Bro Guide

13 divatfogalom, amivel érdemes tisztában lenned

By  | 

Eljött az idő, hogy számot vessünk lehetséges elmaradásainkkal, ami a különböző divatfogalmakat illeti. Ha grandmaster szinten tolod, akkor ez legyen számodra egy megmosolyogtató teszt, ami után győztesen állhatsz fel, kezdőként pedig felvértezheted magad azzal az alapvető tudással, amellyel magabiztosan beletrollkodhatsz bármelyik bankárbuli ultrasznob társalgásaiba.

Abból a gondolatból indultunk ki, hogy ugyan foglalkozhatunk napi szinten a divattal, mégis, talán lehet számunkra újat mondani. Ez a széles és néhol csapongó gyűjtés leginkább azt a célt szolgálja, hogy egyrészt összeválogasson olyan kifejezéseket, amik vagy elkerülik a homloklebenyünk gravitációs mezejét, vagy

annyiszor jönnek szembe, hogy tudni véljük a jelentésüket, aztán kiderül, hogy bukóra állunk.

Ezenkívül ez a kis fogalomtár jó apropó arra, hogy amolyan nosztalgiázós Startlap gyűjtőoldallá avanzsáljunk, amelyen tetszőleges irányokba elindulhatunk egy-egy korábbi cikk felé, ha bővebben informálódnánk bármelyik feldobott témakörben. Csapatás!

#1 Ritkább anyagok leltára

Kasmír

Olyan gyapjúfajta, ami pjúr tesztoszteront evett reggelire, és így finomabb szálú, erősebb, mégis könnyebb, illetve határozottan jobb szigetelőképességgel rendelkezik, mint a mezei gyapjú, így egyből felrúgja magát a prémium anyagok közé. Előállításához egy jámbor kasmírkecskét kell lekapni nullással, majd a kinyert szőrzetet szín szerint osztályozni, ahol tovább tagozódik (és ezzel együtt növekszik árban)

aszerint, hogy a felesleges szőrmennyiség eltávolítása után mennyi “durva szál” marad a végtermékben.

Ami aztán lehet pulcsitól elkezdve sálakon át, egészen kesztyűkig nagyjából bármi, de sokszor a kasmír minőségében mérik a jó öltöny anyagát is. A legjobb minőség 5%-nál kezdődik és 1%-nál zárul be a kör.

Elegancia SUPERGUIDE! Zoknitól a nyakkendőig.

Kreppszövet

Egy nem túl gyakorta emlegetett, de annál hasznosabb pamutvariáns, aminek szövése közben a szálak némileg “összeverődnek”, innen a krepp-papírra emlékeztető minimális, gyári gyűrődés.

Általában csíkozott kivitelben találod meg, ami optikailag segít abban, hogy ne úgy nézzen ki nullhuszonnégy, mintha egy bagdadi pásztor öszvérének szájából rángattad volna ki.

Cserébe körülbelül teljesen fölösleges vasalni, melegebb időre pedig az egyik legjobb megoldás alul-felül, mivel nem feszül rá a testedre, így jobban szellőzöl alant. Határozottan ingben a legjavallottabb, de egy smart casual felé nyitott rövidgatyát is ki lehet hozni a dologból, ha nagyon nyáriasra akarod venni a formulát.

Vászonnemű

Ez a lenfonalból készült anyag többnyire ugyanazokkal a kvalitásokkal bír, mint a kreppszövet, mégis alatta helyezkedik el a táplálékláncban. Úgy kell nagyjából elképzelni, mint a divatvilág kevlárját, ami nagyon fasza, ha pisztolygolyók ellen mész, de az apróságokban elhasal, mint páncélzubbonyos tűzszerész a kavicson. A vászonszövésnek hála ellenáll szinte bárminek, ami napi használatban az útjába akadhat, és ennek ellenére képes legalább olyan jó szellőzésre, mint a krepp, ugyanakkor a

legnagyobb erőssége egyben a gyengesége is: abszolút rugalmatlan, és mint ilyen, könnyen megtörik, ha ugyanazokon a helyeken vasalod és hajtogatod.

Ja és a szín is olcsó, beázott vakolatként kopik róla, úgyhogy óvatosan!

Így bánj a cinkes anyagokkal

 

#2 Öltöny alkatrészek

Egysoros/kétsoros zakó

Nem egy nagy vasziszdasz, de nem szégyen, ha az ember nem hallott például a kétsoros megoldásról, úgyhogy foglaljuk össze egyszerűen. A klasszikus egysoros zakót ismerik a legtöbben, itt ugyanis kettőtől négyig terjedő mennyiségben helyezkednek el a gombok a ruhatörzsnél, hogy azokat egy balról jobbra tartó mozdulattal lehessen összepatentolni. Ezzel szemben a kétsoros – értelemszerűen – ezt az általában négy darab gombot két oldalra osztja le, hogy azokat aztán tetszés szerint lehessen variálni. Ezzel nagyobb anyagmennyiséget lehet összerántani, ami lényegesen feszesebb, daliább, egyben klasszikusabb hatást eredményezhet.

Hajtóka/Csúcs hajtóka

Gyakran helytelenül gallérnak mondják a kultúrbarbárok, de a hajtóka az egyetlen helyes megszólítás a zakónak arra a visszahajtott részére, ami a melltől a vállig terjed. A csúcs hajtóka annyit változtat a recepten, hogy kitalálható módon a váll felé álló rész egy csúcsban végződik, hogy optikailag tuningolja ezt a férfiasnak szánt V alakot a mellkas közepén, illetve hosszítsa a torzót. A méretük (fesztávjuk, ha úgy tetszik) darabonként változhat, a szmoking esetében pedig fényesebb anyagokat (általában szatént) is szokás használni a kialakításukra.

Nyakkendőtű/Mandzsettagomb

Mindkettőre azt hihetnéd, hogy egyszerű kiegészítő, amiben körülbelül annyi a praktikusság, mint csupán azért Rolexet húzni, hogy azon nézhesd a pontos időt. Pedig meglepő módon praktikus szerepük is van: a nyakkendőtű nem csak egy baller kiegészítő egy unalmasabb öltönyszett felpimpelésére, de egyben az inghez is rögzíti a ficánkolásra hajlamos nyakkendőt, hogy mindig olyan küllemed legyen, mint a beállított fotókon. Na, de a mandzsettagomb már tényleg csak dísz, nem? Az lenne, ha minden ing úgynevezett szimpla kezelővel, azaz rávarrt gombbal rendelkezne, ám

az ilyen úri mókákhoz találták ki a dupla kezelős inget, amit viszont csak mandzsettagombbal tudsz összekapcsolni.

Kicsit mondvacsinált funkció, de ha ettől jobban érzed magad, és mellé még egy kis színt is viszel az outfitbe, akkor nem látunk hibát.

A tökéletesség apró jegye: a mandzsetta

Kiterjedt gallér/Egyenes gallér

Azt hihetnéd laikus fejjel, hogy ha valamit, akkor legalább a jól bevált inggallért nem lehet nagyon variálni, de a valóság az, hogy hozzávetőleg kismillió eltérő megoldás létezik, nagyjából akkora relevanciával, hogy az említésük is csak szőrszálhasogatásnak számíthat. Azt viszont érdemes tisztázni, hogy a gallér két csúcsa közti távolság egy sarkalatos mértékegység, a spektrum két végén pedig a kiterjedt és az egyenes gallér áll.

A kiterjedt gallér két pontja közti távolság 8-15 centi közt van, míg az egyenes galléré 5-7 centi között, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy utóbbi nyújtja a nyakat és kevésbé megengedő a vastagabb nyakkendőcsomókkal.

Minden, amit az ingről tudni érdemes

Háta nyakkör

Nem gyakran fogsz ezzel a kifejezéssel találkozni, hacsak nem egy szabóságból nyíló titkos alagúton át mész melózni minden nap valamelyik nemzetközi titkos ügynökségbe, de ez a zakónak azon része, ami technikailag a hajtóka két oldalát kapcsolja össze hátul, a nyakadnál. Azért érdemes tudni, hogy létezik ilyen is, mert

fokozottan érdemes rá ügyelni, ha a konditól kicsit bedurran a hátad, akkor bizony gyűrődni fog komolyabban.

A jó szabó viszont nem csak kivasalni tudja, de ismételten méretre igazítani is. És ha már méretre igazítás…

Méretre igazítás/Méretre szabás

Nem akarjuk ragozni a dolgot, a témában tett mélyszántásokkal tele van a szervereink tárhelye, de két megkerülhetetlen szabászati fogalomnak ide is be kell kerülnie. A “méretre igazítás” folyamata annyit tesz, hogy vagy egy már meglévő, bolti öltönyt forgat meg a kezei közt a mesterember addig, ameddig a legjobban a habtestedre nem önti azt, vagy egy korábban készült, szabott öltönyt korrigál a megváltozott paramétereidre. Például mert testesebb lettél vagy nagyon bevált a Norbi-diéta.

Ezzel szemben a méretre szabás a drágább, de legpatentebb opció, amikor a nulláról rakják össze a cuccot csak neked,

és szinte minden egyes döntés felett te magad rendelkezel: milyen kasmírból, milyen szabással, milyen gombokkal, bélésselyemmel, ésatöbbi.

Így lesz tökéletes a zakód Pesten

#4 Póló kisokos

Kereknyakú/V-nyakú/Mélynyakú

Talán ezzel van a legtöbb tapasztalatod fashion rookie-ként, de a tudás anyja az ismétlés, úgyhogy álljon itt egy szimpla rendszerezés a legbevettebb pólónyak-megoldások közt. A kereknyakú póló, avagy crewneck a sztenderd szabásnak számít, ami a legkevesebbet engedi láttatni a kulcscsontodból, és ami ilyen módon a legszorosabban körbezárja a nyakvonalat.

Ezzel szemben a V-nyakú egy lefelé tett metszés ezen a formán, egy olyan vizuális boost, ami látszatra új magasságokba emel, de ugyanakkor kegyetlenül diszkriminálja a plusz kilókat, így érdemes fittnek és/vagy cölöpösnek lenned hozzá. Ez is lényegesen jobb szellőzést biztosít a crewneckhez képest, de közelébe se érhet a mély nyakú, avagy scoop variánsnak, ami ugyancsak lefelé terjeszkedik, de a körív megtartása mellett. A női divatban volt sokáig bevett szokás, mert ugye megdobja a dekoltázst, de aztán

kinyílt a harmadik szeme a társadalomnak, és rájöttek, hogy férfiember is villoghat a mellkasával, vagy legrosszabb esetben valami szemrepesztő kulcscsonttal, ha valaki erre bukik a genderspektrum másik oldalán.

Arra vigyázzunk csak, hogy mind a V-nyakúból, mind a scoop-ból léteznek egészen extrém verziók, amik már vannak annyira hivalkodóak, hogy akkor is lekurváznak bennük, ha amúgy akkora férfi vagy, hogy az oldalast is nutrival öblíted le.

Egy humoros megközelítés. A jobb oldali verziót tényleg inkább NE.

A póló vs t-shirt különbség

Ez specifikusan a magyar köznyelv sara, de itt a Kárpátok szívében valamiért dívik a T-shirt-öt pólóként emlegetni. Felem, a tísört az nem póló, a póló az nem tísört. Annyi közük van maximum egymáshoz, hogy mindkettőt a felsőtestedre kapod fel elsődleges védőrétegként, meg talán az, hogy többnyire rövid az ujjuk, de itt meg is állnak a hasonlóságok.

A póló elnevezés félrevezető eleve, mert így a teniszezők 19-20. században használt, feltűrt, gombos felsőjét hívták, amit aztán az 1920-as években egy Renée LaCoste nevű francia játékos használt először rövid ujjal, arra hivatkozva, hogy az eredeti baromira kényelmetlen sportoláshoz. Ezt a mai napig gombokkal gyártják, gallérral, ami egyfajta eleganciát és stílust kölcsönöz, de valamelyest kényelmetlenebb, mint az elterjedtebb T-shirt.

Ehhez képest a T-shirt egy primitív, puritán darab, ami lényegében egy köréd tekert egyrészes ruhaanyag, különböző minőségekben és kivitelekben. Ennyike.

Eljött az idő! Póló-superguide.

#5 Denim duhaj

“Nyers” farmer

Hívják még úgy is, hogy sötét tónusú, vagy netalántán mosatlan farmer, lényege pedig, hogy a gyártás folyamatában szkippelik a hipózás/mosás részt, így az anyag eredeti, mélyfekete/kék színében kerül a kezeid közé. Lényegében ez a gatya még nincs kész,

az utolsó simításokat a viselő, azaz te magad rakod bele azáltal, hogy a jó életet is kihordod belőle, ami által a cuccos organikusan kopni fog térd, derék, és ágyék tájon.

Ha vállalod ezt a melót és akár azon is hajlandó vagy spórolni, hogy pár hétig-hónapig a mosandók közé taszajtsd, akkor lesz egy kifejezetten egyedi darabod, amit a te Adonisz tested munkált meg.

Így öltözz a farmeredhez

Szegélyes farmer

Kicsit nehéz megragadni a mibenlétét, mivel nem egyszerűen egy anyagot vagy eljárást körülíró fogalomról van szó, hanem egy speciális varrásról, ahol a farmer szélét nem kell vágni és elvarrni, helyette az úgynevezett természetes szél, avagy “self-edge” kap minimális foltozást. Lényegében az alapvető készítési eljárás során egy sokszor a tényleges méret fölé rúgó anyagszélességet használnak, ami során felesleg termelődik, míg a “selfedge” denim pont annyi anyaggal dolgozik, amennyi szükséges az adott farmerhez.

Ez két dolgot jelent: a végtermék drágább lesz a macerásabb eljárás miatt, viszont az anyag vastagabb és strapabíróbb, mert a felesleg lenullázása miatt dolgozhatnak prémiumabb matériából, elegánsabb kötési technika mellett.

Abban a ritka esetben, ha egy-egy brand nem tolná az arcodba, hogy ezzel van dolgod, úgy elég kifordítanod a gatyaszárat és megpillantani a vékony, piros varrást, és egyből tudni fogod, hogy ilyennel van dolgod.

Inspó és képek: D’Marge

Az adatvédelmi tájékoztatónkban elolvashatod a jogszabályoknak megfelelő adatvédelmi irányelveinket. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás