Bro Guide

7 tanács az ősz stílusos túléléséhez

By  | 

Az esős évszak irritáló monokrómsága leküzdhető a tudatos stílusosság bizonyos eszközeivel, de ha dézsából öntik azt a nyavajás csapadékot 5 napja, fúj a szél és a távoli felhők olyan feketék, mintha a holtak seregének közeledtét akarnák jelezni figyelmeztetőleg, akkor többet is érdemes tenni, mint magadra ölteni egy színes pulcsit. Hasznos tanácsok következnek a gusztustalan időjárás elviseléséhez.

Hét esszenciális tanácsot szedtünk össze, amiben egyszerre férnek meg egymás mellett az öltözködésre és az általános ruhatáradra vonatkozó jó tanácsok. Nem mellesleg a groomingba és a lifehack praktikákba is belemászunk, mert a kimaxoláson túl ebben a nyálkás, egészen förtelmes időben már a túlélés is prioritás.

#1 Vízhatlaníts

Az ősz (és mostanában a tavasz) nem csak a melegen gőzölgő kávéról és a frissen hulló falevelek játékos színkavalkádjáról szól; az időjárás óvatlanság esetén könnyen hülyére vehet. Ismerős szituáció azoknak, akik rendszeresen járnak tömegközlekedéssel, hogy nem csak az égből aláhulló áldás, de gyakran még a fedett helyek (lásd: aluljárók) sem nyújtanak százszázalékos védelmet a csapadék ellen. (Mondjuk ott nem mindig fentről, hanem sokszor lentről folyik a jóság.) Egy otthon felejtett esernyő pedig ilyenkor különösen nagy szívás. Elázik a kabátod, a dzsekid, a zakód, a nadrágod, és még a cipőd is; egy dolog, hogy kényelmetlen, de sokszor tönkre is vágja a matériát.

Az elegánsabb bőr lábbelik tekintetében az a helyzet, hogy

a polírozás az esztétika és a vízállóság tekintetében is kötelező.

Ha rendszeres és megfelelő ápolásban részesíted a cipőd, akkor az azon kialakuló bevonat sokkal vízhatlanabbá és ezáltal hosszabb élettartamúvá teszi azt. Ezen felül vannak olyan egyszerű spray-ek is, amikkel csak átfújod a taposót, és az máris sokkal ellenállóbbá válik. Ilyen kérdésekben persze sosem árt, ha kikérdezel egy szakavatott eladót, különösen ha egy kisebb vagyont költöttél a lábbelire.

Természetesen a ruházat többi részére is vannak tippek, nagyon hasonlóak a korábban említettekhez. A legegyszerűbb megoldás az esőkabát, ami bár általában sajnos teljes mértékben vállalhatatlan, de mégis rendkívül hatékony. Aki azonban ezt a módszert inkább meghagyná az ovisoknak vagy a fesztiválozóknak, annak ugyanígy segíthetnek az univerzális bevonatok, amik beprotektálják az anyagot, ráadásul sok esetben még a karbantartásban is kiveszik a részük. Például a kifejezetten bőr felsőruházathoz gyártott termékek pozitív tulajdonsága nem csak a vízhatlanná tevő képességük, hanem az is, hogy erősítik az anyagot és megóvják a bőrt a kirepedéstől.

 

Ezeket érdemes bepattintani a kosárba. (forrás: Leather Care Supply/FashionBeans)

#2 Ne csak egy párod legyen

Hiába ápolod rommá a cipődet, ha minden alkalomra ugyanazt a darabot veszed föl. Nyilvánvaló, hogy egy barna oxfordban senki nem indul neki egy vadászles feltérképezésének, de természetesen ehhez az is kell, hogy legyen megfelelő alternatívád a különböző szituációkra. Persze

szép dolog egy fantasztikus minőségű bőrcipőben szegni az utakat, de ha tudod, hogy aznap egy kültéri rendezvényen kell órákat strázsálnod a gyűlöletes időben, akkor nem ez a frankó megoldás.

Tapasztalatból beszélek. Hiába volt pusztulatosan elegáns a frissen polírozott barna Brogue cipőm, amikor nekiindultam a városi betonrengetegnek, a nap végére azt kívántam, bárcsak meglenne még mind a 10 lábujjam.

Ha te mindenképpen egy nagyon elegáns vonalat szeretnél képviselni még akkor is, amikor a barátnőd rávesz, hogy másszátok meg egyazon napon a Citadellát és a Budai várat is, biztos vagyok benne, hogy képes leszel olyan szintű kompromisszumot kötni, ami mind az ízlésednek, mind az egészségednek kedves. Ismerd az életstílusod,

legyél előrelátó és felkészült, így ha véletlenül egy olyan szituációba csöppennél, ami nem számít megszokottnak, akkor sem leszel tanácstalan.

Hidd el, te is jobban jársz, ha a fagyott lábfejeket és a gusztustalan felfázást még azelőtt megelőzöd, hogy egyáltalán esélye lenne kialakulni. Egy szép csizma például még mindig százszor jobban bent tartja a hőt, mint egy félcipő, könnyen találni bélelt darabokat és így egyáltalán nem kell alább adnod a fennkölt sikkből.

Tudj választani (fotók: Pexels/The Idle Man)

#3 Kerüld az értelmetlen harsányságot

Átverős módon még októberben is rengeteg napsütéses szép napot köszönhettünk az időjárásnak, máskor meg májusban is olyan trópusi idő van, hogy szinte várod, mikor jelennek meg a Városligetben az első magyar fekete párducok. Bár nem vagyok se idő-, se semmilyen jós, biztosra veszem, hogy az elkövetkezendő időszakban bővelkedni fogunk még az olyan szürke napokban, amik népegészségügyi szinten érzékelhető letargiát indukálnak. És

ha már itt ez az akromatikus, seggfej idő, amitől mindenki befásul és depressziós lesz, akkor érdemes megpróbálni legalább egy kevés színt betolni a miliőbe.

Nem szabad persze túlzásokba esni, mert bár nyilvánvalóan az egybemosódó szürke és barna árnyalatok mellett szinte az arcokba robban egy rikító ing, de nem biztos, hogy ezt a többség értékelni fogja. Ami neked kellhet, az sokkal inkább a nyári meleg színek visszafogottabb, mélyebb, de mégis gazdagabb verziója. Mindez persze távol áll attól, hogy a szürke, barna és a fekete színeken kívül máshoz hozzá sem szagolhatsz. Tény, hogy ezek ilyenkor a legnépszerűbb árnyalatok, de okosan ezeket is meg lehet bolondítani anélkül, hogy abba bárkinek is belerepedne a retinája. Az olyan színek mint a narancs, a királykék, vagy a mohazöld lesznek a legjobb barátaid erre az időszakra. Ha megítélésed szerint

idén annyira megküldted a nyarat, hogy a gardróbod minden színes darabja cafatokban lóg, akkor érdemes a megfelelő helyeken kutakodnod élettelibb árnyalatok után.

A kevesebb néha több (fotók: Zara Man)

#4 Turbózd fel a kelléktárad

Kezdd azzal, hogy veszel egy rendes esernyőt, ami a korábban már említett csapadék ellen az egyik, ha nem a legjobb megoldás. Ha nincs ötleted, a témában itt inspirálódhatsz. Táskánál is érdemes odafigyelni arra, hogy az esős évszak közepén csapatva könnyen átázhat.

Ha pedig még sosem éreztél késztetést arra, hogy a nagymamádtól karácsonyra kapott, és az Újpest/Ferencváros szurkolói sálon kívül egy értékelhető példányt is beszerezz a repertoárodba, akkor biztosítani szeretnélek maximális támogatásomról ez ügyben. A sál nem csak egyszerű divatmajomkodás, ami a “köcsögök sportja”, hanem praktikus megoldás arra, hogy a nyakad és mellkasod környékét távol tartsd a hűvöstől.

Ha bővebben olvasnál a témában akkor pedig ajánlom figyelmedbe korábbi írásom a sapkák és sálak sokszínűségéről:

Tudod: sál, sapka

#5 Fektess be a kabátodba

Rengeteg olyan ruhadarab létezik, amiért egyszerűen tényleg nem éri meg jelentősen megcsapolni a tárcádat, mert nem jelent szignifikáns különbséget, hogy egy 10 vagy egy 30 ezres példányt választasz-e ki, ez azonban a kabátokra jelen esetben nem igaz. Mondhatnám úgy is, hogy

ha az őszi bevásárlásnál csak néhány darabra kívánsz komolyabb összeget áldozni, akkor abból az egyik mindenképpen ez legyen.

Van egy olyan szabály, hogy egy férfinek sose legyen háromnál több kabát a gardróbjában, és ha kellően felkészült és jövőbe tekintő vagy, akkor valóban nem is lesz rá szükséged.

Az szövetkabátokrul

Egy prémium darab nem mindig csak a brand neve miatt, de sokkal jobb alapanyagok és a kifinomultabb gyártástechnológia miatt is drágább, mint silányabb társai.

Ha szövetben gondolkozol, akkor érdemes valamelyik bázisszínt megvásárolni,

úgy mint a sötétkék, szürke vagy a camel, amik tökéletesen illeszkednek a legtöbb ruhatárhoz, és nem kell hozzájuk egy teljesen külön eszköztárat fölépíteni. Hogyha pedig valami lezserebb stílusban gondolkozol, akkor figyelmedbe ajánlom a viaszos bevonatú dzsekiket és a kicsit pufibb bélésű parkákat, amik a casual öltözködés kiváló táptalajai lehetnek a hétköznapi ember számára.

Fontos, hogy jól válassz (fotók: Zara Man/Massimo Dutti)

Ha nagyon advanced user vagy, kvázi tudományos alapon mérlegeled a neked jól álló színeket, így döntve a legjobb kabátok felől is. Erről a kolléga egy stylisttal beszélgetett hosszasan, itt olvashatod el:

Így rak össze nulláról egy profi stylist

 

#6 Fontos a layering

Sokan a mai napig vagy nem igazán foglalkoznak tudatosan a “rétegeléssel”, vagy egyszerűen nincsenek tisztában a szó jelentésével. A layering művészete, hogy

az egymás fölé pakolt rétegeket miként érdemes a lehető legkomfortosabb, hasznosabb és csibészesebb szisztémában elhelyezni egymáson.

Mindig legyen lejjebb! (fotók: Massimo Dutti/Zara Man/The Idle Man)

Ez egy játék az anyagokkal, szabásokkal és színekkel, amik nem pusztán a divat, hanem a kényelem szempontjából is relevánsak lehetnek. A hideg időben a test egy konstans hőmérsékleti hullámvasúton száguldozik, ki-be járkál a cidriből a fűtött szobákba. Éppen ezért, mivel mi nem vagyunk sivatagi homok, ami az egész folyamatot megoldja az egyszerű fagyaprózódással, bizonyos időközönként muszáj megválnunk pár rétegtől, vagy éppen magunkra kapnunk őket.

A “layering”, avagy a réteges öltözködés szabályai

#7 Bőrápolás at its best

Az ember könnyen belefut a hibába, hogy felkészületlenül éri a Jégkirálynő első, orrszőrtörően mentolos, fagyos lehelete, és pár hűvös nap után meglepődve konstatálja, hogy

az orra hámlik, mint egy elcseszett zombié, az arca piros és ég, a keze meg véresre repedezett (vagy ahogy Brooke kolléganő szokta mondani némi eufemizmussal: rohad).

Ezek mind szörnyű dolgok, amiket rettenetes megtapasztalni, viszont a jó hír ezzel szemben az, hogy relatíve könnyen orvosolhatóak.

Ha ilyen téren hiányos az eszköztárad, akkor sem kell egyből bejelentkezni a dermatológiára. A helyzet az, hogy

nem tudod eltéveszteni, hogy melyik testrészre mit kell használni, mert rá van írva arra a retkes flakonra.

Amire neked szigorúan véve szükséged van, az egy arckrém, egy kézkrém, illetve egy ajakbalzsam (vagy szőlőzsír, ha az előző kifejezés nem elég maszkulin). Ezek a testrészek a legkritikusabbak, hiszen általában ezeket éri a leginkább a fagy.

Ápold le magad (forrás: FashionBeans)A cikkhez felhasználtam a FashionBeans anyagát. 

Flo

Az adatvédelmi tájékoztatónkban elolvashatod a jogszabályoknak megfelelő adatvédelmi irányelveinket. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás