Így válassz hajravalót magadnak

Szerző: Brooke

Gondolkoztál már azon, hogy miért van 300 féle sampon és balzsam az üzletek polcain? Hogy mi a különbség két márka között, miért kerül egyik termék 4000 forintba, míg a másik csak hatszázba? A döntési kényszer és a túl nagy kínálat teljesen érthető módon vált ki belőled szorongást a választáskor. Ha kíváncsi vagy, melyik termék mit tud, és melyik lehet számodra a legjobb, olvass tovább. 

Festett vagy természetes, vékony szálú, gyorsan zsírosodó hajra – csak néhány felirat a több száz közül, amelyekkel egy drogériában a hajápolási részlegen találkozhatsz. Mindegyik márka mást ígér, minden termék másra való és másra jó. Nem lehet kijelenteni azt sem, hogy amelyik sampon az egyik embernél beválik, az a másiknál is be fog.

#1 A legjobb hajápoló kiválasztásának módja: kísérletezés.

Ez viszont nem azt jelenti, hogy kéthetente válts új samponra vagy balzsamra. Sokkal inkább azt, hogy ismerd meg a hajad, és a szemmel is jól látható jellemzőinek megfelelően válassz terméket. Ahogy írtam, ahány ember, annyi szervezet és annyiféle fejbőr, ami azt is jelenti egyben, hogy nincs „csodaszer” és „tuti tipp” a hajmosásra, hajápolásra vonatkozóan, ami mindenkinek beválna. A kísérletezés alatt sokkal inkább azt kell érteni, hogy hagysz időt magadnak megtapasztalni azt, hogy a hajad miként reagál a különböző termékekre.

Talán bagatellnek hangzik, de fontos, hogy tudatosan igyekezz

objektíven, a márkához kapcsolódó érzelmeidtől, az árától, a doboz dizájnjától és a reklámszlogenektől függetlenül értékelni a termék hatását.

Persze az időnk nem végtelen, szóval jobb lenne minél előbb megtalálni azt a terméket vagy márkát, ami jó, hatékony és beválik. Ami a fejbőrre vagy a hajhagymákra mélyebben van hatással, annak az eredményéhez minimum 2-3 hét szükséges, de ha a haj általános állapotának javítása a cél (például szálkásság, selymesség), azt már néhány alkalom után meg tudod állapítani.

#2 A világ legjobb módszere: kérdezd a fodrászod!

Tudod, hogy ki ismeri jobban a hajadat önmagadnál? A fodrászod, akihez évek óta jársz. Vagy az a szakember, akinél életedben először ülsz a székében, és akiről hiszed, hogy hozzá tud tenni valamit a hajápolásodhoz. Ha bízol benne és látod rajta, hogy nem csak „letudni” akarja a fejed, hanem tényleg segíteni szeretne, kérd ki a tanácsát. Épp ezért, ha jó fodrászod van, nem fog egy konkrét terméket vagy márkát ajánlani, hanem elmondja, hogy milyen lehetőségeid vannak. Ebbe pedig beletartoznak a drágább és az olcsóbb termék- és márkaajánlatok is.

Hidd el, a fodrászod is el fogja mondani: ne a reklámok alapján válassz sampont, ne azért vegyél drága balzsamot, mert láttad múltkor egy „influencernél”, aki azt állította, bevált neki. A saját hajad igényeit vedd figyelembe, illetve szintén fontos, hogy legalább azt meg tudd fogalmazni, milyen hajat szeretnél hajmosás után. Olyat, ami könnyen kifésülhető? Olyat, ami a száraz hajvégektől mentes? Olyat, amelyiktől a szőke hajad szőke marad? Olyat, amitől egyenes marad? Vagy esetleg mind a négy fontos neked?

Ha ezt meg tudod határozni, a vásárlás is sokkal könnyebben megy majd. Mindig különbséget kell tenni a hajszerkezet és a hajtípus között. Ha például valakinek rövid, egészséges és soha nem festett lobonca van, sokkal könnyebben tudja kiválasztani magának a sampont, amit hosszú távon is használhat majd. A fejbőr minősége azonban itt is közrejátszhat, hiszen az egészséges fejbőr sem jár alanyi jogon mindenkinek. Akinek viszket a fejbőre, korpás a haja, valószínűleg nem ugyanattól a sampontól lesz boldog, mint az, akinek szerencsés módon semmilyen bőrproblémája nincsen. Igaz ez a festett és nem festett hajúakra vonatkozóan is.

Néhány felirat, amivel találkozhatsz

Ahogy írtam, a samponok (meg szinte az összes termék) hátoldalán megtalálod a magyar feliratot, ami segít a tájékozódásban. Festett hajra való sampont nyilván festett hajra használj, regenerálót pedig akkor, ha a hajszerkezeteddel van probléma. A szőkített vagy szőke hajra bizonyos időközönként érdemes hamvasító sampont használni, ami nem engedi besárgulni és elszíneződni a tincseket. Ne ijedj meg, a szőkítő sampon színe lila, és ha túl sokat használod vagy rossz minőségűt veszel (esetleg műanyag póthajat tettek fel neked), akkor a hajadat is megfoghatja. A mézet és ricinusolajat tartalmazó termékek elősegítik a haj állapotának javulását, illetve a ricinusolaj hajnövesztő hatásáról is ismert. A hajsűrűség növeléséhez szintén hozzájárul a minoxidil nevezetű vegyület, ami nem csak látszatra ad dússágot a frizurádnak, mint a legtöbb dússágot ígérő termék, hanem még a hajhullást is csökkentheti. A koffein szintén serkenti a hajnövekedést, csökkenti a hajhullást.

A szulfátmentes samponok néhány éve olyan népszerűek lettek, hogy már a gyártók és a márkák is meglátták benne a lehetőséget: szóval drágábban adják a szulfátmentes termékeket, mint a nem szulfátmenteseket. Tulajdonképpen két vegyület (nátrium laureth szulfát és a nátrium lauryl szulfát) játszik közre a hajtisztítás folyamatában, ugyanis ezek miatt habzik a sampon, és ezek távolítják el a koszt a hajról. Ezzel egy időben azonban épp azért kritizálják, mert nem csak a koszt, hanem azokat a természetesen termelődő olajokat is eltávolítja, amelyek nélkül a haj kiszárad.

Végezetül pedig… A szilikontartalmú samponok dús, selymes hajat ígérnek, ami látszólag tényleg működik. A gyakorlatban viszont csak ideig-óráig, ugyanis a szilikon a hajszálakon egy vékony bevonatot képez, így selymesnek hat ugyan a tapintása, viszont egy idő után az ápoló anyagok nem jutnak át a szilikonon, ezáltal nem épülnek be a hajszerkezetbe sem. A lényeg, hogy ismerd a hajad, tudd, hogy mit keresel és ne szégyellj semminek utánaolvasni, utánakérdezni.

Itt van még jó kis kontent