Ezért ne vágj otthon hajat

Szerző: Brooke

Otthoni hajvágás. Gondolom nem én vagyok az egyetlen ember a világon, akinek eszébe jutott már egy kicsit „megtrimmelni” a frizuráját a fürdőszobában. Bár régebben előfordult, hogy magamnak igazítottam a szemembe lógó frufrumat (amikor még elhittem, hogy jól áll), és olyan is volt, hogy pár centitől megszabadítottam a frizurámat, mikor már nagyon el volt töredezve. Csak a szerencsémnek köszönhető, hogy soha nem lett belőle hajkatasztrófa.

Az otthoni hajvágásnak viszont pont olyan katasztrofális kimenetele lehet, mint az otthoni hajfestésnek. Utóbbiról már írtunk korábban, és kifejtettük, hogy a dobozos hajfesték maximum színfrissítésként működik, de semmiképpen sem váltható ki a hozzáértő szakember festése az otthoni hajfesték szétpancsolásával. Mielőtt azonban bárki háborogni kezdene ezen a kijelentésen, olvassa el a lenti okfejtést.

Ezért ne fess otthon hajat

Kétségtelen, hogy a fürdőszobai hajvágásnak lehet jó vége is, viszont megmondom őszintén, ha a hajamról van szó, előbb várnék 5 hónapot egy fodrászhoz időpontra, mint hogy konyhai ollóval nekiessek a tincseimnek. Önjelölt fodrászokkal tele van a YouTube, megannyi videót találsz a neten jól és rosszul sikerült hajvágásokról és hajfestésekről. 

Az otthoni hajvágás alatt nyilván nem azokat az apró változtatásokat értjük, amikor levágsz fél centit néhány hajszálból, mert le van töredezve. És arról sem, hogy minimálisan megnyesed a frufrud, mert már a szemedbe lóg. Hanem azokról a szemmel látható, sokszor drasztikus változtatásokról (például otthoni „bob vagy lob”, esetleg teli frufru), amiket rettentően könnyű elrontani. Akinek van kézügyessége, az persze sok mindent képes maga megcsinálni, ám

a siker nem csak a kézügyességen, hanem a szakmai felkészültségen és a releváns tapasztalatokon is múlik.

Szögezzük le: a fodrász által végzett professzionális munkát semmilyen home made technika, „do it yourself” fotósorozat vagy bohókás tippcsokor nem helyettesíti. Nem áll szándékomban persze bárkitől megtagadni az otthoni hajvágós ambícióit, de pár fontos dolgokra felhívnám a figyelmet.

Ilyet nem csinál valaki tükörből.

#1 Nagyobb az esélye, hogy elrontod, mint hogy nem

Ennek az az egyik oka, hogy nem vagy fodrász. A másik pedig, hogy nincs négy kezed és hátul is szemed, hogy lásd, mit művelsz a frizuráddal a fejed másik oldalán. Egy jó fodrász rendkívül alaposan méri fel az egyenes vonalakat, körültekintően húzza ki a tincseidet, hogy aprólékos munkával igazítsa a hosszukat egyenletesre. Elképzelhetetlen ennyire pontos munkát végezni egymagadban.

Annak az esélye, hogy elrontod a frizurát, sajnos jelentősen nagyobb, mint annak, hogy nem, és nem is kell ezt az igazságot túlmagyarázni.

#2 Ha kijavíthatatlan hiba nem is keletkezik, de nem lesz olyan, amilyet szeretnél

Az előző ponthoz erősen kapcsolódik ez is, hiszen attól függetlenül, hogy mennyire (nem) rontod el, még valószínű, hogy a minőségi eredménytől távol áll. Igazad van, arra még a fodrász sem garancia, hiszen bőven van esélye annak, hogy a kiválasztott fazon valamilyen oknál fogva nem úgy néz ki, ahogyan azt te vártad (hozzánk is jönnek gyakran már más fodrászatból elrontott bobbal vagy festéssel). Ha túl nagy változtatást szeretnél, de félsz, inkább haladj kisebb léptékben, így elkerülhetsz egy traumatikus meghasonlást a tükör előtt.

https://www.youtube.com/watch?v=uJv0hkkjyR0

#3 Kell az azonnali tanács és iránymutatás

Szeretjük a Pinterestet, mert milliónyi inspirációt nézegethetünk úgy, hogy közben elképzelhetjük magunkat mások frizurájával vagy hajszínével. Ez egészen addig szép és jó, amíg az ember bele nem éli magát abba, hogy a kompozíció neki is éppoly fantasztikus lenne. Tény: Attól, hogy neki jól áll, nem biztos, hogy neked is jól fog. Tény 2: Az, hogy „nem kéne sokat vágnod a hajadból, hogy olyan legyen, mint az övé” még nem garancia a sikerre. Hidd el, hogy

egy igazán hozzáértő fodrász pillanatok alatt megmondja és meg is magyarázza, hogy melyik frizura állna jól neked és miért.

Amikor az ember otthon, profi segítség nélkül bénázik, semmiféle szakmai kontroll nincsen az ollója és a haja között. Egy megbízható fodrász elmondja a frankó véleményét akkor is, ha le kell beszélnie téged valamiről, például azért, mert a kinézett frizurához túl ritka, túl vastag szálú vagy éppen túl hullámos a hajad. Röviden tehát: ha nincs a közeledben egy hozzáértő, aki a fazonnal kapcsolatban rögtön útba igazítson, akkor könnyen balul sülhet el a vállalkozás, még akkor is, ha egyébként az ollóval ügyesen bánsz.

Az alábbi videóban például a leányzó frufrut vág magának, és bár annyira még csak nem is lett borzalmas a home made frufruja, ő még sincs megelégedve a végeredménnyel.

#4 Hátul mizu?

Bármennyire is szeretnéd néha, nincs hátul szemed, szóval nem igazán látod, ami mögötted történik. Igen, ez eredményezi az olyan mókás jelenségeket is, amikor hátul pár tincset elfelejtesz reggel kivasalni. Nos,

a kifelejtett tincsek hajvágásnál is ott vannak, és hiába pakolászod előre két oldalt a fürtjeidet, teljesen máshogy esik az egész, mintha hátrafésülve, aprólékos munkával vágná le egy szakember.

Szeretnél egyenes hajvéget? Akkor ne otthon csináld. Tépettet szeretnél? Azt se otthon csináld, nagyon csúnyán el lehet szúrni, és a cikk-cakkos fazon nem menő. Mindenesetre nyugi, az elrontott frizura nem csak az átlagember problémája. Itt egy gyűjtemény a sztárvilágból, hogy legyen mit nézegetned elrettentő példaként.

Az 5 legelcseszettebb celebfrizura evör

Összegezve

Tény, hogy a fodrászok között is van sok, aki egyáltalán nem hajlandó megérteni az instrukcióidat, esetleg nem elég felkészült technikailag, illetve olyan is akad, aki a művészi hajlamát a te fejeden akarja kiélni (függetlenül az esztétikai igényeidtől). Mostanában már  – többek közt az Instagram, a sokatmondó hivatalos weboldalak és a Facebook korában – sokkal több esélyed van kiszűrni a jókat a közepesek tengerében. A (jó) marketing persze nem minden, és hiába fognád rá egy-két képre, hogy „photoshop”, de hidd el, igazán szar frizurából nem lehet hitelesen szépet szerkeszteni. A Google értékelések és az egy kattintásra elérhető vendégkönyvek világában már illik minden magára igényes nőnek elkerülnie azokat a gyanúsan filléres gyorsfodrászatokat is, amelyekben kéthetente cserélődik a teljes gárda, és ahol sok esetben még azt sem döntheted el, kinek a kezei alá kerülsz.

A jó fodrász megéri a keresgélést. Sok sikert hozzá!

Itt van még jó kis kontent