5 viselhető szín őszre

Szerző: Brooke

Nem szeretném még jobban elszomorítani a nyárimádókat, de ki kell jelentenem: pár nap, és vége. Hogy ki mennyire unja vagy épp szereti a hőséget, és mennyire fog fájni a szíve, hogy idén már nem tud a Balaton partján, lábait a kellemesen meleg vízbe lógatva ücsörögni, mindenki maga dönti el. Az viszont biztos, hogy akár tetszik, akár nem, hamarosan officially megérkezik az ősz, szóval épp ideje beletörődni a vészesen közeledő hűvös időjárásba. 

Amellett, hogy végre valahára eljön a farmer + tornacipő + bőrkabát outfitek ideje, a legnagyobb tervezők már a 2018-as tavasz elején kifutóra engedték legújabb kollekcióikat, ezzel megalapozva az őszi divattrendeket. Most is sok-sok high-end márka fast fashion verziós koppintásával találkozhatunk majd az üzletek polcain, szóval aki eltekintene a túlzott konformizmustól, választhatja a kevéssé ismert márkák, a magasabb árkategóriájú „magas divat”, vagy az exkluzívabb dizájner márkák felhozatalát. De még mielőtt publikálnánk a nagy must-have ruhatrendeket, egy gyors színtalpalóval szeretnénk indítani az idei őszi szezont.

Cikkünket a Pantone Color Institute oldalán található jóslatban szereplő, NYFW-en megjelent színárnyalatokra alapoztuk.

Zafírsárga

Eredeti nevén: Ceylon Yellow

A 2018-as őszi szezonra vonatkozóan a Pantone összesen 15 árnyalatot határozott meg, amelyek már idén februárban előre jelezték a divattervezőknek, hogy milyen színvilágban érdemes gondolkodniuk a továbbiakban. Amíg 2016/2017 ezen időszakára a sárga egy sötétebb, barnásabb árnyalatát, közismertebb nevén a mustársárgát hordta mindenki agyba-főbe, addig idén sokkal inkább az élénkebb árnyalatok kaphatnak komolyabb szerepet. Gondolok itt például a pasztelles variánsokra, valamint a narancsos, a citromsárgánál valamivel mélyebb színekre.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a tavaly több tízezer forintért vásárolt, mustársárga színű cuccaid mehetnek a kukába, hiszen a sötét sárga pont egy olyan szín, amit ősszel és tavasszal is fel tudsz venni. Egyszerűen csak arról van szó, hogy kicsit jobban kell kombinálnod. Például, ha nagyon trendkövető akarsz maradni, a mustársárga felsődhöz felvehetsz az idei divatnak nagyon megfelelő farmert.

Hogy milyen gyorsan változik a divat, mindannyiunk kedvenc, ingyenes inspirációgyűjteménye, a Pinterest mutatja meg igazán. Ha beírod a keresőbe, hogy „yellow, outfit, fall, 2018„, egyre több világos, már-már citromsárgához közeli árnyalatból készített ruhát látsz. Ezzel szemben tavaly a mustársárga vitt mindent, és akár rákerestél, akár nem, mindenhol ez a szín volt az arcodba tolva.

Ez nem ugyanaz a sárga

A 2018-as sárga trend sokszor kicsit zöldes beütésű, olyan, mintha egy lime-ot és egy citromot kereszteznénk egymással. Sárga, de néhol kicsit zöldesnek tűnik. Olyan igazi neon, ami táskának simán elmegy, de még akár egy hosszított blézernek is bőven jó. Tény azonban az is, hogy a tavalyi trendnek megfelelő szín sokkal viselhetőbb és praktikusabb, amit jóval könnyebb kombinálni. Ez a szinte már-már neonsárgának mondható árnyalat feldobja a teljesen egyszínű outfiteket, viszont elég figyelemfelkeltő ahhoz, hogy minden szempár rád szegeződjön az utcán.

Olívazöld

Eredeti nevén: Martini Olive

Ha van igazán őszi szín, akkor az biztosan a sötétzöld, meg annak az összes létező árnyalata. Tavaly a méregzöld és a khaki volt a legnagyobb szám, idén viszont egy jóval barnásabb árnyalat felé mozdult el a divatvilág. A Pantone Martini Olive-nak keresztelte, de nemes egyszerűséggel olívazöldként fogom a továbbiakban emlegetni. 

Azt hiszem, nem tévedek nagyot, ha azt mondom, mindenki látott már életében olívabogyót, illetve felismeri annak jellegzetes megjelenését. A khaki egy valamivel zöldesebb, enyhén barnás árnyalatáról van szó, ami tulajdonképpen bármivel könnyen párosítható. Mivel földszín, ezért bármilyen színű haj passzol hozzá, és bár fehér bőrszínen is mutatós, azért a barnább bőr és szőkébb haj csak még inkább kiemeli az olívazöld egyediségét.

Az, hogy most épp az olíva a menő, cseppet sem jelenti azt, hogy ne viselhetnéd a zöld tulajdonképpen bármely olyan árnyalatát, ami felidézi az emberben az ősz egészen különleges hangulatát. A sötétebb színek szuperül kiegészítik a farmert, és könnyen párosíthatók olyan világos színekkel, mint a fehér, vagy a fent már említett sárga. A papagáj effektust viszont érdemes elkerülni, ezért sokszor jóval szerencsésebb megfogadni az íratlan divatszabályt,

miszerint 3 színnél többet nem célszerű viselni egy-egy outfitben.

A zöldnek nagy előnye továbbá (ahogyan az előbb is említettem), hogy könnyen lehet kombinálni. Passzol hozzá a barna, az arany, a fekete, a fehér, a sárgának néhány árnyalata, és még sorolhatnánk. Igazi „örök kedvenc” szín, ami az év minden évszakában remekül mutat, legyen szó táskáról, felsőről, vagy szoknyáról.

Kék(ek)

Eredeti nevükön: Sargasso Sea és Nebulas Blue

 

Pantone Sargasso. Forrás: Pantone

Amíg tavaly a király-, és pasztellkék volt porondon, addig mostanra a kéknek egy jóval sötétebb, a tenger mélyére emlékeztető árnyalata, valamint a királykéknél valamivel világosabb és élénkebb verzió számít majd igazán divatosnak. A Pantone NYFW-en megjelent színekről szóló összeállításában szinte minden egyes színnek két változata van, amiből jól látszik, hogy bár az ősz a sötétebb, mélyebb színeket preferálja, a világosabb árnyalatokat kedvelőknek sem kell nélkülözniük idén a shoppingolást.

Pantone Nebulas. Forrás: Pantone

A „Sargasso Sea” névre keresztelt árnyalatról tulajdonképpen annyit kell tudnod, hogy bár alapvetően egy teljesen egyszerűnek tűnő sötétkék színről van szó, azért mégis csak van benne valami különleges. Mélysége karakteres, az ebből a színből készült ruhák elegáns, kifinomult megjelenést kölcsönöznek viselőjének. Ha kíváncsi vagy rá, kattints ide.

A lenti képen például egy, a kéknek olyan árnyalata látható („Nebulas Blue”), amely tulajdonképpen magában hordozza a nyári vidámságot, az égkék tengert idézi, mégis, ha feketével van kombinálva, a közeledő tél jegyeit hordozza magában.

Könnyen párosítható és viselhető szín, ami engedi, hogy mintás darabokkal egészítsük ki, illetve lehetővé teszi mind az elegáns, mind a lazább megjelenést.

Pasztell lila

Eredeti neve: Crocus Petal

A „Crocus Petal” néven meghatározott árnyalat tulajdonképpen a pasztell lila és rózsaszín keverékéből készülhetett, ugyanis egy olyan színről van szó, ami mindkét árnyalatra erősen hajaz. Viselhető, nőies és könnyen kombinálható más pasztell színekkel is. Az egész trend évekkel ezelőtt kezdődött, amikor mindössze néhány ilyen textíliából készült ruhával találkozhattunk az üzletekben. Aztán annyira bejött a tervezőknek (meg a fogyasztóknak), hogy a Pinterestet elárasztották a pasztellszínű outfit képek, és őszintén szólva ennél jobb dolog aligha történhetett volna a divatvilágban.

Megvan benne minden nőiesség és kislányosság, aminek egy színben megtalálhatónak kell lennie. A fekete letisztultságát vidámmá teszi, a fehér egyszerűségét pedig könnyedén megtöri.

Kár lenne azt hinni, hogy pasztellszíneket csak tavasszal lehet viselni. Bár tavaly télen kifejezetten erre húztuk fel a dolgot (a cikket alább olvashatod), azért szeretnénk felhívni mindenki figyelmét arra, hogy egy-két pasztell darab nem csak jól néz ki, hanem egyenesen kötelező azoknak, akik trendkövetők igyekeznek maradni 2018-ban.

Érdemes viszont vigyázni velük, mert a túl fehér bőrt még tovább sápítják a pasztelles árnyalatok – ez leginkább az olyan színekre vonatkozik, mint a bézs és az extrém módon pasztelles rózsaszín. Nyáron azonban akarva-akaratlanul magára kap az ember egy kis barnaságot, a haj napszítta hatású lesz, így tökéletes az alkalom arra, hogy beruházz egy-két darabra.

Pasztellszínek, amikből már most szerezz be tavaszra

Ha kíváncsi vagy a 2018-as ősz összes trendszínére, katt ide.

Itt van még jó kis kontent