Hogyan készülnek az extrém hajfestések

Szerző: beautyFY

Az utóbbi években stabilan tartja magát a „mindent lehet” szabálya, már ami a divatot illeti. A frizurákkal sincs ez másképp, egyre csak tolódik kifelé a viselhetőség határa: míg tíz éve extrémnek számított egy női undercut, ma már szemünk se rebben az alányírt loboncok láttán. A színeket illetően is túl vagyunk már a melírsapkában végigült hosszú órákon, a fejekre applikált költeményeknek, tényleg csak a képzelet szabhat határt. Meg a hajad egészsége.

A technika fejlődése új utakat nyitott a hajfestésben, és mi mindig szívesen hozzuk el nektek a legextrémebb hajszíneket, még akkor is, ha nyilván úgyse mered őket bevállalni. De tényleg nem. Viszont felkészültünk arra az esetre is, ha ihletet kapnál, és a nyári megőrülés jegyében szívesen kipróbálnád valamelyik merész hajszínt, ezért Vivi, a beautyFY fodrásza és szakértője segítségével összeszedtük a legfontosabb dolgokat, amikkel tisztában kell lenned, ha extrém hajfestésre adnád a fejed.

A hajfestés rövid története

Már az ókorban is ismertek voltak különféle hajfestő technikák: növényi és állati eredetű színezőanyagokat használtak hajfestésre, például bogyós gyümölcsöket, indigót, a dió héját, hennát, kamillát. Ezek közül a hennát, az indigót és bizonyos növényi porokat egyébként a mai napig használnak a haj színezésére.

Mivel a görögöknek nagy általánosságban sötétebb hajuk volt (többnyire a feketéhez közelítő sötétbarna), náluk inkább az aranyszőke hajfestés volt nagy divat, hamuzsírból és sárga virágokból kevert mix segítségével próbáltak világos hajat varázsolni.  Az ókori Egyiptomban és a Közel-Keleten a vörös színt hennából, a sárgát kamillából állították elő, előbbit teafalevelekkel keverték, ezzel is fokozva a hatást.  Elég bizarr, de Egyiptomban olykor még  állati vért is használtak hajfestéknek, olajjal vagy zsírral keverve.

Fun fact: Izgalmas kérdés, hogy honnan tudjuk mindezt. Például olyan, felbecsülhetetlen értékű szobrászati emlékekből, mint az Athéni Akropolisz alatt 1888-ban talált szoborcsoport 685. számú leletete, egy festett nőalak, amelyen egyedülálló módon, jó állapotban megmaradtak az eredeti festékanyagok. Ennek megőrzése érdekében, a felfedezése után egy svájci művész egy tökéletesen pontos másolatot készített, pontosan lejegyezve az ehhez használt festéket és színkeveréket. Ezen az alkotáson ma is jól látható, hogy az alapvetően sötét hajú görögök olykor a szobraikra is az idealizáltabb, egzotikusabb árnyalatokat (például a szőkét vagy a vöröset) festették rá. A kutatók a mai napig folyamatosan dolgoznak a szobrok eredeti festéseinek reprodukálásán, például ultraviola fényben

Balra az eredeti, 1888-ban megtalált nőalak az oxidációtól már megfakult festéssel, jobbra pedig a svájci művész által megörökített, óriási eszmei értékkel bíró másolat, amely pontosan mutatja a görög szobor eredeti színeit. (a kép nagyítható) Fotók: Akropolisz múzeum, Athén

Joann Fletcher, brit egyiptológus szerint a hajfestés annyira gyakori volt, hogy az öregedő II. Ramszesz fáraó még az őszülő tincseit is hennával fiatalította meg.

A rómaiak több mint száz fajta hajfestékreceptet ismertek, eleinte leginkább a sötét színeket használták, ugyanis a szőkét a kéjhölgyekkel azonosították. Később azonban a görög kultúra és a Galliából elhurcolt nők hatására a szőkítés is népszerű lett.

Így lesz szőke a szőke

Férfiak is használtak ám festéket, például a vikingek egyes források szerint szőkítették a szakállukat.

A leggyakoribb extrém hajszínek

Beszéljünk egy kicsit bővebben azokról a legnépszerűbb hajszínekről, amelyek a leggyakrabban fordulnak meg a fodrászok kezei között, és amelyekről a legtöbbetekben merülhet fel kérdés. Az alábbiakban Vivi ad nektek hasznos tanácsokat, aki mindent látott már hajfestésben.

#1 Piros, pink

Talán a leggyakrabban látott extrém színek a vörös különböző árnyalatai, leginkább a piros. Talán azért is, mert ezt a legkönnyebb kivitelezni házilag, ellenben vigyázni kell vele, ugyanis ezt a legnehezebb eltávolítani is, ha egyszer ráunna viselője. Előnye hogy a legtöbb hajon kivitelezhető, könnyen megvalósítható, továbbá nem kell túl erősen szőkíteni a hajat hozzá, így nem okoz jelentős károkat annak szerkezetében. Hátránya viszont, hogy nehezen eltávolítható, amennyiben a viselője megunja, mivel a vörös pigmentek sajnos nagyon ragaszkodni fognak a frizurádhoz.

#2 Kék

Ez egy nagyon nehezen és kevés hajon elérhető szín, mivel

szinte fehérre kell szőkíteni a hajat ahhoz, hogy igazán szép legyen.

Ha a hajszálak az eljárás után egy kicsit is sárgák maradnak, akkor – a színelméleti tanulmányainkból ismert logikával -a sárga és a kék keverékeként zöldes árnyalatra számíthatunk. Ez az erős szőkítés viszont nagyon igénybe veszi a hajat, újra egészséges igazán csak akkor lesz, ha lenő. Megfelelő stílussal, öltözködéssel és sminkkel nagyon mutatós lehet ez a szín, de kétszer is meg kell gondolnod, mielőtt belevágsz, és mindenképp olyan szakembert keress az elkészítésére, aki járatos benne.

#3 Lila

Mint minden hideg színhez (akár a kékhez), ehhez is erős szőkítés szükséges. Hasonlókat tudok róla elmondani, mint a kékről, azzal a különbséggel, hogy tapasztalataim alapján arra érdemes számítani, hogy amikor kikopik, akkor zöldes maradhat alatta a szőkített haj.

#4 Rosegold

A szőkéknek ez a szín talán az egyik legjobb választás, ha némi extrát akarnak belecsempészni a hétköznapokba, de nem akarnak (vagy a munkakörük nem engedi meg) a drasztikus változtatást. Amennyiben eleve szőke vagy, nagy valószínűséggel nem is kell szőkíteni már hozzá a hajadat, elég átszínezni vagy festeni. Az intenzitás itt is fokozható vagy csökkenthető, de ezzel nincs mit veszítened. Sötétebb hajak esetében már más a helyzet, ott erős világosításra lehet szükség, ami ismét erősen roncsol. Hogy a szőkítéssel járó hajfestések miért veszélyesek, arról itt írtunk egy kicsit bővebben, arról pedig, hogy milyen hajszerkezet-javítókkal lehet megelőzni ezt a roncsolást, itt.

#5 Hamvas szürke/Granny

Az utóbbi időben az egyik legnépszerűbb és – szépen elkészítve, megfelelő stílussal ötvözve – valóban az egyik legszebb szín. Ismét ugyanazt a veszélyt kell azonban elmondanom, mint amit a kék színről: ehhez hófehérre kell leszívni a hajat, és ezután használni a megfelelő minőségű festéke. Előnye más extrém színekhez képest, hogy kevésbé „csúnyán” kopik, továbbá könnyebb a későbbiekben váltani róla, hiszen nem egy erős, markáns, élénk színt kell elfedni.

beautyFY (@bfyhungary) által megosztott bejegyzés,

Legfontosabb tudnivalók

Egy rosegold hajszín esetében nincs mitől tartani, főleg ha szőke vagy, bátran be lehet vállalni, könnyen kikopik, nem kell félni hogy esetleg nehezen szabadulsz tőle. Ha sötétebb az alapszíned, akkor más a helyzet, hiszen előtte elkerülhetetlen a szőkítés, ami erőteljesen igénybe veheti a hajad. Ha gyengébb, vékony szálú hajjal rendelkezel, inkább más alternatívában gondolkodj, esetleg ideiglenes színező sprayben, most már rengeteg kapható, melyek egy két mosással kijönnek.

Az élénkebb színeknél figyelni kell arra, hogy ha egyszer elkészült, nehezen kopik ki, eltávolítani valószínűleg csak újabb szőkítéssel lehet,

ami komolyan károsíthatja a hajad szerkezetét. Szóval mielőtt belevágnál, legyél biztos benne, hogy valóban hosszú távra szeretnéd a színt, és jól fog állni, ne csak egy pillanatnyi hóbort legyen. Valamint mindenképp olyan szakember készítse el, akinek nagy tapasztalata van az adott területen.

Fotó: Pexels.com

Mi történhet a hajaddal?

Ismét fontos hangsúlyozni hogy alaposan át kell gondolnod, mielőtt egy ilyen nagy beavatkozást elhatározol, hogy biztos az adott szín-e a megfelelő. Egyrészt az összes extrém színt nagyon nehéz eltávolítani, másrészt mivel a legtöbb esetben muszáj brutálisan leszőkíteni a hajat, mielőtt rákerülne maga a kívánt festék, a haj erősen roncsolódhat. A legtöbb színhez ugyanis szinte fehérre kell szívni a hajat; ez van, hogy akár két szőkítést is igényel.

Általában a szőkítés után néhány kivételtől eltekintve színezőt használnak a fodrászok amikor extrém hajszíneket készítenek. Ezeket fel lehet vinni a saját natúr hajszínre is, de csak a saját haj színmélységében lehet elérni vele eredményt, tehát barna hajon nem érdemes ezeket önmagukban alkalmazni. Természetes szőke hajon már működhet egy piros vagy rózsaszín akár. Kékkel és zölddel csak szőkítés után érdemes próbálkozni, különben furcsa színeredményre számíthatunk.

Fotó: Pexels.com

Egyre több extrém színű festék is van már a piacon, ami nem fizikai színező, tehát tartósabb eredményre lehet vele számítani, de ezek alá is érdemes szőkíteni a hajat, főleg, ha alapból sötét a hajszínünk. Mikor szőkítésbe vágunk bele, érdemes olyan fodrászatot keresni, ahol használnak hajszerkezet-javítót. Ezek a kezelések jelentősen javíthatnak a haj minőségén, főleg egy ilyen komolyabb kémiai beavatkozás során, selymesebb, puhább, egészségesebb kinézetű lesz, s könnyebb lesz kezelni is otthon.

Itt az igazság a hajszerkezet-javítókról

Valamint otthon is érdemes bevetni pár trükköt, például kókuszolajos pakolást, hogy javítsunk a haj állapotán.

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy soha ne szőkítsd magadnak a hajad, mert olyan károkat idézhetsz vele elő, ami csak nagyon lassan, akár több év alatt jön rendbe. Mindenképp tapasztalt szakemberre bízd a frizurád elkészítését, és tényleg csak akkor, ha hosszú távra tervezel.

Ismerni kell a határokat!

Volt nálunk egy olyan eset, amikor egy vörös hajú vendég kék hajat szeretett volna, ami egy lépésből gyakorlatilag kivitelezhetetlen, hiszen

a haj nem egy hófehér falfelület, amit az ember olyan színre fest be, amit épp megvett a festékboltban.

A hajfestés egy komplex kémiai eljárás, például vörösből sose lesz se kék, se zöld, legjobb esetben is csak rózsaszín. Tehát ne támassz olyan igényeket a fodrászoddal (és a hajaddal) szemben, amit képtelenség teljesíteni. Ezek nem az ő határai, és nem azt jelenti, hogy nem jó szakember, hanem pusztán azt, hogy lehetetlen megoldani anélkül, hogy komoly károk keletkeznének, ő pedig óvni szeretné a hajkoronádat. Ha mégis nekiállna leszőkíteni többször egymás után, hogy aztán elérje a kívánt színt, borzalmasan elvékonyodhat vagy akár le is törhet a haj egészséges része. Márpedig nincs az a szín amiért ezt érdemes lenne kockáztatni.

Egy extrém példa

A képen szereplő hölgy festett hajjal érkezett, körülbelül 7-es színmélységű, kicsit arany árnyalatú beütéssel.

A lány hátulra szeretett volna színes tincseket, hogy amikor feltűzi a haját, látsszon, de el is tudja takarni ha szükséges. Innentől Vivi beszámolóját olvashatjátok. „A kiválasztott tincseket

9%-os hidrogén peroxiddal és szőkítőpor keverékével

leszőkítettem világos szőkére. Körülbelül 20 percig kellett rajta hagyni, hogy elérjem a színes tincsekhez szükséges színmélységet. Ezután lemostam, megszárítottam a tincseket, majd részekre bontva, hajszínezőivel színeztem be (külön fóliákba téve, hogy egymást ne fessék meg), majd amikor lejárt a 30 perces hatóidő, egyenként, külön-külön öblítettem le, végül megszárítottam.”
Ha szeretnél időpontot foglalni a fenti cikk szakmai szerzőjéhez, Vivihez, pár kattintással megteheted az online foglalási rendszerünkben.

Itt van még jó kis kontent