7 melír, amit a celeblobonc is jól megbír

Szerző: Fresa

Ha tudod, mi a különbség az ombre és a balayage között, és esetleg még a fallayage-ról is hallottál, akkor máris jobban vágod az elméletet, mint sok szakember, aki a 20 éve bevágott tananyaggal operálva próbál meg a napi szinten változó trendek nyomában járni. Ha még nincs meg a kincset érő tudás, ajánlom kattintásra korábbi cikkünket, amire a most következő haladó okosságokat építheted. Ezen gyorstalpalók már csak azért is fontosak, hogy legalább egyikőtök biztosan tudja miről beszél – mondjuk az sem haszontalan, ha az inkább a fodrászod. Mi mégis szeretnénk, ha te is képben lennél, hiszen minél több inspirációt kapsz, annál kreatívabb kéréseid lehetnek, aminek a srácok a bjutifájban baromira örülnének.

Szóval most kilistázzuk mind a 7 melír (angolul highlight) technikát, azt is, ami ismétlésként hat, csak azért, hogy lásd őket egymás alatt és egymáshoz viszonyítva. A minőségi szemléltetés érdekében pedig azokat hívom vizuális segítőimül, akik ezeket a hajakat mindig és minden körülmények között a legjobb minőségben viselik (kivéve, amikor nem). Lássuk a celebmustrával egybekötött inspirációs listát, ami nélkül semmilyen körülmények között nem indulhatsz el kedvenc fodrászodhoz.

Röviden a melír tudományáról

Bevezetőként először is álljon itt a beautyFY vezető fodrászának, BoSának az áttekintése. Ez a megoldás az egyik legrégibb festési technika a fodrászatban, ami

ahhoz járul hozzá, hogy az árnyalatok természetesebbnek tűnjenek, és aminek köszönhetően ma már egyre ritkább a teljesen egyszínűre festett, homogén hajszín.

A természetes hatás olyannyira fontos, hogy míg régen az egységes hőelosztás érdekében a tincseket fóliába pakolták, addig ez az eljárás mára megváltozott; ahogy a natúr hajszín sem pontosan azonos a hajtőtől a hajvégig, úgy ma már ennek az procedúrának a célja sem az, hogy egy mesterkélt, egységes árnyalatot hozzon létre.

Csak szabadon!

A szabadkezes technika tulajdonképpen egy elegáns, természetes, nem direkt szín kialakítása fólia nélkül, melír lapát, stílfésű és ecset segítségével. Így mód van bizonyos részeket jobban vagy kevéssé hangsúlyozni, satírozással finomabb átmeneteket készíteni. A korábbi megoldásokhoz képest inkább hasonlít ahhoz, mintha vászonra festene az ember, ezzel együtt viszont – tapasztalatlan kezek alatt – nagyobb a hibalehetőség is. Ahogy mindig elmondjuk: olyan szakembert keress, akinek bízol a képességeiben.

Most pedig nézzük azokat a variánsokat, amiken érdemes elgondolkodnod, ha melírre adod a fejed hajad.

Foil Highlights

Gisele Bündchen védjegye a legklasszikusabbnak mondható, fóliázott melírral elért világosítás, melynek köszönhetően haja mindig élettel teli, csillogó és üde hatású. Ebben sok trükközés nincs. 1-2 árnyalattal világosabb festék és egyenletes eloszlatás kell hozzá, valamint a fólia által biztosított egyforma hatásfok, no és persze jó minőségű festék. Frissítésre nagyjából 8 hetente szorul. Ami fontos: hiába tűnik egyszerűnek, ha magadnak próbálod kiokosítani, majdnem biztos, hogy nem ezt az eredményt fogod kapni. Főleg, mert ez a mutatvány nagyjából csak akkor hoz ilyen harmonikus eredményt, ha a természetes hajszíned a Giselével egyező, és pontosan eltalálod a szükséges szőkítő mennyiségét, ami azért otthoni körülmények között viszonylag ritkán jön össze.

 

Klasszikus balayage

Lássuk az ismétlést Halle Berry prezentálásában. A balayage az ecsettel festet színátmenet művészete. Itt nincs fólia. A természetes módszer pedig természetes eredményt szül, már csak azért is, mert minimum 2-3 szín plusz a sajátod adja ki a tökéletes átmenetet, amely a tövétől a végekig világosodik. Óriási előnye, hogy nem igényel gyakori festést hiszen alapból is olyan, mintha lenőtt volna.

Bár fentebb linkeltük, ide nagyban is bedobjuk a témába vágó, méretes írásunkat. Sok infó, kép és szöveg alert:

Mindent a legnépszerűbb hajfestési technikákról: ombre és balayage

Babylight

Találó neve van, hiszen a cél ez esetben, hogy visszaidézhesd gyermeki megjelenésed, legalábbis, ami a hajad tónusát illeti. Hiszen profi beavatkozás esetén pont olyan huncutul felcsillanó napsugarak lesznek a hajadban, mint anno, amikor a nyár összes napját a játszótéren töltötted. Ez egy szuper könnyű, extra finom technika, melynek segítségével az arcélek vonalába kerülnek egészen hajszálvékony, világos tincsek. Jessica Alba már csak azért is tökéletesen tudja ezt a stílust viselni, mert hibátlan, bájos arcához tökéletesen passzol a gyermeki természetesség.

Ombre, az eredeti színátmenet

Erről is kimerítő ismeretekre tehetsz szert, ha a fentebb említett cikkre átkattintasz, szóval az anekdotázás helyett hagyom is a képet beszélni, úgyis arra van leginkább szükséged ahhoz, hogy a különböző stílusok közül kiválaszthasd a számodra legmegfelelőbbet. Elég, ha annyit tudsz, hogy az ombrét egyszer kell megcsinálni, azzal tovább gondod nincs, amíg meg nem unod, így a problémamentes drasztikus változtatás legjobb eszköze. Szóval ha unod a tükörképed, akkor olló helyett először ezt próbáld ki. Ha Joan Small bevállalta, nagy bajod neked sem lehet belőle. Csak nézd meg, hol csináltatod. 

 

Ribbon

A babylight sötét nagytestvére, aki a gyermeki finomság ellenpólusaként mély, karakteres tónust hivatott adni a hajadnak és ezzel a megjelenésednek is. Éppen ezért, amíg a bébicsillogás a hajtőhöz és az arcod mellé kerül derűs megvilágításba helyezve vonalaidat, addig a ribbon csupán a hajad végébe tűzdel egészen vékony, világos szálakat. Ezzel pedig még jobban elmélyíti a fölötte tornyosuló sötét tónusokat. Olivia Munn is eléggé érzi vele ezt a gót hercegnő vonalat.

Lowlights

Csak, hogy azok se maradjanak ki a buliból, akiknek már nincs hova világosítaniuk, a kreatív hajszobrászok megalkották azt a világosítást, ami sötétít, vagyis egy inverz melírt. A cél ugyanaz, csak a megközelítés más; életet lehelni a monoton egyszerűségbe. A világosban a sötét pedig pont ugyan azt hozza, mint a sötétben a világos (milyen meglepő…) tónusokat teremt. Szóval hajrá szőkék, ti se költsétek ruhára a fodrászra elkülönített pénzt, hiszen a változtatás lehetősége mindenkinek adott. Julianne Hough meg is mutatja, hogy mutathat egy jól komponált fordított melír.

Sombré

A biztos beszédtéma. Hiszen nyilvánvalóan nem fogják tudni beazonosítani, amikor megdicsérik a hajad, te pedig valódi expertként mesélheted majd el nekik, hogy ez az omre szoftos verziója, ami mégsem balayage, mert fóliás technikával készül, csak éppen kevésbé drasztikus, mint az eredeti verzió. Ez szerintem egyébként már a némileg túlmagyarázott kategória, de ha már egyszer létezik ilyen, és te mondjuk ilyet is viselsz, akkor miért ne vághatnál fel vele, hogy ennek még külön neve is van. Ráadásul Beyoncé örök kedvence. Azon se lennék meglepve, ha ő követelt volna ikonikus tincseinek külön megnevezést.

A gyűjtés alapja innen van.

Ha időpontot szeretnél hozzánk foglalni, a képre kattintva megteheted.

Itt van még jó kis kontent