Fresa mondja

8 filmkarakter, akitől a te párod is elleshet valamit

By  | 

Nőnek születni áldás és kiváltság. Leszámítva a szülés fájdalmát, a kromoszómák alapján eleve alacsonyabbra rendeltetett fizetést, az állandó szépészeti mutatványokat, a tűsarkú csodák okozta sajgó lábakat, a lakásban rám hagyott koszos zoknikat és odaszáradt sörös poharakat és még (nagyon nagyon hosszan) sorolhatnám. De hát ki nézi ezeket? Hiszen mindezért cserébe a természet olyan csodálatos férfiakkal ajándékozott meg életem során, akiktől szebbet, jobbat, romantikusabbat, odaadóbbat még a hollywoodi álomgyár sem tudott soha vászonra vetíteni. Vagy lehet, hogy mégis?

 

Mármint panaszra semmi, vagyis nem sok. Na jó… nem olyan nagyon sok okom van. Ráadásul egészséges önismeretem és önkritikám birtokában pontosan tudom azt is, hogy amilyen hosszú az én panaszlistám, dupla olyan hosszú lehet a másik oldalé. De mégis csak azért születünk nőnek, hogy olyan álmokba legyünk szerelmesek, amikből aztán szépen lassan elvárásokat kovácsolhatunk az erősebb nem felé, így hát én is szeretek nemlétező pozitív példákkal szerelembe esni, még ha csak egy popcorn-kólás 1,5 óra idejére is.

Persze ezekből az arcokból is mindig hiányzik valami.

Ám vitathatatlan, hogy elég időráfordítással és gondos válogatással azért ezen remekművekből össze lehet válogatni azokat az ikonikus karaktereket, akikből egy testet gyúrva megszülethetne a szinte tökéletes férfi.

(Azért csak szinte, mert egy szemfüles nő, előbb-utóbb benne is találna valami kivetnivalót, amiért aztán élete végéig szívhatja a vérét, persze a legnagyobb egyetértés és szerelem mellett.) Szóval vannak ezek a tökéletesen karakterizált csodapalik, akikből össze is állítottam egy komolyabb sort, hogyha nem lenne még elég elvárásod aktuális vagy jövendőbeli életed párja felé, akkor legyen némi támpontod.

Kamuhősök: out!

Viszont kezdem azokkal, akik az én wishlistemre akkor sem férnének fel, ha Hollywood összes többi szépfiúja visszabújna a helyi sütöde csirke jelmezébe és befuccsolna ez az egész romantika iparág. Mivel Mr. Grey, az aberráció 50 árnyalatával és Mr. Big az életidő-rabló, igazán férfivá sohasem érő álromantikus kamuhős szerintem azok közé tartozik, akik ingyen reklám nélkül is elég kártékonyak azzal, hogy férfiak példaképévé és nők vágyálmává válnak, valami megmagyarázhatatlan oknál fogva. Bár a magyarázat nem is annyira bonyolult, hiszen minden csak tálalás kérdése és kellő mennyiségű, sármmal, kockahassal, csillogással, virággal, luxusmárkával még az is eladható, ami egy zs kategóriás mamapornónak is gyenge, és az is naggyá válhat, aki otthagy az oltár előtt, ahelyett, hogy felnőtt férfi módjára kinyitotta volna a száját és még idejében elsírta volna neked aktuális bánatát, ami az előző 20 esztendő évődésébe nem fért esetleg bele. A való életben ők azok a Tinderhuszárok, akik az első randi előtt meztelen fotót kérnek és a lakásodra mennének, illetve azok, akikkel már 100 randin is túl vagy, esetleg már 3 éve kapcsolatban vagytok, de még mindig nem vállal fel és bármikor eltűnik, ha úgy tartja kedve. És mindkettő legálisan lehet gyökér, mivel láttunk már olyan mozit, amiben ez működött. És ez szomorú.

Na, de helyettük nézzük inkább azokat, akik ha nem is 100%-ban követendő példát hoznak és nem is lennének önmagukban elegendőek a boldogsághoz, azért adhatnának 1-2 tippet a palidnak, csak hogy még tökéletesebb legyen számodra és ne kelljen a sóvárgó sóhajtozásodat hallgatnia, amikor valami gigaromantikus jelenet elevenedik meg a vásznon. Épp elég a szerencsétlennek, hogy megint valami giccses csöpögős szart nézetsz vele.

Megnézendő: Randiguru

Főhős: Hitch, alakítja Will Smith

Elsajátítandó szupererő: Kreativitás

Nehezen tudnám megszámolni, hogy hány olyan sztorit hallottam vagy éltem át adott esetben, amikor ott volt a helyes, okos, kedves, intelligens férfi és max 3 randi után a felejtés homályába merült minden további lehetőség, mert az unalom kinyírta az érdeklődést. Pedig hosszabb távon talán mindkét fél jobban megnyílt volna, de az üljünk le egy kávé fölé és mesélj magadról valamit sokadszorra már elég hervasztó. Csoda, hogy felsóhajtasz te is, ha meglátod Willt a képernyőn, amint virágot küld, felkeresi a halott nagyapád (jó, ez rosszul sült el, de a szándék a fontos) és séta helyett jetskizni visz? Ha ilyen távolságokig nem is merészkednek érted vagy értem (hiszen mégsem születtünk Eva Mendesnek), de azért némi egyediség talán beleférhetne a pozitív továbblépés reményében.

 

Megnézendő: Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt

Főhős: Benjamin Barry, alakítja Matthew McConaughey

Elsajátítandó szupererő: Kitartás

Tudom, itt van némi csalás a történetben, hiszen a hősnő nagyjából mindent megtestesít, amit a férfiak utálnak és nem is jutnánk el a happy endig, ha nem lenne csavar a történetben, de ez most lényegtelen. Mert a vásznon túli világban a toleranciaszint a filmben látottaknak 0,0001%-a. Se. Pedig aranyat lelni nehéz (de legalábbis ritka) ásás nélkül. Tényleg annyira ijesztő lenne némi rózsaszín huzat a wc deszkán, egy aprócska szerelempáfrány, vagy az, hogy 3 randi után közös családi albumot tervezel, amit még az anyjának is megmutatsz? Ugyan. Csak kicsit kitartóbban kellene keresni a mélyen megbújó értelmes, felnőtt nőt, akit a hormonjai, a biológiai órája, vagy valamiféle szakavatott pszichoblogger mélyenszántó bölcsességének útvesztőiben eltévelyedett.

 

Megnézendő: Ízek, imák, szerelmek

Főhős: Felipe, megtestesítője Javier Bardem

Elsajátítandó szupererő: Balance

Viszonylag kevés nőnek adatik meg az, ami Julia Robertsnek. Mármint nem az, hogy életed derekán rájössz, hogy nem tudod ki vagy, nem tudod mit akarsz, azt meg pláne nem, hogy kivel. Mert ez szerintem gyakoribb jelenség, mint gondolnánk. Hanem az, hogy ki tudsz venni egy évet az életből arra, hogy megválaszold a kérdéseidet. És még ettől is kevesebb nő van, aki mindezen megvilágosodás végén egy olyan Javier Bardembe botlik, aki pont annyit ad egy bontakozó kapcsolatba, amennyit kell. Nem többet és nem kevesebbet. Nem tolakszik, nem erőlteti rád magát, viszont nem fél előtted önmaga lenni és minden tettével éreztetni tudja, hogyha készen állsz ő ott van neked, mint lehetséges és ideális választás. Nem azt mondom, hogy én nem vagyok hajlamos a végletek közötti csapongásra, de talán a férfiak sem olyan jók ebben, mint gondolják.

 

Megnézendő: Barátság extrákkal

Főhős: Dylan, megtestesítője Justin Timberlake

Elsajátítandó szupererő: Baráti nézőpont

Életed párja minden esetben a legjobb barátod is kell, hogy legyen. Hidd el, a gyerek(ek) és/vagy egy komolyabb karrier mellett úgysem lesz arra elég időd, hogy a barátnőiddel lógj, ezért praktikus, ha instant módon a párodból is ki tudsz csikarni egy szőrösebb, kevésbé felkészült, de lelkes barátnő-pótlékot, aki talán nem minden esetben érti meg és érzi át a paráidat, de legalább tudja, hogy a kedvenc borod, csokid és sorozatod mindenre gyógyír lehet, meg pár óra áhítatos hallgatás. Ehhez persze nem feltétlen kell olyan esetlennek lennie, mint JT-nek Mila mellett, bár ha elég szexin adja elő, talán még az sem lehet olyan nagy baj.

 

Megnézendő: Deadpool

Főhős: Deadpool, megtestesítője Ryan Reynolds

Elsajátítandó szuperképesség: Humor

Nincs olyan disznóság a világon, amit egy jó humorral megáldott férfi meg ne úszhatna. Oké, nyilván azért akad, de az egészen biztos, hogy az a pasi, aki meg tud nevettetni egy nőt és mindig van egy frappáns válasza mindenre, jobb életben maradási esélyekkel indul minden körülmények között. Még akkor is vonzóbb lesz egy csorgó nyálú tejbetöknél, ha előbbi úgy fest, mint David Beckham, utóbbira meg annyi fedés kell, mint szerencsétlen Deadpoolra. Ryan Reynoldsnak elég nagyon hűde jót tett az idő, de amiért anti-szuper szuperhősként és papucsban-pizsamában otthon tétlenkedő két gyerekes apaként is igazán addiktív, az a humora, ami ténylegesen kapcsolatmentő faktor lehet.

 

Megnézendő: Betépve

Főhős: George Jung, megtestesítője Johnny Depp

Elsajátítandó szuperképesség: Vakmerőség

Kevés dolog csavarja el jobban egy nő fejét, mint amikor azt látja, hogy a férfi, akivel épphogy összecsillant a szeme egy pillanatra, máris tudja mit akar, és ezért tenni sem rest. Divatirányzatok jönnek és mennek, de a stílusos, határozott, sikeres, kicsit különc, a céljaiért végtelenségig küzdeni tudó férfi eszméje sosem fog teljesen kikopni a nők szívéből, pláne amíg olyan férfiak testesítik meg őket a vásznon, mint Johnny Depp. Mert egy ilyen férfiben még bukottan is több a vonzerő és a tisztelni való, mint egy olyanban, aki az unalom és a bátortalan középszerűség mellé voksol.

 

Megnézendő: Suicide Squad

Főhős: Joker, megtestesítője Jared Leto

Elsajátítandó szuperképesség: Egyediség

Joker szuperszexi képessége az, amire néha akkora szükséged lehet, mint egy szezonvégi leárazásra a kedvenc boltodban, mégis legalább annyira mértéket kell tartani vele, mint a sokat javító, de rossz esetben még többet rontó pirosítókkal. Hiszen néha kicsit talán te is vágysz arra, hogy egy olyan férfit tudhass magad mellett, aki nem a 12, egy tucat kategóriát erősíti. Aki kicsit extravagáns, kicsit rendszeren kívüli, de azért még bőven a normális metszetében feszít valahol, és epekedve várja, hogy csatlakozz hozzá ahelyett, hogy keretek közé tuszkolna és minden áron átlagossá akarna butítani.

 

Megnézendő: Csúf igazság

Főhős: Mike Chadway, megtestesítője Gerard Butler

Elsajátítandó szuperképesség: Mentorálás

Szerintem nem bűn az, ha egy férfi jobbat akar kihozni a nőből, akit szeret. Ahogy az sem bűn, ha kulturált stílusban el tudja neki mondani, hogy olykor hülye, de legalábbis hülyén viselkedik. Ha pedig mindezt úgy tudja megtenni, hogy közben meg pont azért szeret, amilyen mindezekkel együtt és mindezek ellenére is vagyok, akkor az sem baj, ha minden cicoma, minden extravagancia és vakmerőség nélkül egyszerűen csak férfi, a szó legpozitívabb értelmében. Persze ehhez nem árt, ha van legalább annyi kisugárzása, mint Gerard Butlernek, aki szintén nem egy tipikus szépfiú, mégis elviszi a hősnőt, pont azért, mert olyan amilyen. Mármint a filmben.

Verdikt

 

Ha életed párja az imént kilistázott karakterek közül 4-5-öt tud hozni, vagy legalább töredékében meg tudja őket csillantani olykor-olykor, akkor azt hiszem jobb dolgod van, mint a legtöbb romantikus mozi hősnőjének, hiszen nekik mindig csak egy-egy sarkosan jellegzetes pasi jut. Ha pedig mindehhez még olyan hévvel és kitartással is szeret, mint Ryan Gosling a Szerelmünk lapjaiban, és legalább annyira komolyan állja a sarat jóban és rosszban melletted, mint Ansel Elgort a Csillagainkban a hiba romantikus hőseként, akkor hidd el, megfogtad az isten lábát. De ellenkező esetben sincs miért csüggedned, elég egy mozizásra szánt hétvége, és szívszerelmed olyan gyorstalpalóban részesül majd, ami után nem lesz kérdés számára, mire vágysz.

 

A kiemelt képen Javier Bardem látható az Ízek, imák, szerelmek c. filmben/fotó: Columbia Pictures

Az adatvédelmi tájékoztatónkban elolvashatod a jogszabályoknak megfelelő adatvédelmi irányelveinket. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás