Bro Guide

Az igényes férfi 12 ismérve

By  | 

Sokan azt hiszik, hogy a monszter izmoktól vagy a drága ruháktól válnak stílusossá, ez azonban egy óriási tévhit. A valóság az, hogy a jóképű és megnyerő férfiak sikere az igényességükben és az intellektusukban rejlik. Odafigyelnek a testükre és a lelkükre, ennek hála egy olyan egészséges és kiegyensúlyozott képet alakítanak ki magukról, ami magabiztosságot kölcsönöz – ez pedig szemet szúr. A cikkben 12 olyan tipp jön, amiket betartva az ember máris közelebb kerül a saját etalonjához.

Mivel az anyagaink gyakran kerülnek el olyanokhoz is, akik egyébként nem olvassák a beautyFY-t rendszeresen, ezért egyesekben az a téves kép alakulhat ki, hogy mi ezekben a cikkekben a tökéletes fizikai megjelenést fetisizáljuk folyvást. Pedig nem ez a helyzet. Lélektanról, belső egyensúlyról, szellemi értékekről is írunk sokat, és tisztában vagyunk vele, sőt propagáljuk, hogy azok is legalább ilyen fontosak. Azonban a jó megjelenés is hozzájárul a magabiztossághoz, továbbá megmásíthatatlan pszichológiai tény, hogy az emberek részben a külsőnk igényessége alapján fognak minket például felelősnek, megbízhatónak vagy éppen egészségesnek tartani. A lentiekben talán lesz pár dolog, amiről volt már szó régebben, de igyekszünk a bullshitelést rövidre fogni, és szorítkozni a praktikus tanácsokra. Nézzünk tehát néhányat az igényes férfi legfontosabb ismérveiből.

#1 Ismeri az alapokat

Minden egység annyira erős, mint a leggyengébb tagja – szól a fáma- és ez nincs másképp az öltözködésben sem. Ugyanis sokan elfelejtik, hogy nem csak egy fancy ruhadarab képes lehengerlő hatást gyakorolni a külvilágra, egy egyszerűbb kompozíció összepakolását legalább ekkora siker koronázhatja meg.

Egy online felmérés szerint a brit férfiak átlagosan 13%-át viselik a szekrényük tartalmának,

ami jól mutatja, hogy a legtöbbünk rendre visszasündörög a jól megszokott és bevált textilekhez. Mindenkinek vannak olyan, már régóta berögzült szettjei, amiket alkalomadtán reflexből terít ki az ágyra, és amikor választásra kerül a sor, előszeretettel operál ezekkel a biztos megoldásokkal. Az alapvető klasszikusok azért jók, mert biztos mankót, és rengeteg variációs lehetőséget nyújtanak.

 • a fehér, és fekete pólók,
 • a világoskék ing,
 • a szürke pulcsi,
 • a farmer nadrág/dzseki, 
 • vagy egy világos chino

mindig biztonságos választás, és jó kiegészítője egy-egy hivalkodóbb darabnak.

Kapcsolódik egyik korábbi anyagunk arról, hogyan érdemes a basic színeket néhány jól működő kombóban alkalmazni.

Itt van pár fullos színkombó, amire ruhatárat építhetsz

 

#2 Helyén kezeli az online vásárlást

Az online vásárlás nyilvánvalóan nagyban megkönnyíti milliók életét, ami érthető, amikor a másik alternatíva az üzletek oxigénhiányos tömegnyomora. Ruhák esetében azonban rettentő könnyű megszívni, ha látatlanban fizetsz értük.

A monitoron még kegyetlenül menőnek ható cucc simán lehet hibás, kényelmetlen anyagú, netán nem megfelelő méretű vagy szabású. Persze mondhatnád erre, hogy “akkor visszaküldöm, és rendelek helyette egy másikat”, ami egy valid megoldás, főleg annak, aki szó nélkül bevállalja azt a pár ezer forint postaköltséget és időmennyiséget. Ám, ha nem vagy biztos a dolgodban, érdemes portyázni inkább az üzletekbe IRL, ahol megtapogathatod, felpróbálhatod, és rögtön haza is szállíthatod a cuccot.

#3 Igényes az alsójára

Lehet, hogy te vagy az egyetlen ember, aki láthatja az alsógatyáidat (ez talán össze is függ az állapotukkal), de ez nem ad indokot arra, hogy elhanyagold őket. Nem tudom, ki hogy van vele, de én alapvetően kétféle embert ismerek; vannak, akik a márkahűségre esküsznek, ezért pedig hajlandóak komolyabb pénzeket otthagyni a boltban, mások úgy állnak hozzá a dologhoz, hogy minek költsenek a logóra, amikor az úgysem látszik, és higiéniai okok miatt a cucc rövidesen úgyis a kukában végzi. Ezzel kapcsolatban egyébként érdemes elolvasnod korábbi anyagunkat a témában.

Bagatell dolgokat nem akarunk itt most szájba rágni, legyen elég annyi, hogy az általános higiéniai és esztétikai szabályok mentén figyelj oda erre is, és ne hasonulj azokhoz, akik inkább takargatják a lyukas zoknijukat, minthogy kidobják a retekbe.

David Beckham a H&M kampányában 

#4 A szükséges spontaneitás

Egy klasszikus “urban legend“, amit már számos film feldolgozott, hogy a koma még este, lefekvés előtt kikészíti magának a másnapi ruháit, tudván, hogy erre reggel – kávé hiányában – úgysem lesz rá érkezése. Ez számos esetben egy szerencsés elképzelés, de az igazi profik azt állítják, hogy nem feltétlenül a legideálisabb felállás. Máris mondom miért.

Képzeld el, hogy kedd este bekészítesz magadnak egy alapjaiban sötét színekkel operáló szettet, de másnap, amikor fölébredsz, hét ágra süt a nap. Biztos vagy benne, hogy még mindig a sötét tónusokat tartja ideálisnak a szervezeted? A helyzet az, hogy ha a számító módszerrel öltözködsz minden reggel,

akkor megfosztod magad a kibontakozás örömétől; elvárod magadtól, hogy a ruhához igazodj, ne pedig azt igazítsd magadhoz.

Sok esetben azonban szerencsésebb, ha meghagyod magadnak azt az örömöt, hogy a reggeli benyomásaid és hangulatod határozzák meg az outfitet. Tapasztalatból mondom, a felkészületlenségnél sokkal rosszabb, amikor reggel kétszer kell átöltöznöd, mert rájössz, az előzetesen kiötölt, konzervatív szerelés sem az időjárásnak, sem az aznapi feladataidnak, sem a saját önbizalmadnak nem felel meg. Nyugodtan tervezd meg előre az elkövetkezendő nap vagy alkalom körvonalait, stílusát, de ne tekintsd őket kőbevésettnek. Komfortosabb lesz így, hidd el.

Forrás: FashionBeans

#5 Nem csak viseli, ápolja is a ruhát

Sajnálatosan egy olyan kort élünk, amelyben az értékállóság helyett az eldobhatóság a módi, a fast fashion cégek hétről hétre újabbnál újabb kollekciókkal bombáznak, és

a nagy kérdés már nem az, hogy van-e abból, amit az ember keres, hanem, hogy kidobják vagy elégessék-e azt, amit nem keres.

Pedig attól, hogy valamire nem költöttél csillagászati összegeket, még megérhet legalább annyi odafigyelést, hogy nem egy műanyag széken tárolod a szobád egyik sarkában, a széthagyott flakonok, zsebkendők, névjegykártyák, könyvek és távirányítók dombjának legalján. Pláne, ha még drága is volt, akkor különösképp érdemes vigyázni rá.

Akiben nincs meg az igény és az akarat arra, hogy egy bizonyos ruhadarabbal az azt megillető tisztelettel bánjon, akkor azt nem érdemli meg,

ez ilyen egyszerű.

Forrás: 247Sports

#6 Tudja mi fán terem a nadrághossz

Az alaptézis ebben az esetben az, hogy hiába hordod a világ leghuszárabb cipőit a lábadon, ha azokat elfeded a nadrágod hosszan lelógó szárával. Legyen akármennyire szemkápráztató az a csuka, ezzel rengeteget veszít a fényéből. Éppen ezért, próbáld meg eltalálni azt az ideális méretet, ami nem akadályozza a csillogásban, de nem fagysz szét benne a hidegben. Azt javaslom, a téli időben a nadrágod hossza érjen a cipőfelsőrész tetejéig. A mankle egy más tészta, arról itt írtunk:

A zokni nélküli stílus, vagyis a mankle szabályai

Persze manapság főleg fiataloknál látom azt a tendenciát, hogy a nadrágjuk szára körülbelül 10 centivel magasabb az indokoltnál. Ennek természetesen egy egyszerű trend az oka, a színes-mintás zoknik forradalma, ami igazi 21. századi platformot nyújt a kibontakozásra. Ha valaki szeretné ezzel kiélni magát, megcsillogtatva a kreativitását, akkor nyugodtan kövesse a zoknis trendet, aki pedig a visszafogottabb stílust érzi közelebb magához, az ragaszkodjon a klasszikusabb megoldásokhoz.

Valahogy így! Fotó: FashionBeans

#7  Ápolja a bőrét

A szomorú helyzet az, hogy az ember hiába kisportolt vagy jól öltözött, ha az arcbőre alapvetően egészségtelen benyomást kelt (a nők jobban rajta vannak az arcbőr-témán, mint hinnéd). A férfiak valamiért nem olyan fogékonyak a kozmetikai termékekre, mint a hölgyek, pedig biológiailag semmi sem támasztja alá azt, hogy nekik kevesebbet kellene ezzel foglalkozniuk. Az olyan hideg, szeles időben, mint a mostani, gyakran előtérbe is kerülnek a problémák; a csípős fagytól az embernek kiszárad az arca és a szája, a kézfeje pedig elkezd kirepedezni (Vagy ahogy Brooke modorosan szokta megjegyezni: elkezd rohadni – a szerk.).

Férfi arcápolás SUPERGUIDE

A rettenetesen pro titok az, hogy nem csak ilyenkor kapkodod a fejed, hogy mégis milyen krémet applikálj a sérült területre, hanem egy folyamatos ápoló tevékenységet folytatsz, ami eleve megelőzi a legtöbb szívást. Ettől ráadásul úgy általában egészségesebb lesz (és nyilván annak is látszik a bőröd), továbbá

az évek múlásával is feszesebb marad, mint amilyen lenne, ha szartál volna rá egész életedben.

Az angolban a “grooming” kategóriába tartozik a szőr karbantartása is egyébként, úgy mint a haj, a szemöldök és a szakáll.

Az értő kéz ereje. Fotó: Pexels

#7  Nem mossa rendszeresen a farmert

Persze nem arról van szó, hogy bármilyen retek kerül a nadrágra, azt hagyni kell rászáradni, vagy ha a hajnali hazaténfergésben legyrosoztad, akkor nyugodtan parádézz benne még hetekig. Pusztán arról, hogy amikor egy száraz farmert vásárolunk, azt általában saját magunkon törjük be, és a túl gyakori mosás a ruha jellegzetes keménységét, és úgy általában az anyag minőségét is károsítja, nem beszélve arról, hogy teljesen feleslegesen használsz el rá végtelen – statisztikák szerint 2 év alatt átlagosan 1600 liter – vizet.

Infobox: A farmer nem mosásával kapcsolatban az utóbbi években egyre aktívabban foglalkozott a szakma, és nagyjából arra a következtetésre jutott, hogy ezt a ruhát elsősorban szellőztetni érdemes, mosni más nadrágokhoz képest jóval ritkábban. Volt olyan kutatás, amely azt állapította meg, hogy a farmert nagyjából ugyanolyan mennyiségben és ugyanolyan összetételben borítják kórokozók akkor, ha hónapokig csak szellőztetni teszed ki, mintha heti rendszerességgel mosnád.

Ameddig tudod, igyekezd halasztani tehát a mosógépes mókát, és inkább kisebb, kézi korrekciókkal próbálj meg operálni. A sárpöttyöket, vagy kisebb koszfoltokat még meleg vízzel ki lehet dörzsölni, azt a fakulást viszont, amit egy fekete farmerrel a mosógép művelni tud, nincs az a WD40, ami helyrehozza. Ismét tapasztalatból mondom, hogy volt olyan, amikor félévente meg kellett vennem ugyanazt a fekete darabot, mert az a gépi mosások után annyira elvesztette az eredeti árnyalatát. Vigyázzatok a farmerjaitokra, és ameddig nem életbevágó, kerüljétek a mosógépet.

Stócoljuk a kéket. Fotó: Pexels

#8 Ismer egy jó szabót

Manapság szinte mindennapos, hogy amikor az ember bemegy egy ruhaboltba, akkor ott a konfekció méretek között lesz, ami nem felel meg az ő testarányainak. Ezzel egészen addig nincs is baj, amíg bele nem szeretünk egy olyan darabba, amit bárhogy csűrünk-csavarunk, nem tudunk tökéletesen magunkhoz illeszteni. Erre azonban nincs is feltétlen szükség, ha van rá egy emberünk, aki ezt megteszi helyettünk.

Ha minden sikeres férfi mögött áll egy nő, akkor azt is elmondhatjuk, hogy minden stílusos férfi mögött áll egy a varrásban járatos személy.

A jó szabó fontosságát már sok esetben hangsúlyoztuk cikkeinkben, ugyanis egy ilyen szakember igazi aranybánya, ha igazításról van szó.

Így lesz tökéletes a zakód Pesten

Főleg zakóknál, kabátoknál vagy nadrágoknál lehet hasznos a szakértelme, hiszen ezeknél a ruháknál gyakran előfordul, hogy túl hosszú a száruk. Ez azonban nem jelenti azt, hogy le kell mondani a vásárlásról, egy valamirevaló szabó könnyű szerrel méretre szegi számodra, mintha már a tervezőasztalon a te fizikumodra optimalizálták volna a terméket. Mindezek mellett, ha igazán jó kapcsolatot alakítasz ki a mesterrel, még divattanácsokkal is elláthat, hiszen tisztában van vele, milyen méretek és színek kellenek egy adott öltözethez vagy alkalomhoz, és ennek megfelelően instruálhat téged is.

Infobox: Számos méretes szabóságnál létezik úgynevezett gardróbrendezés szolgáltatás is, ami tulajdonképpen egyfajta styling (és elsősorban stylistok csinálják). Ennek lényege, hogy a szakember a stílusod, életmódod alapján állít össze neked szetteket, hogy neked ne kelljen naponta, hetente bajlódnod azzal, mit mivel vegyél fel, vagy milyen színeket, szabásokat kurkássz a boltokban.

Egy jó szabó aranyat ér, szóval ha még nem ismersz egyetlen egyet sem, akkor itt az ideje, hogy keress magadnak egyet.

A képen az “aranybánya” munka közben. Fotó: FashionBeans

#9 A részletekre is figyel

“Az ördög a részletekben rejlik”- tartja a mondás, a divatra pedig ez különösen találó. A tárgyalt témánkban ez úgy értelmezhető, hogy az igényes férfi a kis formátumú, ám annál fontosabb dolgokra is kellő figyelmet fordít. Ez alatt az olyan kiegészítőket értem, amelyek némi pluszt adnak hozzá a megjelenésedhez. Ez lehet akár;

 • óra,
 • valamilyen ékszer (karkötő, gyűrű, szolid fülbevaló),
 • díszzsebkendő,
 • melltű (a zakódhoz),
 • vagy bármilyen szemüveg,
 • mandzsettagomb,
 • nyakkendőtű

Ezeket persze mindig tudni kell a helyükön kezelni, hiszen sokszor a jóból is megárt a sok. Nem vagy közép-afrikai diktátor, de kézmodell sem, nem szükséges telepakolnod a csuklóidat töméntelen ékszerrel, mint ahogy egy Duran Duran-os tollfülbevaló is inkább tesz mulatság tárgyává, mintsem vagánnyá. A szimmetriára is figyelj oda,

ha a bal csuklódon már van egy óra, akkor a gyűrűdet vagy a karkötődet a másik kezedre pakold, így balanszírozva a csecsebecsékkel.

A díszzsepinél figyelj arra, hogy ne kövesd el azt az általános hibát, hogy ugyanolyan mintával és anyaggal készült darabot választasz, mint a nyakkendőd. Sokan tévesen azt hiszik, hogy ezeknek passzolniuk kell, de valójában ennek pont az ellentéte az igaz. Mindezek mellett, olyan praktikákat is be lehet vetni, mint a zakó ujján lévő négy gomb közül az utolsót kigombolni, a cipőfűzőt valami különleges módon újrakötni, vagy félrehordani a nyakkendőt. Ezek már tényleg a te precizitásodról szólnak, hiszen meglehet, hogy az átlag szemlelő ezeket észre sem veszi, viszont te tudod, hogy ezt most odaraktad.

Elegánsan, egyensúlyban. Fotó: The Idle Man

#10 Tudja, hogyan kell rotálni

Mivel most mint férfiak beszélgetünk egymás közt, ezért a ruhatár rotálásának lényegét ehhez mérten, leginkább egy sport hasonlattal tudnám összefoglalni. A ruhatáradnak van egy fix játékosállománya, az edző pedig nem más, mint te magad. Egy szezon azonban jó hosszú, és rengeteg meccset kell megvívni, így

nem játszathatod mindig ugyanazt a kezdőt, mert akkor túl nagy lesz a terhelés a legjobbakon, míg a többiek a kispadon rohadnak.

Éppen ezért forgatnod kell az állományt, így fenntartva az esélyt, hogy minden alkalommal a maximumot tudd kihozni a csapatodból. A csúcsrangadókon persze még így is a pályára küldheted a kedvenc felállásod.

Rend a lelke mindennek. Fotó: onyxmeble.ns48.pl

#11 Minden alkalomra van cipője

Rengetegen vannak, akik azt mondják, hogy a lábbeli a ruházat egyik, ha nem a legfontosabb összetevője, ezzel pedig nagyon nem lehet vitatkozni. Sokan ott rontják el a dolgot, hogy alábecsülik a lépők fontosságát, és nem biztosítanak saját maguknak megfelelő számú alternatívát. Szörnyű az az érzés, amikor az ember összeállít magának egy bomba outfitet, egy tökéletes víziót, amit aztán azért nem tud abszolválni, mert hiányzik hozzá a tökéletes lábbeli.

Így válassz cipőt a nadrághoz

Van egy szabály, ami úgy szól, hogy

legalább annyi párra van szükséged, hogy a szekrényedben lévő minden nadrágodhoz legyen mit párosítanod.

Ez egy jó módja annak, hogy biztosra menj, de nem feltétlenül kell túl sok cipőt vásárolnod ahhoz, hogy kielégítsd a stílusod igényeit. Mindezek mellett pedig felhívnám a figyelmet a lábbelik tisztán tartásának szükségességére. Motivációnak pedig legyen elég az, hogy a csajok bizony még az indokoltnál is átfogóbb következtetéseket vonnak le egy férfi cipőjéről.

Persze túlzásokba sem kell esni. Fotó: Pexels

#12 Ép testben ép lélek

Az igényes férfinak egészséges önképe van magáról, ismeri a saját testét, és annak határait. Odafigyel arra, hogy mit és mennyit eszik, illetve iszik, és ha lehetősége van rá, szakít időt a testmozgásra. Őszintének kell lenned magaddal minden esetben, nem pedig addig traktálni magad, amíg ki nem alakítasz egy hamis alapokon nyugvó magabiztosságot. Azt ugyanis mások könnyedén derékba törhetik.

Egy felmérés szerint, a férfiak általában túlbecsülik magukat, és szebbnek ítélik meg magukat, mint amilyenek egyébként.

Én azonban biztos vagyok benne, hogy te tisztában vagy a saját hibáiddal, a kérdés pusztán az, hogy hajlandó vagy-e tenni azért, hogy ezeket meg is változtasd. Túl vékony vagy? Esetleg túlsúlyos? Biztos megtalálod a módját, hogy kiküszöböld a csorbát. De az egésznek csak akkor van értelme, ha képes vagy motiválni magadat, és pszichésen is fel tudsz kerülni a csúcsra.

Nem lesz az sok? Fotó: Pexels

 

A cikket a Fashionbeans anyaga ihlette. A kiemelt képen a zseniális Chris Pine láthatón, a fotó a WallpapersDan olaláról származik.

Flo

Az adatvédelmi tájékoztatónkban elolvashatod a jogszabályoknak megfelelő adatvédelmi irányelveinket. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás