Így viselik a kedvenc farmered a kedvenceid

Szerző: Fresa

Sokszor van az, hogy hiába szeretnél úgy kinézni, mint a sztárok, egyszerűen nem megy, mert bár egy-egy fast fashion look nagyon hasonló tud lenni, az anyag és a minőségbeli eltérés mégis kihozza azt a különbséget a pár 10 ezer és a milliós ruha között, amiben pont elvész a varázs. Hiába na, a selyem-pókhálóból kézzel szőtt és a millióegy valódi drágakővel kirakott ruha koppintása kis eséllyel tud ugyanolyan fénnyel tündökölni, mint mívesebb példaképe, és ezen nincs is mit csodálkozni. Viszont szerencsére kedvenc ikonjainknak is vannak szürke, de legalábbis kevésbé csillámporos hétköznapjai, amikor is olyan göncökbe bújnak, amik az egyszerű halandó számára is befuthatóak. Főleg mert ezek esetében általában az adja a pluszt, hogy a stylist egy varázsérintéssel a hétköznapiból is extra menőt képes csinálni, amit egy kis odafigyeléssel viszont könnyűszerrel koppinthatsz te is. Pláne egy olyan alapdarab esetében, mint a farmer.

A farmerről én személy szerint egyébként is ódákat tudnék zengeni, hiszen kevés olyan szerethető, univerzális, mindenkin jól mutató ruhadarab van, mint ez a hétköznapi csoda. Mára pedig szerencsére tényleg annyi színe, fazonja, mintázata, trükkje van ezeknek a példányoknak, hogy abból lehetetlen nem találni egy az alkatodhoz, kedvedhez, stílusodhoz illőt. Ha pedig megvan, akkor a tornacipőtől a tűsarkún át, a blézertől a pólóig nagyjából mindennel párba állíthatod, és ezáltal szinte bárhol meg is jelenhetsz benne. Így, akinek van pár jól szabott farmere, annak egyből van egy jó pár jokere is, amiben akár Jessica Alba vagy Blake Lively is lehet, de legalábbis megjelenhet annyira stílusosan, mint ők.

Egyébként sávolykötésű pamutszövetet (aka. denim, aka. farmerszövet) a 19. század óta hordunk, mint munkásruhát, és 1960 magasságától, mint divatcikket. De a legrégebbi Levi’s 1880 tájékáról való, ami azért nem most volt.

Szóval rögös lehetett az út a nevadai farmerek ganajozásálló, 4 alapdarabot felvonultató ruhásszekrényétől Kylie Jenner 132 ezer „must have” basicet felvonultató 200 négyzetméteres gardróbjáig, de a farmerevolúciónak nem szab határt sem a képzelet sem a price tag. Hiszen, ami anno centekben fizethető, de felbecsülhetetlen értéket képviselő munkaruha volt, az mára (akár) felbecsülhetetlen pénzeken megvehető „egynek jó lesz” darabokká minősült a sztárok és a halandók szekrényében is.

Abba pedig bele se menjünk, hogy ez mennyire tökéletesen példázza az egyébként feje tetejére állt világnézeteket és értékrendeket….

Helyette inkább nézzük, mit kell ellesni Hollywood éppen felragyogó üstököseitől ahhoz, hogy úgy viseljük ezeket a hétköznapra szánt kétszárúakat, hogy még akkor is büszke legyen ránk anyukánk, a párunk és a világ, ha a vasárnap hajnali gyrosozás közben lecsapna ránk Vouge lesifotósa új felfedezetteket keresve. Vagy reálisabb esetben szabad napjain a belváros utcáin turistaként kattogtatva.

 

Skinny

Ki ne szeretné a szűk szárú farmert? Hiszen az avítt közhiedelmekkel ellentétben még egy teltkarcsú alkaton is bomba formát mutat, pláne egy jó cipőválasztással megtámogatva. A céltól függően pedig nagyjából bármilyen felsőhöz mehet. Mondjuk sztárok vonatkozásában ritka, hogy egy szűk felső társuljon hozzá, nagy valószínűséggel az túl direkt és valóban hétköznapi kombináció lenne már. Viszont egy mintás blézer, egy betűrt selyemblúz, vagy egy egyszerű basic póló már ad annyi kontrasztot egy alakhangsúlyos nadrágnak, hogy abban legyen valami, amit még Emma Stone is menőnek gondol. Szóval ha a szűk farmeredben egy kicsit vörös szőnyeghez közelebbinek szeretnél látszani, akkor kerüld a testhezálló felsőrészt. Bár ha Kim Kardsahian a példaképed, akkor persze ne. De a többiek egészen biztosan a laza eleganciára szavaznak.

Boyfriend

A skinnyhez képest ez elég keményen a haladó pálya. A rossz kombináció végzetes lehet, pláne ha nem vagy 180 magas és 45 kiló. Hiszen ebben a gatyában bizton szélesebb leszel, és némileg tömbösítve láthatóak a bájaid is, aminek köszönhetően

a feneked-csípőd-melled homokóra vonalából egy wc papír guriga maradhat,

ami még akkor sem szexi, ha drága pénzen vetted a szetted minden egyes darabját. Szóval, ha a pasid nacijára szavaznál, akkor kezdjük ott, hogy az alját akkor is hajtsd, vagy gyűrd fel, ha egyébként pont megegyezik a magasságotok, mert a kivillanó bokacsont legalább sejtetni engedi, hogy a szélességed nem egyenlő a nadrágéval, ami nem haszontalan.

Ha nem húzol magassarkút, akkor legyél magas és vékony, de legalábbis legyen a cipőd hegyesorrú, hogy egy kicsit optikailag csaljon és adjon egy kis ceruzavégződést a lábaidnak. A szűk felsőt ez esetben is elfelejtheted, már csak azért is, mert a nadrág annyit rád fog tenni, hogy ahhoz képest vagy aránytalanul kicsi lenne a felsőtested, vagy nagyobb mellel megáldott forma esetén tehenészlány látszatát kelthetnéd. A pulóverek, pulcsik is felejtősek. Ellenben a nőies, de nem túltolt darabok jöhetnek. Ing, kardigán, blézer, ballonkabát, mind a barátaid a kellő kontraszt megtartása érdekében.

Vádlinál végződő

Ettől nőiesebb verziója talán nincs is farmereknek, pláne ha skinnyről beszélünk. Ugyanis egy magassarkúval párosítva hihetetlen optikai tuningot ad, melynek hatására magasabb, vékonyabb és ultra nőies lehetsz. Lásd Gisele Bundchen outfitjét. Mondjuk ezzel az a baj, hogy az a nő egy krumplis zsákban is istennőként festene, de azért mégis, ha megnézzük a cipő, nadrág kombinációt még az ő gazella alkatát is négyzetre emeli ez a páros. Ehhez pedig jöhet a crop top és a szűkebb felső is, hiszen maga a nadrág annyira csinos, hogy egy jó lépő mellett egy hétköznapi fehér topban is stílusos lehetsz vele. És persze ez esetben a farmerdzseki sem sok, csak annyira figyelj, hogy vagy teljesen azonos legyen a szín, vagy egy árnyalattal sötétebb. A világosabb sehogy sem működik.

Egyenesszárú

Kétségtelenül a legunalmasabb és a legkevésbé dögös, viszont kellően konszolidált egy komolyabb outfithez is és jó kombinációban stílusosabb, mint bármelyik testvére. Viszont nagyon kell hozzá valami plusz. Egy tornacipővel mondjuk nem igazán működik, vagy legalábbis nem lesz feledhetetlen a megjelenésed. Viszont a dzsekik, a bomberek, a blézerek, a finom anyagok, a selyemfényű matériák elég jól állnak neki. Ahogy mondjuk egy magas talpú szandál is. Ajánlott robusztusabb cipőt választani hozzá és finomabb felsőt, mert az egyensúly így lesz meg.

Trapézszárú

A 70’ évek divatja alapvetően, ami viszont nagyjából 5 évente visszaköszönni látszik. Ahhoz pedig, hogy inkább hajazzunk Selena Gomezre, mint Cher valamelyik retró videó klippes megjelenésére, nem is kell mást tenned, mint a patacipőt finom szandálra cserélni, felülre választani egy könnyű inget és megkoronázni egy finom nyaklánccal. Hozzáteszem, engem semmi és senki nem tud arról meggyőzni, hogy nem a múltba teszünk utazást ezeknek a ruhadaraboknak az elő-elő varázsolásával, de sokakon jól mutat, ez kétségtelen.

A magas derekú

A férfiak véleménye állítólag megoszlik róla, a sztárok viszont egyértelműen leteszik mellette a voksukat. Az mondjuk biztos, hogyha valakinek kicsit is keskenyebb a dereka, mint a csípője, akkor annak piszkos jó alakot tud varázsolni ez a fazon. És az is biztos, hogy egy alapvetően vékonyabb alkaton pedig extra stílusos tud lenni. Szóval kevés olyan forma van, amin nem mutat jól. Ahhoz pedig, hogy valóban feledhetetlen legyen a megjelenésed, nem is kell más mint egy stilettó, egy rövid fazonú bőrdzseki, és egy crop top. Egy dologra kell kínosan ügyelni, hogy a vékony határt a stílusos és a kurvás között ne lépjük át, illetve arra, hogy inkább válasszunk sötétebb árnyalatot.

Csípő fazon

A 90’ évek slágere, amit a csípő muffinok sokasága mosott el majdnem örökre. De csak majdnem. Visszatértése azonban minimalizálódott szerencsére, ami előnyére vált ennek a fazonnak. Hiszen anno kötelező volt hozzá hasat villantani ha nem volt esztétikus, akkor is, és az is viselte, aki csípőtájékon pont nem fért bele. Sötét és szégyenteljes időszak volt ez a divat történetében. De ma már Rosie Huntington is betűrt pólóval és dzsekivel viseli, pedig ő aztán tudna mit mutatni. De nem kell. Legalábbis ha stílusos akarsz lenni, akkor nem.

Ehhez a nadgághoz kell a sarok, hogy ne legyen túl férfias és túl hétköznapi. Viszont inkább kocka, mint tűsarok, hiszen mégiscsak egy lazább fazonról beszélünk. Felülre pedig mindenképpen érdemes egy hangsúlyosabb darabot választani, szintén a túlzott egyszerűség elkerülése érdekében. A szűk felső ehhez sem passzol igazán, hiszen ez is rátesz a csípőre, vagy legalábbis kiemeli elég szépen, így érdemesebb biztonságosabb vizeken maradni.

Ha mér többet szeretnétek tudni a farmerekről, irány a trendspotter.

Itt van még jó kis kontent