Ezek a streetwear trendek mennek 2019-ben

Szerző: Mack

Így az újév várható beköszöntével gondoltunk egyet és a szokásos havi streetwear gyűjtés helyett egy igazán szpesöl kiadással jelentkezünk, aminek keretében összeszedjük 2019 várható trendhuszárait és a kegyeleti körökből kihulló sereghajtókat. Meglepetések, nagy árulások, és olyan csavarok, amiket kilométerekről láttunk jönni. Mint egy átlagos Barátok Közt évad. 

Ennek a különkiadásnak egyrészt praktikus oka van, mert egyfelől nyilván a karácsonyi hajtás utáni megjelenések jobbára vérszegények, senki fia-borja nem időzít ilyenkorra a nagy durranásokat, de másrészt ezzel jól is járunk, mert így, két ünneppel a nyakunkon mégis kinek lenne pénze megint garmentúrába invesztálni? Ugyanakkor két tömb maradék bejgli bepuszilása közt jobban is esik inkább azon merengeni, hogy mit tartogat számunkra az elkövetkezendő esztendő, vagy legalábbis annak első fele, amikor megint újult erővel bőgnek fel a mindent odarakós szettek. Érdemes a nagy bemutatók árnyékában számot vetni azzal, hogy mik lesznek azok az irányzatok, amik mögé alig várjuk, hogy beálljunk, vagy éppen ellenkezőleg, mire fogjuk felgargalizálni a csulát, mikor megpillantjuk a technicolor kijelzőinken.

#1 Fannypack Fantasy

Az úgynevezett hasitasik beemelkedése a divatba nem számít nagy újdonságnak, körülbelül egy éve szedi már áldozatait ez a fajta őrület, miközben kivívta magának a maszkulinitást is valamilyen szinten, de még így is hosszú út áll a normalizálása előtt. A neve sajnos se anglikánul, se magyarul nem a legbizalomgerjesztőbb, de talán jobban átmegy majd a tömegízlés szűrőjén, mint anno a Másnaposok által hazavágott válltáska koncepciója, ha rájövünk, hogy kivételes módon egy kifejezetten praktikus kiegészítőről van szó, ellentétben pár tiszavirág életű vadhajtással.

Nem kell a soknégyzetméteres megafonokkal, meg ördöglakatnak is beillő kulcscsomókkal a zsebeidet duzzasztanod, mindig kéz-, és szem előtt van, illetve

kisebb méretéből adódóan nem zavar sok vizet a cipelhetőség-esztétikusság koordinátarendszerében.

Utóbbi célokra különösen jó választás, mert nem hogy elrontja egy körülményesen összerakott szett egészét, mint mondjuk egy benga hátitáska, de kifejezetten alkalmas arra, hogy kis egyediséggel fűszerezzen meg még egy fehér pólós nekiindulást is. Örülj neki, hogy 2019-ben is nagy köröket futhat a dolog, igyekezz kebledre ölelni, amíg még releváns.

Fotó: CR Fashionbook

Fotó: CR Fashionbook

Fotó: Wall Street Journal

#2 A skinny gatyák halála

Meglepőbb irányvétel, hogy az örökös sikernek örvendő skinny gatyák kezdenek kifújni a megfigyelések szerint, helyette erőre kaptak a relaxáltabb, bővebb nadrágvariációk. Ezekről már mi is írtunk, azt azonban nem láttuk előre jönni, hogy a trapézgatya is színre lép újfent, ráadásul nyilvánvalóan annyi színnel megküldve, mint egy Keith Haring alkotás.

Nehéz helyzetbe hoznak minket, mert annak az iránynak alapvetően örülünk, hogy férfi fronton is törekvések vannak arra nézve, hogy meghonosítsák a színes öltözködés utópisztikus elképzelését, ugyanakkor trapézgatyák? Sok mindent adunk a hetvenes évekből, de ezt pont levennénk a repertoárról és meghagynánk a női vonalnak, ahol viszont még mindig akkorát üt, mint egy homemade THC bomba. Szóval maradjunk inkább annál, hogy tessék nyugodtan bepróbálni a lazább gatyákat, de ezt az agymenést hagyjuk meg a kifutóknak.

Így ne bénázd el a bőgatyád

#3 Pasztelles finomkodás

Viszont ha már itt tartunk, akkor a színek kérdéskörét ne intézzük el ennyivel, ugyanis jobb, ha előre felkészülünk arra a rohamra, amit a pasztell megtolások fognak mérni a streetwear ellen. Ott még mindig nem tartunk, hogy az ilyen túltolt élénkségek férfiasnak számítsanak, de talán jobb lesz hozzászokni a gondolathoz, hogy idén tavasszal/nyáron most már istenbizony vissza kell venned a monokróm és a drapp színekből – ha eddig nem tetted volna, és idomulnál a közhangulathoz. Inspiráció:

Miami Nice – a south beach arcpirító stílushagyatéka

Ha már a fast fashion is úgy tukmálja rád a színes-mintás zoknikat, mint a furgonos bácsi a cukorkát, akkor fogj gyanút, hogy ideje minimum fél lábbal beleállni a dologba.

Ha viszont egyenesen két lábbal landolnál a festékben, akkor az a jó hírem, hogy ilyen kolorkáoszt szinte bármilyen ruhaneművel be lehet adni, legyen az akár ing, zakó, vagy kabát. Softboy movement 2019.

Fotó: GQ

Fotó: Men’s Fashion Magazine

#4 Rövidgatya rövidülés

A rövidgatya eleve egy para dolog, ami mögött ráadásul trivia számba menő történelem is áll: történt ugyanis, hogy a 19. század Amerikájában a fiúknak a felnőtté válás pillanatáig rövidgatyát kellett hordaniuk (bár nyilván nem a fagyban, és nem is előírásszerűen, hanem inkább megszokásból), ami így annyira összenőtt a férfi kor-szimbolikával, hogy nem nagyon volt visszaút. Ez a szociális trend pedig azóta is kőbe van vésve, nem véletlenül számít sok helyen cikinek, ha ilyen viseletben állítunk be, ráadásul az európai divatdiktátorok anti-rövidség mentalitása fűtötte még pluszban a zeitgeistet.

4 tanács a rövidnacis szezonra

Most azonban ugyanezek az európai trendszetterek adtak egy pofont a szarnak és nemhogy csak visszahozták a rövidgatyát a köztudatba, de meg is rövidítették azokat. Ha óvatos duhajra hajlasz inkább, akkor azt mondanám, hogy

érezd magad felbátorítva arra, hogy villantsd a szőrős térded, de fullos picsagatya területre azért ne merészkedj,

mert az menthetetlen szitu, bárhonnan is nézem.

Fotó: Oyster

Fotó: Highs & Lows

#5 Zakók, mellények, állatságok

Hozzáállás és vérmérséklet kérdése, hogy pozitívumként vagy az ellenkezőjeként fogjuk fel, de az a nagy harci helyzet, hogy a zakók viselete kezdi megszilárdítani magát a streetwear berkein belül és itt érdekes módon egyszerre gondolunk az alapvetően erre a célra fazonírozott sportzakókra, illetve a szabóságból kikerülő high-end darabokra (akár pasztell színekben, anyás), de még a direkt elméretezett, lelenc-koloncként lógó darabok is beadhatóak, mintha megint menő lenne a nagyapádtól turizni. Szinte hallom, ahogy egy emberként ordítasz fel sorstársaiddal együtt, hogy dehátezkérem az elegancia megcsúfolása és alapvetően igazat is tudok adni. Azonban ha kiindulási alapnak veszed csak azt, ami az elborult fashion berkekben zajlik, akkor ebből is egyeneságon le tudod vezetni azt, hogy simán csak nagyobb teret kapnak a blézerek és zakók mindennapi viseleti formái.

Fotó: EngAge Style

Fotó: StyleCaster

De hogy ennél megnyugtatóbbal is szolgáljak, elárulom, hogy a ballonkabátok ismét (vagy még mindig) ultrazorall cuccok, illetve

az úgynevezett utility mellények feltámadtak a kilencvenes évek szubkultúráinak beföldelt tömegsírjából, hogy egy újabb praktikusabb opciót kínáljanak fel a csetreszek tárolásának.

Nehezebben eladható, mint a hasitasi, és előfordulhat, hogy szolgálatos sporthorgásznak néznek valakik, de ha össze tudod hozni, akkor alsó hangon is egy kipörgetett techwear pápa vagy.

Fotó: Supreme

Fotó: The North Face

#6 Luxi logók és mintavételezés

Szintén nem megy újdonság számba, de a brandlogók büszke viselete továbbra is kiemelkedő helyen áll a trendtérképen, aminek keretében abból lehet versenyt űzni, hogy miként lehetséges a legjobban kombinálni őket, vagy éppen ki tud a legszűkebb körben ismert, de annál odabaszósabb márkákkal flexelni, esetleg kinek fussa bepattintani egy Dior felsőt. Ezt kombináld azzal, hogy a mintás felsők (legfőképp grafikás pólókra és ingekre kell gondolni) sem mentek sehova, sőt, 2019-ben talán jobban elterjednek az olyan dizájnok, amik az ingeket a gombok mentén kettészedik más-más textúrákra, vagy alapvetően nem összeillő mintázatokat hajigálnak egymásra a meglepő, eklektikus végeredmény érdekében.

A Prada giccs mindenkin jól áll, vagy senkin se.

Ha igazán nagy gádzsi-hajlító vagy, akkor érdemes lehet a most említett két irányzatot vegyíteni, esetleg olyan absztraktabb logókat kinézni, amik grafikának is elmennének. Vannak olyan hangok, akik szerint a mintás pólók kikopnak majd az újévben, mások szerint a nyomtatott kötöttpulcsik lesznek a brandek nonverbális párbeszédének új színhelyei, de

ezek a hangok befoghatják a szájukat, a streetwear szellemületű férfi alapkelléke a mintás t-shirt és pont.

Fotó: Supreme

Fotó: Anti Social Social Club

Fotó: Pleasures

+1 Tippmix Zóna

Az általános trendek áttekintése után vessünk egy pillantásra arra is, hogy a szakma nagy hozzáértői milyen személyes állítások mentén teszik meg voksaikat az év maradékának alakulására. Összefésült listázás következik, hogy aztán jövőre ilyenkor kitölthessük a nagy streetwear bingót.

  • Nagy az egyetértés abban, hogy a merész minták, színek és logók nagyot fognak menni, ahogy a különböző nosztalgikus beütésű (de nem effektíve múltidéző) oversized cuccok is maradnak ahol vannak. Melléjük betársul a már említett szabóság minőségű (bespoke) öltönydarabok, az egy fokkal talán a funkciót jobban megtoló techwear, aminek farvizén a sportwear evez be nagyobb svunggal, hogy folytatódjon az a trend, ahol adott feladatot betöltő anyagok és kialakítások kerülnek a betondzsungelbe.
  • Ugyanakkor vannak, akik szerint a minimalizmus és az elegánsabb mentalitás akkora dominanciába kerül, hogy lemossa a térképről az elvadult dizájnokat, megtorpedózza a kilencvenes évek őrületet, és piedesztálra emeli a szűk szabású, finom anyagokat. Bullllllshit.
  • Nem túl meghökkentő módon a bumszli fatercipők továbbra is felmossák majd mindenki mással az Instagramot, mert ugye addig kell kompresszorral megerőszakolni minden lufit, amíg a pofánkba nem robban, de a körülményeket enyhítendő van egy olyan elképzelés, miszerint ez a sziluett séma egy minimalistább formát ölt majd és pont attól számít majd valódi retrónak, mert nem játszik rá az inspirációira, hanem trúban tolja. Amikor a hype cipők egy hét után értéküket vesztik az új színsémák megjelenésével, akkor igazán megkönnyíthetné minden sneakerhead életét, ha tartósabb darabokba fektethetne, ahelyett, hogy 3-4 húzónév közül kéne válogatnia. A sportos, teches vonulat szintén nem megy sehova, látni fogunk még bőven a funkcionalitás álcája mögé bújó szájbataposót.

Forrás: Vogue, Hypebeast, Audiblwav, The Guardian

Itt van még jó kis kontent