Bro Guide

Így tartsd tisztán az öltönyeid

By  | 

Súlyos pénzeket fektettél egy öltönybe, amit a Black Friday alatt akasztottál le, de még a szekrényből is rettegsz kivenni, nehogy ne tudd tisztán tartani? Ha kíváncsi vagy, hogy mi fán terem a tiszta zakó, akkor ez a cikkünk segítségedre lesz. Retek-távolságtartási végzés, tisztasági csomag következik.

A világ tele van idegesítő dolgokkal, amiket az emberek nagyon nehezen tudnak megemészteni; a gyereksírás a repülőn, a YouTube app, amiről nem lehet lezárt képernyővel zenét hallgatni, vagy az olyan vegánok, akik a bemutatkozás utáni harmadik mondatukban már a saját étkezési szokásuk helyességéről győzködnek. Ehhez az illusztris társasához lehetne sorolni azokat a férfiakat is, akik

bestiális pénzösszegeket költenek el öltönyökre, hogy aztán úgy kezeljék őket, mint egy farmergatyát

Ez nem más, mint puszta tiszteletlenség a ruhadarabok, de legfőképp a készítőik iránt, mert nyilvánvalóan a szabó nem fog beleszólni abba, hogy miképp tárold a zakódat miután kicsengetted az árát, de gondolj bele, hogy az az akár több százezer forint, amit a tulajdon kezeivel szőtt az anyagba, egy műanyag fogast érdemel a ház valamelyik pontján, vagy egy szép öltönyzsákot egy meleg gardróbban?

Így lesz tökéletes a zakód Pesten

Mivel

az igényesség nem pénz kérdése,

és több milliós öltönyt is láttunk már úgy kinézni, mint egy kukából előtúrtat (Donald Trump) ezért ebben a cikkben terítékre hozzuk mindazon praktikákat, amik egy öltöny helyes, és minőségi tárolásához elengedhetetlenek. Ennek pedig első fázisa a tisztítás.

Néhány hiba, amit nap mint nap bevállal a “szabad világ” leghatalmasabbika. (Fotó: The Tilted Glass)

STEP ONE: általánosan az öltönytisztításról

Az öltöny sok szempontból olyan, mint egy barátnő; már nem azért, mert több van belőle, hanem mert hasonlóan kell vele bánni. Egy ilyen szépséget tartani nem csak abból áll, hogy kifizetünk egy jelentős összeget, majd hazahozzuk a kiválasztottat, hogy aztán egy időre belebújjunk (Ezt szándékosan nem moderálom ki. – a szerk.). Szóval, a lényeg az, hogy sokszor időt és energiát kell szánnod a zakóidra.

Fotó: Singapore Laundry

Az alapok

Ha ruhaviselésről van szó, az alapvető felállás úgy néz ki, hogy

  1. Vedd fel.
  2. Mosd ki.
  3. Ismételd meg.

Ennyire lebutítva a dolgot csöppet sem tűnik bonyolultnak, éppen ezért

könnyen beleszaladhat az ember abba a hibába, hogy néhány ugyanabban az öltönyben lehúzott hosszabb nap után piszkosnak érzi azt.

Az viszont nem mindegy, hogy ez ellen milyen módon védekezel. A dry-cleaning, ami ugyebár víz nélkül, vegyszeresen tisztítja a ruháinkat, egy gyakori választás azok számára, akik bedobják valamelyik erre szakosodott üzletbe a cuccaikat. Ennek túlzott alkalmazása azonban az öltönyök esetében könnyen a visszájára fordulhat, mert a ruhákat bepermetező kémiai vegyületek simán roncsolhatják a zakód anyagát, ami így megrövidíti annak élettartamát.

A gyanútlan hím átadja becses kincseit bizalma zálogaként. (Fotó: pridecleaners.net)

Éppen ezért,

a dry-cleaninget csak komolyabb szennyeződés esetén, ritkábban érdemes bevetni.

Minden más esetben inkább gondoskodj te magad az öltönyödről – ami nem azt takarja, hogy otthon, 45 fokon jól megcentrifugáztatod a gépben, mert akkor a ruhát csak rongyként látod viszont.

Mit használj a tisztításhoz?

