Bro Guide

7 tanács az ősz stílusos túléléséhez

By  | 

Vannak olyan nagyra becsült férfiak, akik látnak magukban erőt és potenciált arra, hogy minden nap jobb formában induljanak munkába, mint az azt megelőző nap reggelén. Ha te is ebbe a csoportba szeretnél tartozni, akkor természetesen mindezt úgy lenne a legjobb kivitelezni, hogy a tükör előtt töltött időt és az anyagi ráfordítást a lehető legalacsonyabbra sikerüljön szorítani. Ennek kivitelezésére teszünk most próbát. 

Hét esszenciális tanácsot szedtünk össze, amiben egyszerre férnek meg egymás mellett az öltözködésre és az általános ruhatáradra vonatkozó jó tanácsok, másrészt a groomingba és a lifehack praktikákba is belemászunk, mert nem csak a kimaxolás, de a túlélés is prioritás.

#1 Vízhatlaníts

Bármennyire is szeretnénk, az ősz nem csak a melegen gőzölgő kávéról és a frissen hulló falevelek színkavalkádjáról szól, a lányok egyre több réteget vesznek magukra, az időjárás pedig könnyen hülyére vehet minket. Ismerős szituáció lehet azoknak, akik rendszeresen járnak tömegközlekedéssel, hogy nem csak az égből aláhulló áldás, de gyakran még a fedett helyek (lásd: aluljárók) sem nyújtanak százszázalékos védelmet a csapadék ellen. Egy otthon felejtett esernyő pedig ilyenkor simán felérhet egy kisebb szívrohammal. Elázik a kabátod, a dzsekid, a zakód, a nadrágod, és még a cipőd is, ami egy dolog, hogy szarul néz ki, de kifejezetten kényelmetlen is.

Az elegánsabb bőr lábbelik tekintetében az a helyzet, hogy

a polírozás az esztétikum és a vízállóság tekintetében is nagyágyúnak számít.

Ha rendszeres és megfelelő ápolásban részesíted a cipőd, akkor az azon kialakuló bevonat sokkal vízhatlanabbá és ezáltal hosszabb élettartamúvá teszi azt. Ezen kívül vannak olyan egyszerű sprayek is, amikkel csak átfújjuk a taposót és az sokkal ellenállóbbá válik. Ilyen kérdésekben persze sosem árt, ha kikérdezünk egy szakavatott eladót, különösen ha egy kisebb vagyont költöttünk álmaink cipőjére.

Természetesen a ruházat többi részére is vannak tippek, nagyon hasonlóak a korábban említettekhez. A legegyszerűbb megoldás az esőkabát, ami bár általában sajnos teljes mértékben vállalhatatlan, de mégis rendkívül hatékony. Aki azonban ezt a módszert inkább meghagyná az ovisoknak, vagy a fesztiválozóknak, annak ugyanígy segíthetnek az univerzális bevonatok, amik beprotektálják az anyagot, és ráadásul sok esetben még a karbantartásban is kiveszik a részük. Például a kifejezetten bőr felsőruházathoz gyártott termékek pozitív tulajdonsága nem csak a vízhatlanná tevő képességük, hanem az is, hogy erősítik az anyagot és megóvják a bőrt a kirepedéstől.

 

Ezeket érdemes bepattintani a kosárba. (forrás: Leather Care Supply/FashionBeans)

#2 Ne csak egy párod legyen

Hiába ápolod rommá a cipődet, ha minden alkalomra ugyan azt a darabot veszed föl. Nyilvánvaló, hogy egy barna Oxfordban senki nem indul neki egy vadászles feltérképezésének, de természetesen ehhez az is kell, hogy legyen megfelelő alternatívád a különböző szituációkra. Persze szép dolog egy jól kidolgozott bőrcipellőben szegni az utakat, de ha biztos vagy benne, hogy aznap egy kültéri rendezvényen kell órákat töltened a hidegben, akkor nem feltétlenül ez lesz a legtutibb megoldás. Tapasztalatból beszélek, hogy hiába volt pusztulatosan elegáns a frissen polírozott barna Brogue cipőm, mikor nekiindultam a városi betonrengetegnek, a nap végére azt kívántam, bárcsak még meglenne mind a 10 lábujjam.

Ha te mindenképpen egy nagyon elegáns vonalat szeretnél képviselni még akkor is, amikor barátnőd rávesz, hogy másszátok meg egy azon napon a citadellát és a Budai-várat is, biztos vagyok benne, hogy képes leszel olyan szintű kompromisszumot kötni, ami mind az ízlésed, mind az egészség határain belül marad. Ismerd az életstílusod,

legyél előrelátó és felkészült, így ha véletlenül egy olyan szituációba csöppennél, ami nem számít megszokottnak, akkor sem leszel tanácstalan.

Hidd el, te is jobban jársz, ha a fagyott lábfejeket és a gusztustalan felfázást még azelőtt megelőzöd, hogy egyáltalán esélye lenne kialakulni. Egy szép csizma például még mindig százszor jobban bent tartja a hőt, mint egy félcipő, könnyen találni bélelt darabokat és így egyáltalán nem kell alább adnod a fennkölt sikkből.

Tudj választani (fotók: Pexels/The Idle Man)

#3 Kerüld az értelmetlen harsányságot

Bár átverős módon még októberben is rengeteg napsütéses szép napot köszönhettünk az időjárásnak, ettől függetlenül ez nem jelenti azt, hogy ez végig is fogja kísérni az egész évszakot. Bár nem vagyok se idő-, se egyszerű jós, biztosra veszem, hogy az elkövetkezendő időszakban bővelkedni fogunk az olyan szürke napokban, amik lehet, hogy Angliában örömünnepet, nálunk viszont nemzeti-ízű letargikus hangulatot idéznek majd elő. És ha már itt ez a színtelen, modoros idő, amitől mindenki befásul és sorra kapkodja a fejfájás elleni bogyókat a frontra hivatkozva, akkor miért ne dobnád fel kicsit a kedvüket, de legalább a sajátodat? 

Nem szabad túlzásokba esni, mert bár nyilvánvalóan az egybe mosódó szürke és barna árnyalatok mellett szinte az arcokba robban egy rikító ing, de nem biztos, hogy ezt a többség értékelni fogja. Persze ez nem jelenti azt, hogy májusig nem mehetsz a színek közelébe.

Ami neked kell, az sokkal inkább a nyári meleg színek visszafogottabb, mélyebb, de mégis gazdagabb verziója.

Mindez persze távol áll attól, hogy a szürke, barna és a fekete színeken kívül máshoz hozzá sem szagolhatsz. Tény, hogy ezek ilyenkor a legnépszerűbb árnyalatok, de okosan ezeket is meg lehet bolondítani anélkül, hogy abba bárkinek is belerepedne a retinája. Az olyan színek mint a narancs, a királykék, vagy a mohazöld lesznek a legjobb barátaid erre az időszakra. Ha megítélésed szerint idén annyira megnyomtad a nyarat, hogy alig találsz a gardróbodban olyan réteget, ami ne egy tengerparti partihoz illene, akkor sem kell aggódnod: a ruhaüzletek segítenek, és többségében olyan darabokat tolnak majd az arcodba, amik beszerzése ildomos lesz számodra.

De a lényeg amúgy is az, hogy színezd csak, de ne menj ki a vonalon.

A kevesebb néha több (fotók: Zara Man)

#4 Turbózd fel a kelléktárad

Sokszor az elemek ellen történő sikeres felkészülés titka az apróságokban rejlik, és sokkal többet jelent, mint venni egy sapkát, és azzal végigtolni az egész szezont. Először is kezdd azzal, hogy beszerzel egy esernyőt, ami a korábban már említett csapadék ellen az egyik, ha nem a legjobb megoldás. Ha nincs ötleted, a témában itt inspirálódhatsz. Táskánál is érdemes odafigyelni arra, hogy ha az esős évszak közepén csapatod, akkor bizony könnyen átázhat, és szerintem te sem szeretnéd, ha a laptopod vagy a jegyzeteid közelebbi barátságba kerülnének a vízzel, mint te magad a Balaton partján. Éppen ezért lehetőleg valami

olyan bevonatban gondolkozz, amiről tudod, hogy nagyobb az ellenálló képessége, mint a foci válogatott védelmének.

Ha pedig még sosem éreztél késztetést arra, hogy a nagymamádtól kapott kötött-, és az Újpest/Ferencváros szurkolói sálon kívül egy értékelhető példányt is beszerezz a repertoárodba, akkor biztosítani szeretnélek maximális támogatásomról ez ügyben. A sál nem csak egyszerű divat majomkodás, ami a “köcsögök sportja”, hanem praktikus megoldás arra, hogy a nyakad és mellkasod környékét távol tartsd a hűvöstől.

Fotók: Pexels, The Idle Man

Ez különösen olyankor lehet nagy segítség a szervezetednek, mikor úgy tombolnak a vírusok, mint rockerek a Volt fesztiválon, ráadásul

egy sáltól lényegesen könnyebb megszabadulni a meleg tömegközlekedési eszközökön, mint egy extra réteg pulcsitól.

Ha bővebben olvasnál a témában akkor pedig ajánlom figyelmedbe korábbi írásom a sapkák és sálak sokszínűségéről:

Tudod: sál, sapka

#5 Fektess be a kabátodba

Rengeteg olyan ruhadarab létezik, amiért egyszerűen tényleg nem éri meg jelentősen megcsapolni a tárcádat, mert nem jelent szignifikáns különbséget, hogy egy 10 vagy egy 30 ezres példányt választasz-e ki, ez azonban a kabátokra jelen esetben nem igaz. Mondhatnám úgy is, hogy

ha az őszi bevásárlásnál csak néhány darabra kívánsz komolyabb összeget áldozni, akkor abból az egyik mindenképpen a felső réteg legyen.

Egy stílusos szövetkabát egyébként sem két fillér, de ebből kiindulva vonhatjuk le azt a konzekvenciát, hogy ha már egyébként is jelentős összeget perkálsz le egy darabért, akkor minimális ráfordítással akár egy sokkal jobb minőségűre is lecsaphatsz. Van egy olyan szabály, hogy egy férfinek sose legyen háromnál több kabát a tarsolyában, és ha kellően felkészült és jövőbe tekintő vagy, akkor valóban nem is lesz rá szükséged.

Az szövetkabátokrul

Egy prémium darab nem csak egy valószínűleg magasabban jegyzett brand nevét képviseli, de sokkal jobb alapanyagokból lett összetákolva, ezért nagyobb védelmet biztosít és sokkal tovább bírja, mint silányabb társai. Mivel az okos ember a kabátokat általában nem egy évre veszi, egy kis előretekintéssel felmérhető, hogy ha még öt év múlva is szeretnéd magadra ölteni azt a nagyon fasza darabot, amit kinéztél magadnak valamelyik cég polcáról, akkor igenis van értelme a ráfordításnak.

Ha szövetben gondolkodsz, akkor érdemes valamelyik bázis színt megvásárolni,

úgy mint a sötétkék, szürke vagy a camel, amik tökéletesen illeszkednek a ruhatárakhoz, és nem kell hozzájuk egy teljesen külön eszköztárat fölépíteni, kiegészítik a már meglévő gardróbot. Hogyha pedig valami lezserebb stílusban gondolkozol, akkor figyelmedbe ajánlom a viaszos bevonatú dzsekiket és a kicsit pufibb bélésű parkákat, amik a casual öltözködés kiváló táptalajai lehetnek a hétköznapi ember számára.

Fontos, hogy jól válassz (fotók: Zara Man/Massimo Dutti)

#6 Fontos a layering

Hogy mi a layering, az egy teljesen valid kérdés részedről, hiszen sokan a mai napig vagy nem igazán foglalkoznak tudatosan vele, vagy egyszerűen nincsenek tisztában a szó jelentésével. A layering művészete abban rejlik, hogy

az egymás fölé pakolt rétegeket hogyan érdemes a lehető legkomfortosabb, hasznosabb és vagányabb szisztémában elhelyezni a testeden.

Mindig legyen lejjebb! (fotók: Massimo Dutti/Zara Man/The Idle Man)

Ez egy játék az anyagokkal, szabásokkal és színekkel, amik nem pusztán a divat, hanem a kényelem szempontjából is relevánsak lehetnek. Gondolj csak bele: a hideg időben a testünk folyamatosan egy hőmérsékleti hullámvasúton üldögél, ki-be járkál a cidriből a fűtött szobákba. Éppen ezért, mivel mi nem vagyunk sivatagi homok, ami az egész folyamatot megoldja az egyszerű fagyaprózódással, bizonyos időközönként muszáj megválnunk pár rétegtől, vagy éppen magunkra kapnunk őket. A layering szabályai pedig jelentősen megkönnyítik ezeket a szituációkat. Ha bővebben kitanulnád ezt a szépséges szakmát, akkor kérlek a lenti linken jelentkezz OKJ-s tanfolyamunkra, ahol mindenről pontos tájékoztatást kínálunk számodra:

A “layering” szabályai

#7 Ápold a bőröd

Sokan sokszor futottak már bele abba a hibába, hogy felkészületlenül érte őket a Jégkirálynő fagyos leheletének első menthol virága, és pár, hidegben közlekedős nap után meglepve konstatálták, hogy bizony az orruk elkezdett hámlani, az arcuk piros és ég, a kezük pedig véresre repedezett. Ezek mind mind szörnyű dolgok, amiket rettenetes megtapasztalni, viszont a jó hír ezzel szemben az, hogy relatíve könnyen orvosolhatóak. A hideg hónapok legalább arra tökéletesek, hogy azok a férfiak, akik egészen idáig fittyet hánytak a bőrápolás bármilyen módszerére, óriási életkedvvel vetik bele magukat a témába.

Szerencséd van, ha anyukád/barátnőd/feleséged rendszeresen használ különböző termékeket, így hozzájuk könnyen fordulhatsz tanácsért, vagy egyenesen lenyúlhatod őket egy kis krémmel, viszont, ha ilyen téren hiányos az eszköztárad, akkor se kell egyből bejelentkezni a dermatológiára. A helyzet az, hogy nem igazán lehet eltéveszteni, hogy melyik testrészre mit kell használni, hiszen általában minden tubusra és flakonra rá vannak írva a paraméterek.

Amire neked szigorúan véve szükséged van az egy arckrém, egy kézkrém, illetve egy ajakbalzsam.

Persze ezeket még ki lehet egészíteni például egy hámlasztóval, ami segít tisztán tartani a pórusokat, de az egyszerű férfi kelléktárának az előbb említett halálos hármas bőven elegendő. Ugyanis ezek a testrészek a legkritikusabbak szinte mindenki számára, hiszen általában ezeket éri a leginkább a fagy. Használd őket rendszeresen, és ha az segít, akkor alakíts ki egy rutint, amikor magadra csapatod a cuccokat (mondjuk fürdés után), és akkor elfelejteni sem fogod a használatukat soha.

Ápold le magad (forrás: FashionBeans)

A cikkhez felhasználtam a FashionBeans anyagát. 

Flo

Az adatvédelmi tájékoztatónkban elolvashatod a jogszabályoknak megfelelő adatvédelmi irányelveinket. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás