Életmód

A ruhaipar 7 legpofátlanabb átverése

By  | 

Olyan világban élünk, amelyben a trailer sokszor jobb, mint maga a film, és a valóságot egyre inkább Instagram-filtereken keresztül szemléljük ahelyett, hogy a saját szemünket és a józan paraszti eszünket használnánk erre a célra. A felszínesség és a látszat minden korábbinál jobban uralja az életünket, és ez a ruhaipart sem hagyja érintetlenül. Mivel a nők köztudottan több ruhát vásárolnak, főleg az ő zsebükből vándorolnak el azok a dollármilliók is, amelyek inkorrekt módon növelik a cégek profitját. Ami persze nem akkora gond, ha nem kell aggódnod a büdzsé miatt, de ha szeretnél valódi értéket kapni a pénzedért, olvass tovább, mutatjuk, mire érdemes odafigyelned.

Ismered azt az érzést, amikor ha az első randi nem is, de a második tökéletesen sikerül: istennő vagy, a vacsora mennyei, és még le sem eszed magad, végignevetitek az estét, és amikor megcsókol, minden erő kimegy a lábadból? Aztán soha többé nem látod. Soha… Hasonló élmény lehet az is, mikor pár napnyi viselés, de legkésőbb az első mosás után kiderül (tudom, a jó kislányok kimossák az új cuccokat, mielőtt felveszik őket), hogy ami a lookbookban vagy kirakatban, de még rajtad is remekül mutatott, valójában pofátlanul silány áru, ami nemhogy évekre nem lesz hű társad, de még egy szezonra sem.

Egy klikkre a tudás

Az internetes vásárlásoknál tudatosabban számolunk az eshetőséggel, hogy talán nem azt kapjuk, amit látunk, viszont résen lenni is egyszerűbb; nem rakétatudomány feltérképezni a legmegbízhatóbb forrásokat, és csak tőlük vásárolni. Adtunk már mi is jó pár hasznos tanácsot ezzel kapcsolatban.

3 online shopping oldal, ami megváltoztatja az életed

Sokkal jobban fáj, mikor egy vezető világmárka, esetleg pont a kedvenc fast fashion láncod ver át, olyannyira, hogy hajlamos vagy elhinni, ez az élet rendje. Pedig nem. Mindenki megérdemli, hogy megfelelő minőséget kapjon a pénzéért. Következzék tehát hét pontban, mi mindenre érdemes odafigyelni, ha ruhavásárlásra adod a fejed.

#1 Mérgező matériák

A bőr a legnagyobb kiterjedésű szerved, így nagyon nem mindegy, mivel borítod nap mint nap. Ennek fényében nem túl megnyugtató, hogy

egy átlagos póló akár több mint nyolcezerféle szintetikus anyaggal is átitatódhat, amíg elkészül,

ezek közül nem egy kifejezetten káros az egészségre. A formaldehid például egy olyan rákkeltő anyag, amit már rég be kellett volna tiltani a ruhaiparban.

Az ólom “biztonságos” szintjét pedig törvények szabályozzák, hiszen egy olyan nehézfémről van szó, ami nőknél meddőséget okozhat, növeli a vérnyomást, a szívroham és a stroke kockázatát. Ugyanakkor sajnálatos módon számtalan olyan esetre derült fény, amikor a legnépszerűbb fast fashion hálózatok áthágták a törvényt, és a cipők, övcsatok a megengedettnél nagyobb százalékban tartalmaztak ólmot (amiből egyébként a kutatók jelentős része szerint egyáltalán nem létezik biztonságos szint, úgy mérgező, ahogy van).

Mit tehetsz ellene?

Nagyjából ugyanazt, amit a táplálkozásoddal kapcsolatban: amennyire pénztárcád engedi, vásárolj kisebb, organikus eljárásokat alkalmazó cégektől, illetve válaszd a nagyobb hálózatok organikus termékeit, törekedj arra, hogy azok a ruhadarabok, amelyek közvetlenül és hosszú ideig érintkeznek a bőröddel, ilyenek legyenek. Annak, aki a BIO címkét akarja rátenni a termékeire, nagyon komoly nemzetközi sztenderdeknek kell megfelelnie, amelyek garantálják, hogy a ruhadarab semmilyen, egészségre káros anyagot nem tartalmaz. Mindez persze nagyobb utánajárást, gondosabb tervezést igényel, de az egészséged megér ennyit.

#2 Silány alapanyagok

Hányszor tartottál már a kezedben olyan pólót, amit súlyos ezresekért vesztegettek, és jól is nézett ki, viszont a fény felé tartva szinte át lehetett látni az anyagon, annyira vékony volt? Ne legyenek illúzióid, ha ruhaanyagról van szó, a képlet kőegyszerű:

vékony=gyenge.

Természetesen nem a csipke bébidollról és egyéb finom holmikról vagy technikai öltözékekről van szó, hanem a mindennapi használatra szánt, normál igénybevételnek kitett cuccokról. A gyártók részéről persze teljesen érthető a dolog, hiszen feleolyan vastag anyagból kétszer annyi darabot lehet legyártani azonos anyagköltség mellett, hülyék lennének nem spórolni ott, ahol lehet, különösen a szezonális, trendvezérelt ruhák esetében.

Évekig az olcsó, kínai üzletek privilégiuma volt a vékony, silány, műszállal kevert alapanyag, az utóbbi években azonban ezek a matériák sajnálatos módon beköltöztek a legpuccosabb márkák polcaira is, az árcédula vagy a plakátokról mosolygó világsztárok régóta nem jelentenek semmiféle minőségi garanciát.

Mit tehetsz ellene?

Válaszd az empirikus utat, és a próbafülke magányában szorosan labdává gyűrve forgasd meg a kezedben a választott ruha anyagát. Ha érdes, viszketős érzést kelt, és elengedve erősen gyűrött marad, ne vedd meg, bármilyen jól is néz ki.

#3 Az outlet összeesküvés

Ha rendszeresen outlet üzletekben vadászod le a megmenőbb dizájnercuccokat bagóért, akkor van egy nagyon rossz hírünk.

Az outletekben árult ruhák jelentős hányada soha nem járt a normál üzletben, és sokszor egészen máshol is készül,

mint a márkaboltok polcaira szánt darabok. A szomorú igazság az, hogy a puccosabb márkák annak érdekében, hogy tartani tudják a versenyt a fast fashion óriásokkal, gyengébb minőségben is legyártatják a termékeiket kifejezetten az outletben vásárlók kedvéért.

Mit tehetsz ellene?

Lépj túl a márkafétiseden. Jó minőségű? Jól áll, és jól érzed magad benne? Van rá pénzed? Akkor vedd meg. Ne márkajelzéseken keresztül akard definiálni magad, vagy másnak látszani, mint aki vagy.

#4 Méret para

Ha már feladtad a harcot, hogy megjegyezd a farmered, a blúzod vagy a melltartód méretét, mert össze-vissza változnak, és szinte minden márkából másmilyen jó rád, akkor nem vagy egyedül. Amióta létezik úgynevezett egységes mérettáblázat, azóta variálják: mást jelent az USA-ban, Európában vagy Ázsiában, ráadásul ugyanazon a rendszeren belül is folyamatosan változik a skála. Például ami a negyvenes években Amerikában 14-es mellméret volt, az 67-ben 8-as, most pedig 0-ás.

Mit tehetsz ellene?

Ha üzletben vásárolsz, a képlet viszonylag egyszerű: nem foglalkozol a számokkal, hanem felpróbálod, és ha jó, megveszed. Netes vásárlásnál jó alaposan böngészd át az adott oldalon alkalmazott mérettáblázatot, az igazán jó üzletek gyakorlatilag hülyebiztosan elmagyarázzák, melyik méret pontosan mekkora paramétereket jelent. Mindezek mellett azonban

érdemes tanulni a férfiaktól,

keresni egy jó szabászatot, és méretre igazíttatni azt, ami nem passzol tökéletesen. Minél több pénz adtál egy ruhadarabért, annál inkább érdemes még rászánni azt a pár ezer forintot.

#5 Haszontalan biszbaszok

A nőknek szánt ruhákon különösen gyakran jelennek meg olyan dekorációs elemek, mint az ésszerűtlen méretű és helyen lévő zsebek, csatok, zsinórok, és mindenféle csüngő vagy tűzött izék. Ezekkel több probléma is van: sokszor már az első mosásnál leválnak, vagy ami még rosszabb, beleakadnak valamibe, és egy másik ruhát tesznek tönkre. De ami még fontosabb, ezeket a dekorokat az esetek túlnyomó többségében filléres bérért melózó harmadik világbeli bedolgozók és az ő gyerekeik (meg az unokáik – a szerk.) applikálják a ruhákra, vagyis

ha ilyet veszel, jó eséllyel akaratlanul is a kizsákmányolást támogatod.

Természetesen léteznek olyan varrógépek, amelyek képesek a kézimunka érzetét keltve felvarrni ezeket a díszítőelemeket, de kevés cég fektet ilyen drága gépekbe, szóval ha veszel egy pólót kétezerért cuki fémkarikákkal, biztos lehetsz benne, hogy egy távol-keleti család keze is benne van a dologban.

Mit tehetsz ellene?

Vásárolj kényelmes, funkcionális darabokat, de ha mégsem bírod ornamensek nélkül, válassz az etikus márkák termékei közül.

#6 Túl trendi cuccok

Trendi=nem időtálló. És nemcsak arról van szó, hogy amit ma megveszel, jövő nyáron már ciki lesz. A fast fashion megizmosodásának hála, lényegében kéthetente szezonváltás van, és ezek a cégek nagyon meggyőzően tudják veled elhitetni, hogy ha lemaradsz, kimaradsz. Foglalkoztunk már a témával bővebben is:

Ezért uralja a Fast Fashion az utcákat

Mindeözben észrevétlenül önmagad legjobb verziója helyett a nagy trendkövetésben pontosan ugyanúgy nézel ki, mint mindenki más. Arról nem is beszélve, hogy mindig akad egy-két bubble dress, ami pár hétig, hónapig elárasztja az utcákat, de egy év múlva már senki se érti, hogyan húzhatott valaha magára ilyesmit.

Mit tehetsz ellene?

Természetesen semmi baj nincs azzal, ha valaki vágja, mi a korszellem, sőt. A világban és a divatban pont az a csodálatos, hogy folyamatosan változik és újraértelmez, miközben évről évre feltalálja a spanyolviaszt. Azonban

nagyon nem mindegy, honnan inspirálódsz, és hogyan igyekszel lépést tartani.

A kommersz, mindent elárasztó reklámok helyett válaszd inkább a szaksajtót, a szezonális, ergó rövid úton kidobásra ítélt tucatcuccok helyett pedig jó minőségű, basic ruhatáradat dobd fel egyedi, statement elemekkel, akár csak egy-két kiegészítő formájában.

#7 Kizsákmányoló, környezetromboló gyártási folyamatok

Tetszik vagy sem, a ruhaiparnak az a szegmense, amely a földi halandók nagy részének igényeit hivatott kiszolgálni, meglehetősen mocskos üzlet. Ekkora nagyságrendű gyártáshoz rengeteg ember kell, akiket bizony nem mindig kezelnek emberként. A 25 dolláros (kb. 7.000 Ft) hoodie azért tud ennyibe kerülni a H&M-ben, mert az észak-amerikai vagy európai fizetések helyett 50 centes órabért kapnak azok a kambodzsai asszonyok, akik varrják. És azzal kapcsolatban se legyenek illúzióid, mennyire vannak tekintettel a környezet védelmére azok a cégek, amelyek a humán erőforrást ennyire becsülik meg.

Mit tehetsz ellene?

Talán ez a legkeményebb dió, mert még az olyan egyébként környezettudatos és elkötelezett cégek is belefutnak egy-egy botrányba, mint a Patagonia. Az bizonyos, hogy a GAP-től a Zaráig a legnépszerűbb fast fashion márkák mindegyike használ kizsákmányolt munkaerőt és környezetromboló gyártási folyamatokat, bármit is mondjanak a pr anyagaik, időről időre lebuknak valamivel. Igazán biztosra csak úgy mehetsz, hogy alaposan feltérképezed a márkát, amelyiktől vásárolni szándékozol, általánosságban véve annyit tudunk tanácsolni, hogy

válassz kisebb, Európában vagy az USA-ban gyártó cégeket.

Illetve, amennyiben pénztárcád engedi, időnként érdemes körülnézned a hazai dizájnercégek között is néhány etikusan gyártott, garantáltan egyedi darabért.

 

A fentiekhez felhasználtuk a Fashionbeans cikkét. Képek: Pixabay.

Az adatvédelmi tájékoztatónkban elolvashatod a jogszabályoknak megfelelő adatvédelmi irányelveinket. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás