Az 5 legnagyobb tévhit a hajfestésről

Szerző: Brooke

A szépségvilág egy örökösen változó, sokszor fekete lyukra hasonlító ördögi univerzumnak tűnhet. Fekete lyuk, mert időről időre beszippant, és ördögi, mert az ember egy idő után inkább tudni sem akarja, miféle matériákat kutyulnak a cuccokba. Akár a szépségápolás, akár a hajfestés trendciklikusságát nézzük, mindkettőben van egy közös állandó: maga a változás.

Változik, mert definíció szerint muszáj neki, és változik, mert mindig mást akar mutatni és többet eladni. Az, hogy erre ki hogyan reagál, naív hiszékenységgel bedől minden marketingnek, áldozatául esik a saját márkahűségének, vagy épp pozitív reményekkel, az újdonság varázsától elaléltan próbál ki mindent, ami új és jobb az előzőnél, már egyéne válogatja. Az viszont biztos, hogy a változás sokszor jó, és a világ fejlődésével kényszerűen együtt jár. (Egy korábbi interjúnkban Schiffer Miklós erről is kifejtette a véleményét. – a szerk.)

Nem mind arany, ami szőke

A női megjelenés egyik sarkalatos területével, a hajszínnel, és annak technikai vonatkozásával, a hajfestéssel kapcsolatban számos tévhit, de inkább rémhír kering a nagyvilágbanEzen tévhitek és félelmek eloszlatására vállalkozunk ebben a cikkben, amelyhez a szakmai lektor a beautyFY vezető fodrásza, BoSa lesz.

Hangulatcsinálónak egy csodás hajtranszformáció, amit az extrém hajfestés atyjaként ismert Guy Thang készített egy szakításból felépülő lánynak.

#1 „Feketéből szőke? Minimum kopasz leszel, mire összejön.”

Talán nincs is olyan nő a világon, aki soha életében nem játszott volna el azzal a gondolattal, hogy a megunt, teljesen átlagos barna hajából szőkét készíttet magának a fodrászával. Aztán amikor a gondolat megérett és megkezdődik a Google-bújás, rengeteg félresikerült sztoriról olvas az ember, amelyek hamar megkérdőjelezik a sötét haj kivilágosításának szükségességét. Általános tévhit ugyanis, hogy ha valaki feketéből szőkét szeretne, minimum kihullik a hajának egy jó része. Ami megmarad, az is élettelen, töredezett és száraz lesz, amin végül már csak az olló segíthet.

BoSa szakmai véleménye:

Ha valaki feketéből vagy nagyon sötét hajból szeretne szőkét, tudnia kell, hogy nem két lépésből álló folyamatról van szó. Szinte kizárt, hogy valaki fekete hajjal érkezzen a szalonba és két óra múlva szőkén távozzon onnan. A fodrászok sötét haj szőkítésekor folyamatosan világosítják a hajat, sokszor melírozással dolgoznak. Nem egy-két alkalom, nem két nap, hanem akár egy fél éves projekt is lehet, amihez rengeteg elszántság kell.

Józan ésszel belegondolva is elképzelhetetlen, hogy egy ilyen szőke színt egyetlen alkalommal, fekete hajból indulva el lehessen készíteni. Fotó: #bfyhungary Instagram

#2 „A vörös hajszín eltüntethetetlen.”

A hajszínt adó pigmentek között, ha már akár egészen kis mennyiségben megtalálható a vörös, valamivel nehezebb befesteni. Ennek oka, hogy a „vöröses beütése” a hajnak így vagy úgy, de mindig át fog ütni egy kicsit a festéken. Ha a vörös hajat szőkítővel kínozzák, esélyes, hogy narancssárga lesz (nagyon). Ez persze nem jelenti azt, hogy vörösből ne lehetne szőkét csinálni, de tény, hogy sokkal nehezebb. Írtam már arról, hogyan küzdöttem meg a vörös hajszínnel – katt ide a cikkért. Kemény menet volt, de sikerült.

BoSa szakmai véleménye:

Tévhit, hogy a vörös hajszín eltüntethetetlen, de eléggé meggyűlik a fodrásznak a baja a vöröses árnyalatok megszüntetésekor.  A hajban két pigment, a barna-fekete (eumelanin) és a sárga-vörös pigment (feomelanin) található meg. Ez a kettő együttesen határozza meg, hogy milyen sötét lesz valakinek a hajszíne. Mivel a vöröses pigment általában a sötétebb hajszínekben meghatározóbb, ezért jóval nehezebb is festeni. A vörös pigmentet, azaz a feomelanint nagyon nehéz oxidálni, ezért csak úgy lehet eltüntetni, ha 1-1,5 árnyalattal sötétebbre festik a hajat. A színe ezután is kopni fog, ezért a havonta újrafestés megúszhatatlan.

 

Brooke elszúrt hajfestésének korrekciója a beautyFY-ban. Balra az előtte, jobbra az utána állapot. Fotó: beautyFY

#3 „A melír ódivatú.”

Ez már csak azért sem igaz, mert a balayage és az ombre hajfestés is egyfajta melírozási technika, azt a különbséget leszámítva, hogy a 2000-es évek melírje nem épp a természetes összhatást volt hivatott elősegíteni. A „modern” melír, ha szépen el van dolgozva és úgy néz ki, ahogy annak kell, nem csak természetes hatású lehet, hanem egyedi is – pont azért, mert a klasszik melír elég ritka mostanság. Mégis inkább a balayage az, ami igazán átvette a melír szerepét a 2010-es évek vége felé közeledve.

BoSa szakmai véleménye:

A fóliás melír mostanra valóban ódivatúnak számít, a szabad kézzel rajzolt melírozásnak viszont nagyon természetes hatása van, ami a fóliással szemben egyáltalán nem elavult, hiszen nem kelt csíkos hatást. A fóliás melírozást az ombre és a balayage teljesen felváltotta az utóbbi években.

#4 „Mindegy, milyen sampont használsz festett hajra.”

Óriási tévedés, ami mellett ha akarnánk sem tudnánk elmenni. Ugyanúgy, ahogy a száraz bőrre sem kened rá a szárító krémet, a festett hajadra se kenj olyat, ami nem rá való. Hajfestés után a haj szerkezete megváltozik, ezért extra ápolásra van szüksége. Nem kell tízezres sampon és hajápoló, egy alsóbb vagy közép árkategóriás termékcsalád festett hajra való termékei is megteszik. Ez nem csak azért szükséges, hogy megvédd a hajszálaid a kiszáradástól, de a hajszín megőrzésének érdekében is fontos. Szőkített hajra a hamvasító samponok valók, hiszen a benne található lila színű hatóanyag megóvja a szőke hajat a sárgulástól – így marad a szőke sokáig szőke.

BoSa szakmai véleménye:

Egyáltalán nem mindegy, hogy festett hajra milyen sampont használsz, de ezt a fodrászodnak is dolga elmondani. Szőkére kötelező minden második hajmosásnál hamvasító sampont használni, mert anélkül besárgulhat a haj. A festett hajra pedig olyan sampont kell választani, aminek a pH-ja 4,5-ös és visszazárja a kutikulát, azaz a hajszál külső rétegét.

 

Ha egy hajszín jól sikerült, ne csökkentsd az eredményt azzal, hogy nem a fodrászod által ajánlott sampont használod rá. Fotó: beautyFY Instagram

#5 „A szőkítéstől kihullhat a hajad.”

Te is hallottál már olyan sztorit, hogy ennek meg annak le kellett vágni a derékig érő haját, mert a fodrásza elcseszte a haját szőkítéssel? Vagy olyat, hogy egy dús hajkoronából egyetlen szőkítés után seprű hatású, töredezett és száraz hajvégekkel tért ki valaki a fodrászatból? Nos, ilyen is van. Meg olyan is, hogy a szőkítés nagyon összejön, nem roncsolja a hajat és a viselője vigyáz rá annyira, hogy két hét szőkített haj viselése után ne kapjon sokkot a hajápolás szükséges mértékétől.

A szőkítéstől akkor lehet csak bajod, ha a fodrászod szarul csinálja. Meg akkor, ha te magadnak pár száz forintos dobozos szőkítővel akarod kiszőkíteni a tincseid, nulla tapasztalattal és nulla segítséggel. Persze, utóbbinak az ellenkezője is megtörténhet, de a fürdőszobai hajfestés soha nem helyettesíti majd a szalonban, szakember által készített frizurát.

BoSA szakmai véleménye:

A szőkítésnél nem hullik ki a haj, ha szakszerűen csinálják. Az otthoni hajszőkítés még veszélyesebb tud lenni, mint az „egyszerű” otthoni hajfestés, mert a szőkítési folyamat mindig szakembert igényel. Szőkítés után nem hullik ki a haj, ha pedig le is törik a hajvég, az azért történik, mert a szőkítő nem egyenletes mértékben volt felrakva, a mennyiség és annak az eloszlása, elosztása sem volt jó. A szőkítésnél az idő nagyon fontos, mert tempósan kell felkenni, és ha egyik-másik oldalon több ideig van fent az anyag, a hajszínt is rosszul, foltosan húzza le.

Ha szeretnél időpontot foglalni Bosához vagy a beautyFY másik szakemberéhez, foglalj időpontot pár kattintásra online, vagy ugorj be az Erzsébet körút 4-be, ha arra jársz.

Itt van még jó kis kontent