#1 Öltönykefe

Az öltönykefét szándékosan erre a célra készítik, puha, általában állati eredetű szálakkal, így leginkább egy hajkefére hasonlít. A legjobb verziója a teljesen természetes szőrből álló, fanyelű téma, ami puhasága miatt nem sérti annyira az anyagot. Persze mondhatod, hogy ki a tököm vesz külön kefét az öltönyének, amit el is fogadok valid álláspontként, de előre kérlek, ne csodálkozz, ha a körömkefe megfakítja, bolyhosítja (lényegében elpusztítja) az anyagot. Ajánlatos továbbá, hogy egy bizonyos mozdulattal keféljük az öltönyt, jelen esetben a fentről lefelé irányuló suhintásokban áll a nyerő variáció.

#2 Minőségi vállfa

Egy korábbi cikkben már volt arról szó, hogy

eretnekség a drága öltönyt olcsó, műanyag vállfára aggatni,

és ezen álláspontunk mit sem változott. A legjobb darabok vaskosak, szélesek és fából készülnek. A legjobb mind közül a cédrus, ugyanis ezek az akasztóktávol tartják a molylepkéket, akik előszeretettel vadásznak a finom anyagokra.

Nézzétek ezeket a formákat. (Fotó: butlerluxury.com)

#3 Öltönyzsák

Lehet, hogy az öltönyödet alapértelmezetten zsákban kapod meg, ugyanis a jobb helyeken mellékelnek hozzá egyet, de persze ez nem minden esetben felel meg az elvárásoknak. Ha valami műanyag fóliáról van szó, akkor engedd el abban a minutumban; nem véletlenül látni ilyet csak sorozatgyilkosos filmekben, elég ergya a reputációja.

Az igazi zsák olyan anyagból készül, ami megfelelő szellőzést is kínál neki,

hogy lélegezni tudjon a ruha. Ez ugyancsak abban segít, hogy a molylepkék, akik szeretik a meleg, zárt környezetet, távolról is elkerüljék öltönyöd. Felhívom a figyelmed arra is, hogy ha a szekrényed túlságosan zsúfolt, akkor ne várd el tőle, hogy megfelelően szellőzzön. Szelektálj, vagy válts nagyobb gardróbra.

Zsákosok a megyéből. (Fotó: ru.aliexpress.com)

step two: A tisztítás folyamata

Rendelkezésedre áll immáron az összes eszköz, ami ahhoz szükségeltetik, hogy hosszú és szórakoztató kalandokban vehessetek részt, te és az öltönyöd. Most sorra vesszük magának a tisztításnak minden csínját-bínját.

#1 Tisztíts, mint az ászok

Mint azt említettem, a dry-cleaning nem feltétlenül a legideálisabb és legkímélőbb megoldás, a legnagyobb öltönyös arcok évente maximum egyszer vagy kétszer vetik alá az egyes darabjaikat ennek a procedúrának. Valójában azért nem kell túlparázni, ám túlzásokba sem kell esni: ha mindenképpen a tisztaság a mániád, akkor használd a kefét, így a tisztító szolgáltatásaira csak különleges esetben kell fanyalodnod.

A helyzet egyébként az, hogy

az öltöny anyaga nagyban befolyásolja a rendszeresség kérdését.

Azok a gyapjúk, amelyek vastagságának mikronban kifejezett mértéke alacsonyabb (tehát vékonyabbak), azok általában tartósabbak lágyabbak, éppen ezért finomabbak is. Ezeket kell a legtöbbet óvni a kezeléstől.

Fontos: A mikron (valójában mikrométer) mértékegység a méter milliomod része, és gyakran használják az öltöny alapjául szolgáló gyapjú minőségének meghatározására. Az S-szám, amit az öltönyön látsz, például Super 150 whool, az viszont fordítottan arányos a gyapjú szálvastagságával. Tehát minél magasabb az S szám, annál vékonyabb és puhább a gyapjú. Az S 110-es gyapjú például több mint 18 mikrométeres, az S 170-es viszont már csak 15,25 mikrométer. – a szerk.

Mindezek mellett arra is figyelj, hogy a tisztítóban megfelelő és szakértő eljárást alkalmazzanak, ugyanis jómagam jártam már úgy, hogy a szürke zakóm barna kézelője barna foltokat hagyott az anyagon, ami egy héttel meghosszabbította a kedvesemtől távol töltött időmet.

#2 Ne vasald, gőzöld

Az alapszabály az, hogy kerüld a klasszikus vasalót, mert sokszor többet árt, mint használ. Itthonra beszerezni egy saját gőzölőt nem olcsó, de a lehető legjobb módja annak, hogy az öltöny kritikus pontjain keletkező redők visszahúzódjanak. A sima vasaló ezzel szemben a nagy hőhatás miatt csak roncsolja és préseli az anyagot, ami balszerencsédre élt hagy a ruhában, ami meg ugye nem túl esztétikus ilyen körökben. Mindezek mellett, ha egy olcsóbb, gyenge minőségű, ragasztott zakót kezdesz el nagy hőfokú vasalóval csuszatolni, akkor az még a benne lévő ragasztóanyagot is megolvaszthatja, ami esetleg átüt a zakón, vagy tönkreteszi az egész kompozíciót.

Németek és a gőzölőik… (Fotó: Hammacher Schlemmer)

#3 Kefélj, tekerj

A gyapjú hajlamos arra, hogy összeszedi a sok port, szöszt és koszt. Ezeket a kefével könnyedén semmissé tudod tenni, azonban az már nem mindegy, hogy milyen módszerrel teszed ezt. Kezdd mindig a vállaknál, és haladj fokozatosan lefelé. Lassan, finoman bánj az anyaggal,

ne indulás előtt öt perccel találd ki, hogy akkor te most villámgyorsan kipattintod a szövetet.

Szánd rá az időt, és ne feledd, hogy soha ne a szálakra merőlegesen csináld a sikálást. Miután úgy érzed végeztél, egy szálhengerrel teheted fel a pontot az i-re, ami ragacsos felületével a maradék cuccot is eltávolítja.

Rolls Royce? (fotó:Edit Suits)

#4 Akaszd fel jól

Ha éppen nem viseled a zakód, akkor minden esetben akaszd fel. Nem arról beszélek persze, hogy még vendégségben is megszállottan kell keresned a fa vállfákat, de hazaérve ne a karfára tedd, vagy az ágy szélére fektesd, hanem csapasd föl egy rendes akasztóra. Az ideális vállfa illeszkedik a tested alakjához, kitölti a váll után maradt űrt, így őrizve meg a lehető legtökéletesebb alakot.

#5 Pakolj profin

Mivel jelentősen kényelmetlen és béna, amikor valaki egy öltönyzsákot a feje felett tartva szaladgál azért, hogy az ne érjen le a földre, az okos emberek találtak erre jobb megoldást az öltönytáska formájában. Ez gyakorlatilag

egy olyan zsák amiben rögzíthetjük a ruhadarabot és kellékeit, összehajthatjuk, és egy lezser mozdulattal a vállunkra dobhatjuk, hiszen van pántja.

Mindenkinek ajánlott ez a tartozék, aki sokat utazik üzleti ügyekben és magával kell vinnie a legjobb formáját is.

Mint egy burrito. Beteszed, összehajtod, és viheted is. (Fotó: Baked Apple UK)

#6 Szelektálj, bro

A legjobb, amit a kedvenceiddel tehetsz, ha bizonyos időközönként kiadsz nekik néhány szabadnapot. Meg úgy egyébként sem számít a világ legstílusosabb dolgának, ha napokon keresztül ugyanabban a szettben vágsz neki a munkának, ezért inkább cserélgesd nyugodtan őket, próbálj ki újabb és újabb variációkat. Legyen mindegyik ugyanannyit használatban. Ezen segíthetsz azzal is, hogy csak olyan darabokat veszel meg, amiket imádsz, hisz természetesen mindenkinek van kedvenc ruhája, ami olyan, mintha ráöntötték volna, de

ha alapvetően mindegyik cuccodat szívesen öltöd magadra, akkor egyiket sem fogod hátrányos megkülönböztetésben részesíteni.

A cikkben inspirációként használtam a D’Marge anyagát.

Flo

Az adatvédelmi tájékoztatónkban elolvashatod a jogszabályoknak megfelelő adatvédelmi irányelveinket. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás