőle, manapság pedig saját produkciós cégét igazgatja, amin keresztül kisebb vállalkozásokba és filmes projektekbe invesztál. Részt vesz egyébként egy valag jótékonysági projektben, többek között a

Style for Soldiers nevű szervezetben, ami hadirokkant veteránoknak segít speciális ruhákat készíteni,

hogy könnyebben visszailleszkedhessenek a társadalomba. Hozzá kell tenni, ritkán volt itt a beautyFY-nál olyan havi smart fashion összeállítás, amiben ez a csávó ne szerepelt volna. Nem azért, mert kedveljük, hanem azért, mert a márkák kedvelik: kicsit úgy, ahogy Tom Cruise-zal minden napszemüveget el lehetett adni a nyolcvanas években, úgy Gandy-val minden ruhát el lehet adni manapság. Ez a fajta munkakedv és profizmus emeli őt a legnagyobbak közé, és teszi a világ egyik, ha nem a legmeghatározóbb kortárs modellévé.

Kövesd őt itt: @davidgandy_official

 

Fotó: Chester Barrie

Fotó: Henry Pool & Co.

Fotó: Bravemodels

 

#2 Isaac Carew

Isaac Carew eredetileg vendéglátást tanult, és a modellszakmán kívül éppen arról lett igen ismert, hogy rettenetesen jól főz. Annyira jól, hogy saját televíziós műsora is van, amelyben másoknak segít a kulináris praktikák elsajátításában. Isaac sokat tett azért, hogy megtörje azt a sztereotípiát, miszerint minden modell csak salátán, kávén, meg cigin él.

Attól, hogy valaki rengeteget dolgozik (akárcsak ő), nem szabad, hogy ez befolyásolja az egészséges étrendjét. Ez pedig a világ bármely területén élő és dolgozó embernek fontos iránymutatás. Mellesleg nemrég még Dua Lipa volt a csaja, aki szintén egy ízletes fogás, nice job Isaac!

Kövesd őt itt: @isaaccarew

Fotók: Tried and Tasted

#3 Oliver Cheshire

Az alapértelmezett felállás az, hogy egy jó modell viseli a trendeket, az ikonikus figurák azonban alakítják is azokat. Ebben pedig Chesire igen kiemelkedő. Hasonló, mint az előző cikkben említett Luka Sabbath, aki szintén képes a kifutói divatot valamiképpen a saját oldalára állítani, hogy az az utcán, hétköznapokon viselve is megállja a helyét – ne szemet szúrjon, hanem inkább szemet gyönyörködtessen. Oliver a divathetek nagymenője, aki nézőként is elég frankó szettekben tolja, ezért aztán célszerű inspirációért ránézni ilyenkor. A listánkból talán ő az, aki a legközelebb áll magához a tervezéshez, meglátja a részletekben rejlő lehetőségeket, érti és bírja az anyagok kombinálásának művészetét, nem csak olyankor hord patent szetteket, amikor ráadják őket, hanem akkor is, amikor magára van utalva ebben.

Kövesd őt itt: @oliver_cheshire

#4 Pietro Boselli

Pietro Boselli modellé válásának története módfelett érdekes, és egyrészt tökéletesen rávilágít a tényre, hogy az információtechnológia sebesen pörgő korszakában milyen gyorsan jöhet a világhír, másrészt rámutat arra is, hogy egy modell intellektusa nem csak Derek Zoolander szellemi kvalitásainak feleltethető meg. A srác ugyan már kiskölök kora óta modellkedett mellékállásban, de ezt a pályáját teljesen titokban tartotta akkor is, amikor

gépészmérnök szakon doktorizott, majd tanított a University College London-ön.

Most pedig fordítsd a monitort a csajod felé, és kérdezd meg tőle, mit szólna hozzá, ha ez a gyerek magyarázná neki a Nagy Fermat sejtést:

(Rohadjon meg, hogy így néz ki. – a szerk.)

Pietrot végül az buktatta le, hogy egy tanítványa fotókat töltött fel róla a Facebookra, a képet és a sztorit övező közérdeklődést látva pedig modellügynökségek keresték meg szerződéssel. Boselli hamarosan az egyik legmeghatározóbb modell lett a földön.

Kövesd őt itt: @pietroboselli

Fotó: The Fashionisto

#5 Jack Guiness

Ő egy igazi faszagyerek. Jack Guiness hasonló karakter, mint Billy Huxley: nem foglalkoztatja, hogy miképpen kéne egy klasszikus értelemben vett modellnek kinézni, jellegzetes szakállával és személyiségével inkább ő alakítja a márkák imázsát, semmint fordítva. Jack emellett

lemezlovas, műsorvezetőként dolgozik és partykat szervez.

Olyannyira stílusos fazon, hogy a GQ “Tényleg Jack Guiness a legvagányabb ember Angliában?” címmel közölt róla portrét. Ennél több elismerés talán nem is kell.

Kövesd őt itt: @jackguinness

Fotó: GQ

Fotó: Shutterstock

#6 Johannes Huebl

Olivia Palermo egyike a világon a legjobban öltözött, leggyönyörűbb nőinek, innentől kezdve elég jó bemutatkozás Hueblnek, hogy ő a felesége. Hannover szülöttje szintén nem egy hülyegyerek: közgazdaságtant tanult a Hamburgi Egyetemen, majd kultúrtörténetet és filozófiát a Leuphana Egyetemen Lüneburgban, és a tanulmányaival párhuzamosan kezdett modellkedni. Rendíthetetlenül hirdeti az igét, hogy Németország nem csupán a szandálzokni, hátizsák, bőrgatya országa. Egészen odáig megyek, hogy Huebl kapcsán még a divat folytonos megújhodási kényszerét is megkérdőjelezzük, hiszen miért is kéne állandóan innoválni, ha helyes viselés esetén a klasszikus darabok ilyen mocsok jól állnak?

Kövesd őt itt: @johanneshuebl

#7 Jon Kortajarena

Adott egy spanyol származású úriember, aki olyan sok plakátról köszönt már vissza, és akinek mindig tudni akartuk a nevét, de ha már tudtuk, akkor is meggyűlt vele a bajunk, hogyan kéne kiejteni. Ő Jon Kortajarena, aki a baszkokhoz hű vastag szemöldökök és jellegzetes arccsontok mögül kacsint a nézőre olyan szigorúan, mintha állandóan egy problémás üzleti tranzakció járna a fejében. Ha van valaki, akin valóban világbajnok módon áll a bőrkabát, akkor az ő, de az öltönyt legalább ennyire magáénak tudja, nem csoda hát, hogy mostanában leginkább a Tom Ford kampányaiból lehetett ismerős. Egy megkerülhetetlen alakja a szakmának, a Forbes már 2009-ben, 24 évesen a világ 8. legsikeresebb férfimodelljévé választotta.

Kövesd őt itt: @kortajarenajon

Fotók: mrfashion.pl

#8 Lucky Blue Smith

Vannak instamodellek (note to self: az instamodell ma már egy dolog – a szerk.), és van Lucky Blue Smith, aki szőke fürtjeivel és kék szemével hódít a szakmában és az interneten egyaránt. Sokakban merülhet fel első blikkre, hogy ez a kis nyikhaj gyerek hogy lehetne már meghatározó modell egy olyan világban, ahol a hozzá hasonló srácok mindennapi látványnak számítanak a plázák mozijaiban? Akárhogy is, Luckynak több mint három millió követője van Instagramon és a legnagyobb cégek dolgoztak vele. A csávó egyébként mormon, és a szülei tudatosan anyakönyvezték ilyen “beszédes” névvel. Nemrég nyilatkozott egy elég őszintét arról, hogy a férfimodellek elég szarháziak tudnak lenni egymással, már amennyiben nem ismert és befutott arcokról van szó – a nagyobb nevek ugyanis nem féltik a saját karrierjüket a konkurenciától, ezért velük többnyire könnyű együtt dolgozni. Erre a listára azért került rá, mert 20 éves kora ellenére már most az egyik legismertebb figura ezen a színtéren, és tökéletesen reprezentálja az Instagram generáció ízlését.

Kövesd őt itt: @luckybsmith

Fotók: Pinterest

#9 Jordan Barrett

Ezt a srácot 14 évesen fedezte fel az ausztrál IGN, az elmúlt nyolc évben pedig folyamatosan tesz róla, hogy véletlenül se merüljön feledésbe a neve. Jordant választották már meg a “jövő modelljévé”, de nyert már díjat stílusa miatt is, egyenesen a GQ magazintól. Folyamatosan köröz a húsosfazék fölött: a Tom Forddal, a Versaceval, a Balmainnal és még rengeteg más, neves márkával dolgozik együtt, de a legtöbbeknek vélhetően a Paco Rabanne 1 Million parfüm kampánya kapcsán sejlik föl. Közben pedig éli a modellvilág minden szépségét, miközben olyan hölgyek társaságában tölti idejét, mint Gigi és Bella Hadid, Kate Moss, Palvin Barbi vagy a legendás, közkedvelt, sikeres magyar üzletasszony, Vajna Tímea. Muhahaha. Jordan Barrett előtt impresszív nyolc év húzódik, és még fényesebb jövő, egyértelműen érdemes rá odafigyelni.

Kövesd őt itt: @iblamejordan

Fotó: The Fashionisto.com

#10 Richard Biedul

Mondják, hogy április első napja a bolondoké, ám ezt Richard esetében úgymond szabályerősítő kivételként élhetjük meg, ugyanis bár e napon született, egy remek intellektusú, eredetileg jogásznak készült, kiváló ízléssel megáldott fickó. Híresen stílusos fazon, aki szeleburdi szertelenséggel ölti fel és teszi sajátjává a legnehezebb öltözeteket is. Richard Biedultól azért is érdemes inspirációkat ellesni, mert többnyire a szettje minden elemét tudatosan választja ki, sőt, szinte megideologizálja. Egy jó interjút találsz vele a Revolution-ban, amelyben elmondja, hogy meglátása szerint

úriembernek lenni nem osztály vagy anyagi helyzet függvénye, hanem elsősorban a viselkedésé,

ennek megfelelően ő saját magát egy modern úriembernek tekinti. Használt órákat a stílusosságukon túl amolyan időkapszulaként vásárol (az interjú alatt egy 1978-as Rolex Datejust-ot visel).

Kövesd őt itt: @richardbiedul

Fotó: Reiss.com

 

Fotók: Silviu Tolu/Mega Model Agency/Pinguimo/Garconjon

A cikkhez segítségül szolgált a Fashionbeans anyaga.

Flo

Az adatvédelmi tájékoztatónkban elolvashatod a jogszabályoknak megfelelő adatvédelmi irányelveinket. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás