Így viseld kedvenc magas derekú farmered

Szerző: Fresa

Számos olyan hullámot és ruhadarabot köszönhetünk a divat nagykönyvének szerzőinek, melyekért akkor lettünk volna igazán hálásak, ha meg sem születnek. Azt legalábbis biztosan kijelenthetjük, hogy az óriás válltömések és a számomra értelmezhetetlen bársonynadrágok, vagy épp az idén oly trendi patacipő minimum megosztónak számítanak, még ha vannak is olyanok, akik büszkén voksolnak mellettük. Ezzel szemben ha azt mondom farmernadrág, maximum az merülhet fel kérdésként, hogy milyen. Hiszen 0-tól 100 éves korig legalább egyet mindenki elő tud húzni a szekrényéből. És esélyes, hogy magas derekú is van köztük.

Mióta a farmer először feltűnt a színen, mint az amerikai munkásréteg praktikus munkaruhának szánt viselete, egyszerűen lehetetlen kiirtani a köztudatból. Bár kis eséllyel lenne ez célja bárkinek is, hiszen a legkisebbektől a legnagyobb divatházakig mindenki óriásit kaszál az aktuális farmertrendek legmenőbb darabjainak értékesítéséből. Ami pedig az elmúlt szezonok menőségét megtestesíti ezen a vonalon, az kétségkívül a magas derékrésszel megáldott fazon – amiért viszont kivételesen hálásak lehetünk. Hiszen elődje, a 10-15 éve kiábrándulásig koptatott csípőfazon roppantul sok kínos pillanatot okozott mind viselőinek, mind pedig a látványt elszenvedő nézőközönségnek.

(Persze ideális esetben elég jól tudott mutatni azért ez is)

Ezzel szemben a magas derék ápol, eltakar, és nem csinál muffint még oda is, ahol egyébként nem is nagyon lenne – ahogy elődje, a csípőfazon ezt kifejezetten eredményesen tette. Ha homokóra alkatra kerül, akkor szépen kiemeli annak vonalait, ha nem, akkor viszont a derékban végződő fazon még mindig a karcsúbb területre tudja helyezni a hangsúlyt. És persze arról sem szabad elfeledkeznünk, hogy a nagy sikerre való tekintettel az ABBA korszakot idéző trapéznacikon túl is számos fazonhoz hozzápasszították már ezt a nyújtott derékrészt, ami mind-mind pazar viselet lehet. Főleg, ha tudjuk, hogyan és mivel kell párosítani.

#1 Mom Jeans

Ha igazán időtlen formátumba zárt magas derekút szeretnél magadnak, amelyet szezonról szezonra előkaphatsz, akkor egy eredeti ’90-es évek stílusban tündöklő mom jeanst választasz magadnak. Egy ilyen darab birtoklásának előnye, hogy egyszerű, egyenes szárai könnyen illeszkednek szinte minden stílusú viselethez, és a legtöbb testalkathoz jól is áll. Amire ügyelni kell, hogy derékban pontosan passzoljon, és szárának fazonja ideális legyen az alakod és magasságod adta jellemvonásokhoz, különben látványban 10 plusz kilót fogsz magadon viselni, és egy ión oszlopfő kiköpött mása leszel.

Szerencsés párjai az ing és a póló is, viszont leginkább a lazább fazonúak, mindenképpen betűrt megoldással. Bokacsizmát, magassarkút, tűsarkú szandált éppúgy viselhetsz hozzá, mint tornacipőt, viszont a kabát vagy a blézer inkább csípővonalban vagy az alatt végződjön az előnyös összkép érdekében.

#2 Boyfriend Jeans

A hozzáértők most ugorjanak pár sort, mert eretnek szavak következnek, de az én szemem alig lát különbséget a mom és a boyfriend fazonok között. Nyilván

az eredeti fiúmfarmere típusoknál ott fityeg az a tökrejtő ülep, ami nekünk sok hasznot nem hoz,

de legalább külön karaktert tudott életre hívni. Viszont mostanra sokszor ezen is finomítanak már annyit (a nőiességre hivatkozva), hogy szerintem a végeredmény pont egy mamanacit ad ki.

De ha ettől eltekintünk, és a klasszik boyfriend farmert nézzük magas derékkal, akkor is szinte pont az vonatkozik rá, mint a fentebb említettre. Cipő és kabát tekintetében legalábbis mindenképpen. Felsők esetében itt jöhetnek a pulóverek is, mert annak a hajszálnyi karakterkülönbségnek köszönhetően, ami a két fazon között van, nem lestrapált, szedett-vetett mami, hanem menő fiús-lány lehetsz bennük.

#3 Skinny Jeans

A magas derekú skinny jeans mára bekerült a klasszikus must have alapdarabok dicső csarnokába. Ez az a fazon, aminek minden színben hasznát veszed. Klasszikus farmerszínekben éppúgy ki tudod használni, mint feketében, fehérben, vagy a szivárvány bármely színében. Nem véletlen, hogy ez a típus lett a joker, hiszen szerencsés megjelenése lehetővé teszi a testhezálló felsők és a rövid kabátok kiegészítőjeként való viselését is. Ezzel pedig elmondhatod, hogy van egy (vagy sok) valóban tökéletes farmered, amihez mindent IS felvehetsz a kedvedtől és alkalomtól függően.

#4 Trapéz farmer

Hol eltűnik, hol feltűnik, de végérvényesen sosem sikerül kiirtani a trendkönyvekből a trapézfarmereket, és talán nem is kell. Hiszen még oda is képesek alakot varázsolni, ahol egyébként nincs, vagy éppen csak annyi, mint egy 13 éves kisfiúnak.

A magas derék karcsúságot imitál, amit a csípőtől szélesedő szár csak megtámogat, és a kiszélesedő végződés az égig érő lábak illúziójával koronáz meg.

Így egyszerre tűnsz majd magasabbnak és formásabbnak, mely attribútumok akkor is megérdemlik a támogatást, ha az alapadottságaid jók. Állítólag ezekhez a fazonokhoz is működik a lapos talpú, de ha inkább lennél nőies, mint slampos, akkor mégsem annyira javasolt, ahogy a bő, kint hagyott felsők sem. Optimális párosításokkal viszont könnyen érhetsz el nőies, romantikus megjelenést.

#5 Egyenes szárú

Az egyenes szárú farmerek valahol a mom és a skinny közötti vékony mezsgyén egyensúlyoznak. Avatatlan szem mindkét skatulyába belehúzhatja, bár azért van szabad szemmel is jól látható különbség. Főleg, mert ez esetben is fennáll a gurigahatás (ami a skinnyre abszolút nem jellemző), mely mindenképpen kerülendő, és a felsőruházattal valamint a megfelelő cipővel kiküszöbölhető. A legjobban ennek a típusnak a sötét, mosott farmerszín áll, amit kifejezetten feldob egy kis szaggatottság. Kiváló kiegészítője a blézer és a nőiesebb vonalat megjelenítő blúzok, ingek. Cipőben jöhet a lapos is, de akkor mindenképpen felhajtandó a nadrágszár. És hogy a magas derékkialakítás ne vesszen kárba, bármi is kerüljön felülre, az legyen betűrve.

#6 Harangnadrág

A magas derekú harangnadrág semmiképpen sem összetévesztendő a trapézfarmerrel, hiszen előbbi sokkal-sokkal látványosabb időutazásra visz egészen a 70’ évekig. Míg a trapéz nyújtja az alkatot, addig a harang kifejezetten összenyomja, így csak akkor válaszd, ha kellően magas vagy. Kiegészítők tekintetében csak a korhűek jöhetnek szóba, így a Lennon-szemüveg, a hegyesorrú cipő, és a buggyos, trapéz ujjú blúz lesz a nyerő kombináció, mivel minden egyébbel szimplán idétlen lennél és még véletlenül sem menő.

#7 Vintage magas derekú

Ha nem tudtad, hogy ilyen is létezik, egy percig se pironkodj, mert én sem. A fazon persze megvolt, de hogy ennek külön neve is van, az valahogy sosem merült fel bennem. Pedig ez tényleg egy méltatlanul mellőzött és igen praktikus kis darab. A csípő alsó és a comb felső részénél leheletnyit bővül a szár, majd a boka felé közeledve ugyanennyit szűkül is, így elmondhatjuk, hogy ez is jótékony alakformáló hatással bíró szabás, ha nem vagy egy kifejezett latina alkat. Egy kicsit ad, egy kicsit elvesz, a derékrésszel pedig egy kicsit hangsúlyoz a tökéletes összhatás érdekében. Jól áll neki a bokacsont feletti végződés és bármilyen lépő is. Kifejezetten nőies darab, de a betűrt felső ehhez is kötelező, ahogy alapból a finomabb, nőiesebb fazonú blúzok is.

#8 Plus size magas derekúak

A magas derék mindenki kedvence lehet, de a plus size érában tündöklő nőké kiváltképpen. Méghozzá valamely szűkebb fazon részeként. Tévedés a bővebb szárú darabokban gondolkodni, hiszen azok hengeresíthetik az alakot, ezzel szemben a magas derék és a szűkülő bokarész kifejezetten kiemelheti azt. Színek tekintetében a sötét, mosott farmerszín és az indigókék a legideálisabb, melyet egy nőiesebb, derékhangsúlyos vagy betűrt felső tehet teljessé. Cipők tekintetében szabad a terep. Nagyjából minden jöhet, hiszen a nadrág fazonja alapból is megadja a kellően ívelt hatást.

Bármelyikre is essen a választásod, a magas derék legyen a koncepció része, hiszen akármilyen alkatot is adott az ég, áldásos hatásait bókokban mérheted majd.

További képek és inspiráló sorok ide kattintva elérhetőek.

Itt van még jó kis kontent