Így viseld a kertésznadrágot jól

Szerző: Ulla

Mifelénk évtizedekig Kisvakond és a kismamák kiváltsága volt, és később is leginkább stíluskonfúz bölcsészlányok vagy fesztiválnihilbe süllyedt, jobbra érdemes bakfisok testén fordult elő. Pedig a kertésznadrág igazán nagyot megy idén, olyannyira, hogy megkockáztatjuk, a te ruhatáradból sem hiányozhat, ha ujjadat rajta akarod tartani a divat ütőerén. Még nem késő őszre beszerezni egyet, mi pedig mutatjuk, hogyan viseld stílusosan.

A kertésznadrág eredete a múlt homályába vész, de az bizonyos, hogy a kötény és a nadrág nászából született, és a 19. század első felében már mindennapos ruhadarabnak számított. Az alábbi, 1838-as festményen egy kezdetleges kertésznaci látható, ami lényegében nem más, mint egy kötény felsőrésze hozzávarrva egy nadrághoz.

Egy idő után a mellrészt egybeszabták a nadrággal, és védőruházatként hordták a nadrág és az ing felett. Vagyis mint oly sok későbbi ikonikus ruhadarab, a kertésznadrág (és izmosabb nagytesója, az overall) is munkaruhaként kezdte karrierjét, és hosszú évekig kizárólag férfiak viselték. A 19. század közepétől egyfajta dresscode is érvényben volt: fehéret viseltek a festők, vékony csíkosat a vasúti munkások, majd kéket az összes többi dolgozó. A pánt kezdetben gombbal kapcsolódott a mellrészhez, a csat későbbi fejlemény.

Melósok a ’30-as évek Amerikájában (Forrás: Wikimedia Commons)

Az első tömeggyártásban készülő overallt Levi Strauss dobta piacra az 1890-es években az általa kifejlesztett, nyűhetetlen anyagból, amelyet azóta is denimként ismer a világ, mi pedig farmer néven emlegetjük.

Ez azonban inkább volt egy magasított derekú pántos nadrág, a ma ismert farmer kertészgatyót nagy zsebekkel Harry David Lee fejlesztette ki 1913-ban.

Egy kis fagyi 1913-ból (Forrás: Wikimedia Commons)

A kertésznadrág és az overall egyéb nadrágfélékkel együtt a nők számára jó ideig tabu volt, gyerekekre viszont előszeretettel adták, sokszor a „szép” ruha fölé. A nagy háborúk idején azonban a nők is kivívták a jogot a kertésznadrághoz, miután a távol lévő férfiak helyett ők dolgoztak a gyárakban. Ezt követően pedig már nem volt megállás, az egyenjogúság szelleme végleg kiszabadult a palackból.

Kongresszusi titkárnők 1920-ból (Forrás: Wikimedia Commons)

A divatvilág is hamarosan felfedezte a kantáros nadrágban rejlő lehetőségeket, sőt, szoknyával is egyre gyakrabban kombinálták a kötényszerű felsőrészt. A hatvanas évek óta ez az öltözék, amellett, hogy melós ruhaként sem veszített pozíciójából, divatcikként is folyamatosan jelen van, még ha nem is mindig egyforma intenzitással.

Egy Diesel modell 2010-ből (Forrás: Wikimedia Commons)

Az aktuális ’90-es évek revival most épp a kisvakondnadrágot is a hátára vette, és ez a valaha inkább toprongyosnak és esetlennek, mintsem stílusosnak számító ruhadarab mostanában sorra köszön vissza a legkedveltebb celebritások outfitjeiben. A Trendspotter cikke pedig segít abban, hogyan viseld igazán jól.

#1 Farmer

Fotó: InStyle

A kék farmerből készült kertésznadrág a legkézenfekvőbb és valószínűleg a legjobb választás is egyben. Ha azonban nem akarsz mellélőni, fontos odafigyelned a szabásra: míg a szellős verzió lazaságot sugall, ezért a formalitás egy bizonyos fokán túl már nem idomos viselni, addig

egy szűk szabású, pántos farmernadrág kifejezetten sikkes és kifinomult benyomást kelthet,

egy makulátlan fehér blúzzal és egy magassarkúval például a smart casualbe is simán belefér.

#2 Bőr

Ez már statement a javából, igazi haladó anyag, szóval a szürke tömegbe olvadás nem opció. Ha nemcsak partiszettként szeretnéd viselni, hanem nappali fénynél is hordanád, mondjuk munkahelyen, akkor a bőr által képviselt dögöt mindenképp tompítsd finomabb, nőies darabokkal akár a színek, akár a szabás vagy a díszítések tekintetében.

Már egy fodros felső is finomíthatja a domina lookot, és egyből iroda-kompatibilissé teheti az outfited.

#3 Rövid

Az esztétikusan barnult női test tálalásának egyik legjobb módja,

különösen, ha szép, hosszú lábakkal áldott meg a genetika. De a hűvösebb őszi napok se szegjék kedved, erre találták ki a harisnyanadrágot, amelyek közül minden nőszemély találhat vérmérsékletének megfelelőt valahol a testszínű-necc tengelyen. Blúzzal, crop toppal vagy bikinifelsővel egyaránt istennő lehetsz benne, és amennyiben vár még rád pár nap láblógatás valami távoli, trópusi vidéken, mindenképp dobj be a bőröndbe egy szalmakalapot és egy espadrilles-t, hogy kertészsortodból kihozhasd a maximumot. Nem ugrik be egyből, hogy utóbbi micsoda? Művelődj a cipősarkakról velünk:

Cipők, sarkak és amit eddig nem tudtál

#4 Szoknya

Ha eddig az tartott vissza a kantáros naci viselésétől, hogy a nadrág nem elég nőies neked, eljött a te időd. Jobbnál jobb szoknyás opciók lelhetőek fel a piacon, szóval új kifogást kell keresned, ha ki akarod hagyni az év egyik legnagyobb divatdurranását.

Munkába, suliba viseld szűkebb szabású pólóval és sneakerrel, az esti buliba pedig felturbózhatod egy hasat sejtető crop toppal és egy magas sarkú bokacsizmával mondjuk. Utóbbi szetthez jól jön még egy füstös szemsmink és egy kellően dögös táska.

#5 Fekete

Ha az a nőszemély vagy, aki

előszeretettel áldoz egyszerre a vagányság és a kifinomultság oltárán,

a fekete, szűk szabású kertésznadrágot neked találták ki. A fekete pont annyival sugároz többet, mint a sztenderd farmer, amennyire egy igazi fashion forward nőnek szüksége van. Kendall Jenner szettjében például nehéz hibát találni: a rafinált, garbónyakú felső és a csillogó fekete lakk bokacsizma tökéletes kombót alkot Kisvakond nadrágjának stíluspozitív leszármazottjával.

#6 Fehér

Fotó: InStyle

Egy fehér kertésznadrág az instant kúlság maga, szóval ha ódzkodsz a sötétebb árnyalatoktól, mindenképp érdemes beszerezned egyet. Akár vakító nyári napfényben, akár egy stílusos téli összeállítás részeként hordod, ebben a darabban hű társadra lelsz. A fehéret nagyon nehéz túltolni, szóval nyugodtan kombináld fehér toppal és magassarkúval, magad is megdöbbensz majd, mennyire sikkes lesz az összhatás.

#7 Melltartóval

Ha nem vagy szívbajos, és beüt a meleg idő, a kertésznadrágot viselheted pusztán melltartóval is. Persze a közönségest csak egy hajszál választja el a szexitől, és

a kulcsmomentum ezúttal a lazaság.

Szóval csak akkor való neked ez az opció, ha valóban jól tudod érezni magad akkor is, amikor a pőre bőröd és a nadrág pántja között nem feszül más, csak a kedvenc sportmelltartód vagy bralette-ed. Egy jól megválasztott szandál és néhány karakteres ékszer tovább emelheti az összeállítás fényét.

#8 Pólóval

A legkisvakondosabb opció, ez tény, viszont ezt is lehet jól csinálni, ha ügyes vagy, akár egy nappali, akár egy bulizós szettet kihozhatsz ebből a két alapdarabból. Az ördög a szabásban és a cipőben rejlik: minél lazább a szabás, és minél laposabb a sarok, annál nappalibb az összeállítás, míg a testre simuló kertésznadrág, a szűk póló és a magassarkú abszolút alkalmassá tesz arra, hogy belevesd magad az éjszakába. Főleg, ha egy vagány, statement dzsekit választasz hozzá.

#9 Pulcsival

Fotó: InStyle

Hideg időben a legésszerűbb választás, de a praktikumot ezúttal sem muszáj feláldozni az esztétikum oltárán. A fekete kertésznadrág itt is megadja azt a pluszt, amiért szeretjük, és minél élénkebb a pántok alól kivillanó, hosszú ujjú felső, annál pengébb az összhatás.

#10 Crop toppal

Bármilyen kertésznadrágot is választasz, mindig adhatsz hozzá egy csipetnyi dögöt némi bőr megvillantásával.

Fotó: InStyle

Ez a kombináció azoknak is ideális, akik szívesen élnének a rövidre nyesett top nyújtotta szellős lazasággal, de nem szívesen mutogatnák a hasukat. A bevállalósabbak viszont egy pánttal is viselhetik, még szexibbé téve az összhatást.

A fenti összefoglalóhoz felhasználtuk a Trendspotter cikkét és fotóit.

Itt van még jó kis kontent