A stílusos megjelenés teljes szabálykönyve

Szerző: Fresa

Az elmúlt egy évben több etapban tettünk arra kísérletet, hogy a dress code-ok huncutul kacifántos útvesztőjében néhány egyszerűen lefektetett alapvetés segítségével kikövezzük azt a sárga utat, ami a stílustalanság sötét erdejéből, a stílusikonoknak fenntartott instacsúcsokig repíthet, vagy legalábbis megmenthet a súlyos mellényúlásoktól, ha éppen ennyi is elég.

Ha nem volt érkezésed minden írást végigböngészni, ami a formális, esetleg a félformális öltözködés szabályait összegzi, és a koktélruhás anyagunkat se dobta eléd a világháló, ahogyan a smart és business casual, vagy a formal business attire kódokba se botlottál bele oldalunkon, úgy remélem egy extra tömör és informatív dress code-cunami most megüti az ingerküszöböd. Hiszen minden, amit lehet, kell, érdemes tudnod ezekről a megjelenési normákról ahhoz, hogy odaillően tudj részt venni az adott eseményen, most egy helyre került.

Ebben pedig az a legjobb, hogy ennek a sűrített információkapszulának a segítségével egy olyan gardróbra is szert tehetsz, ami előtt nem kell tanácstalan órákat töltened. Hiszen ha tudod, hová mész, és azt is tudod, hogy az adott dress code és a te stílusod ismérveinek halmaza milyen metszetet ad ki, akkor azt is tudni fogod, melyik ruhát akaszd le az üzletben anélkül, hogy sosem hordott darabokat kellene őrizgetned a szekrényedben. Nézzük melyik kód mögött milyen viselet rejtőzik!

#1 Formal és Black Tie

Ha formális viseletet követelnek meg egy rendezvényen, ahová te is hivatalos vagy, biztos lehetsz benne, hogy nem műanyag pohárban kapod majd a pezsgőt, cserébe nem is ildomos a hétvégente koptatott fast fashion koktélruhádért nyúlni. Kezdjük ott, hogy bátran húzz valami hosszabbat, ami nem árt ha ünnepélyes hatást kölcsönző védjegyekkel is el van látva, amit mondjuk az anyag texturája, a ruha fazona, a varrások kidolgozottsága, a mintázat részletgazdagsága és társaik is egyértelműen szemléltetnek a nagyérdeműnek.

Összegezve, ide jöhetnek azok a darabok, amiket bárhová máshová soknak éreznél. És ha a ruha megvan, akkor néhány minimál, de jól látható kiegészítő és egy szépen komponált frizura is járjon hozzá. Egy formális eseményre nem érkezhetsz ugyanis magától száradó hajjal.

 

Ugyan nehéz elképzelni egy-egy formális ruha láttán, hogy lehet a puccot még magasabbra emelni, de ha négyzetre emeljük a formal védjegyeket és teszünk alá akár egy abroncsot, akkor máris megkaphatjuk a black tie női verzióit, illetve némi plusz csillogással akár egy white tie eseményen is megfelelő kísérői lehetünk a hercegnek. A fekete nyakkendős nőt két szabály köti igazán csupán. Az egyik, hogy ezen dress code égisze alatt csak éjszaka tündökölhetünk, a másik pedig, hogy a ruha minimum földig érjen, de az sem baj, ha attól tovább. Mivel a hangsúly az elegancián van, ezért színekben érdemes a fekete-fehér-vörös-nude vonalon maradni, ettől bátrabban csak akkor kísérletezz a színekkel, ha értesz annyira a divathoz, hogy tudd, milyen szabás és anyag mellett lehet elegáns a kiwi zöld. Illetve ne feledd, ha nagyestélyit húznál

„MINIMUM FÉL HAVI FIZETÉSEDNEK ILLIK A SEGGÉRE VERNI, NÉLKÜLÖZVE MINDENT, AMI OLCSÓ, TÖMEGHATÁSÚ VAGY BAZÁRI.”

Átfogó írásunkat erről itt találod:

Minden, amit a formális viseletről nőként tudni érdemes

#2 Semi-formal és cockatil attire

A félformális öltözködés valahol a koktélruhás események és a black tie közötti elég széles mezsgyén tesz próbára téged és a stílusérzékedet.” A ruha hossza itt is fontos szerepet játszik, viszont a formális és a fél formális közötti különbséget jól mutatóan, elég ha térdig érő fazonokban gondolkodunk. Ha a hossz stimmel, akkor a továbbiakban egész felszabadultan válogathatunk, hiszen nem kötnek minket szigorú szabályok arra vonatkozóan, hogy mennyit költsünk, milyen színt válasszunk, vagy mennyire legyen tekintélyt parancsoló és részletgazdag a ruhánk. Az elegancia és a nőiesség persze elengedhetetlen továbbra is, de sokkal lazábban értelmezve, mint egy formális eseménynél.

Mivel ebben a kategóriában a csípőhangsúlyos és a ceruza fazonú szoknyarészek is megengedettek, ezért az sem kell, hogy feszélyezzen, ha a nassolási kedved győzött a hiúságod felett és mondjuk 1-2 kilóval kerekebb számot mutat a mérleg, mint ami egy kifutómodellre szabott nagyestélyi esetében elvárt lenne. Ide ugyanis nem az kell. Amit viszont ne tévessz szem elől, az az esemény jellege. Míg partikra mehetsz teljesen slim fit, erősebben dekoltált vagy vállat mutató koktélruhában, addig üzleti rendezvényeken kosztüm, ceruzaszoknya, vagy egybe szabott ruha dukál pasztell és semleges színekben, kevésbé passzos és nem, vagy alig dekoltált kivitelben. Ha esküvőre mennél jöhetnek a virágok, színek, formák, minták, ízléses fodrok és csipkék, de minimum térdig érő kivitelben, esetleg midiben vagy maxiban.

Ha pedig egy olyan vacsorára vagy hivatott, ami azért a hétköznapi szaladgálóstól kicsit többet kíván meg, akkor egy elegánsabb szoknya vagy nadrág plusz top kombó lesz az ideális választás néhány feltűnőbb ékszer, hangsúlyosabb táska és egy dögös magassarkú kíséretében. Függően attól pedig, hogy az elegáns vagy a vagány végéhez állnál közelebb a skálának dobd fel blézerrel vagy bőrkabáttal a szetted.

A koktélruhás események a félformális dress code-ot követelőknek egy speciális fajtái . Ezek lehetnek 18.00 után kezdődő céges rendezvények és este 9 után induló kötetlenebb bulik is, amik eltérő jellegükből fakadóan természetesen eltérően is értelmezik a koktélviselet mibenlétét. Mindenesetre bármelyikről is legyen szó, a térdhosszt érdemes itt is becélozni, mert míg a fenékvillantás közönséges, addig egy extrán szabott ceruza fazon örökké emlékezetes lehet.

A lényeg, hogy túltolni sem szabad, hiszen ezek az események azért egy földet súroló estélyit már nem igazán bírnak meg. Ha sikerül olyan hajat, körmöket, sminket, táskákat és kiegészítőket választanod, amelyek a visszafogott, de egyedibb tervezésű koktélruhádat kiegészítik, akkor jóformán nyert ügyed van. A merészséget, a csillogást, a kivillanó testfelületet, a bohókásságot, a testrefeszülést, az anyagokat mind annak megfelelően válaszd meg, hogy hová készülsz. Esküvőre mehet a romantikus fazon és a sifon, koktél-casualra az oversize fazon és a minimál kiegészítők, kertipartira a virágos és bohókás, céges rendezvényekre a konszolidált és trendkövető, have fun bulikra a többrészes, mintás, ünnepélyekre a kacéran ragyogó formális eseményekre, pedig egy kis fekete lehet éppen passzoló. A cipő sarka viszont minden esetben legyen magas, a hajad pedig ápolt, még ha a feltűzéshez nem is ragaszkodsz.

 

Átfogó írásainkat a témáról itt találod:

Minden a félformális viseletről

Minden, amit tudnod kell a koktélruháról

 

#3 Smart casual

Ezek azok a praktikus és elegáns ruhák, amikre mindenképpen szükség van a gardróbodban. Hiszen ha nagyestélyid nincs is a fogason, az valószínűleg nem okoz minden nap kétségbeejtő dilemmákat a fél tizes meetingre igyekezve. Nade, ha olyan gönceid nincsenek, amikben egy multis hétköznapon, egy randin, vagy egy barátod esküvőjén megjelenhetsz, az bizony értékes pillanatokat ajándékozhat az életedből az értelmetlen és kétségbeesett fel-alá rohangálásra. Pedig egy randira elég lehet néhány klasszikust választani. Egy fekete nadrág plusz egy váll nélküli felső, vagy egy minimál szabású blúz izgalmasabb fazonú, esetleg mintás szoknyával teljesen rendben lehet. A lényeg, hogy vagy lentre vagy fente jusson valami izgalom.

Smart casual esküvőre (ez a legtöbb esküvő dress codeja) egy trükkösebb fazonú ruha, vagy egy elegánsabb overál lehet a tökéletes választás. A fuxokat mellőzheted, és a tűsarkakat is, egyik sem illik igazán egy esküvőhöz.

Az irodai viseleted miatt se kell nagyon stresszelned, hiszen az ízlésesség határain belül szerencsére már elég jól válogathatsz, hacsak nem valamelyik nagyon formális szervnél dolgozol. Ma már egy mintás sál, egy neon magassarkú és egy szegecses táska sem fogja kiverni senkinél a biztosítékot, feltéve, ha az összhatás nem közönséges, szakadt, vagy bazári. De a smart casual igazából annyit tesz, hogyha van egy szakadt és egy nem szakadt farmered, akkor az utóbbit válaszd. És összességében minden kulcsdarabból az egyszerűbbet, míg a kiegészítőkkel játszhatsz. Csőszárú farmer trapéz helyett, ing, télen garbó és basic hosszú ujjú felülre, shortból magas derekú és combközépig érő hosszúságú, dzsekikből bármi jöhet, de mindenből az egyszerűbb szín és mintázat inkább, a táska pedig legyen közepes méretű, de ezenkívül az egyetlen szabály, hogy harmonizáljon a szetteddel. A cipőd pedig jó, ha nem túl magas, nem túl szoros, legyen csak jól karbantartott és kényelmes.

Átfogó írásunkat erről itt találod:

Minden, amit a női smart casualről tudni érdemes

#4 Formal business attire és business casual

„Ha a business casualt négyzetre emeljük, a részleteket letisztázzuk, a színeket lefelezzük, a szoknyahosszokat megnyújtjuk, máris kapunk valami sokkal szürkébb, sokkal szigorúbb, mégis olykor mindennél helyénvalóbb viseletet, amit az okosok formal business attire névre kereszteltek el.” Ehhez persze tudni kell, hogy az előbbi dress code a praktikus és konszolidáltan elegáns jelzővel jellemezhető, mint kiindulási alap. A casual üzleti változata annyiban tér el a smart verziótól, hogy finomabb mintákkal, kevesebb színnel, egyszerűbb vonalvezetéssel, kisebb dekoltázzsal és hosszabb szoknyákkal tudunk operálni.

Fontos, hogy vagy az anyag legyen egyszerű, vagy a minta legyen leredukálva. Egy sima vászoningen elfér némi minta, de egy selyemblúz legyen inkább egyszínű. A rétegezés pedig az irodában is menő és praktikus, már csak a 18 fokos légkondi és a kinti 35 fok okán is. Egyébként a rétegezett párosításokkal olyan ruhadarabokat is beemelhetsz az irodai viselet keretei közé, amik egyébként nem férnének be. Pl egy kivágottabb ruha alá hűvösebb napokon felvehetsz egy pulóvert, vagy egy inget, míg egy mélyebben dekoltált felső alá állig gombolt inget választva megint csak stílusos lehetsz.

 

Ehhez képest viszont, „a formális üzleti viselet mellett a casual nagyjából úgy fest, mint egy pénteki jeans day a mezei multi kantinjában, hiszen nyugodtan mondhatjuk, hogy a casual a formal farmere.” Utóbbinak sokkal tekintélyt parancsolóbbnak, sokkal profibb hatást keltőnek kell lennie. Éppen ezért, itt a szürke ezer árnyalata, a fekete, a fehér és nagyon maximum a sötétkék jöhet szóba. A fehér jótékony fényt vet az arcodra, viszont formal business attire esetében inkább csak az ing tekintetében megengedett. Egyébként a komorabb, sötétebb színek skáláján válogathatunk.

Amit el kell felejteni ezen viseletek kapcsán, azok a feltűnő ékszerek, a színes táskák, a stilettók és úgy alapjában véve a kiegészítők. A kreativitást és az egyéni stílusjegyeket félre kell tenni és hagyni, hogy minden négyzetcentit áthasson a formális, parancsoló életérzés.

Átfogó anyagaink a témáról itt:

Minden, amit a női business casualről tudnod kell

Így öltözz üzletasszonyként

Itt van még jó kis kontent