Ezekben a ruhákban lehetsz igazán stílusos esküvői vendég

Szerző: Fresa

Az esküvő mindig jó buli. Ha nem te vagy a menyasszony, akkor is (akkor pláne. – a szerk.), hiszen azon ritka alkalmak egyike, amikor anélkül helyezheted előtérbe romantikus köntösbe bújtatott nőies oldalad, hogy a világ összes bugyuta kérdését neked szegeznék afelől érdeklődve, miért is vagy ennyire kiöltözve. Ugyanis, ha nem business casualben, farmer-tűsarkúban, vagy a szombat estéken elvárt mindentvillantó koktélruhában vagy, az már többnyire értetlenséget szül a hétköznapokban. Még szerencse, hogy évente legalább 1-2 olyan alkalom beférkőzik a naptárakba, amikor azokat a ruhákat is felveheted, melyek felett ábrándos tekintettel, szívedből jövő sóhajok mellett ücsörögsz titkon néha.

Hosszú, de eredményes folyamat volt az, melynek köszönhetően a nagyanyáinknál még alapnak számító, 3 alsószoknya és nadrágotsoha elvektől napjainkra megérkeztünk oda, hogy az üzleti tárgyalásokra a megfelelő ceruzaszoknyákon túl jóformán semmilyen egyéb ruha vagy szoknya nincs a szekrényünkben. Legalábbis az enyémben nagyon mélyre kellene ásni, hogy bármi olyat tudjak felmutatni, ami nőiességemből inkább a romantikusabb, könnyedebb, törékenyebb oldalt hivatott megmutatni. Pedig mindhárom jelzőt tudom vállalni.

Mégis aliennek érezném magam egy szimpla májusi délutánon, ha tüllbéléses, virágokkal borított selyemszoknyában tipegnék a belvárosban, miközben a skinny jeansen túl nagyon más nem jönne velem szembe, 100-ból 98 nő esetében. Megjegyzem, jól van ez így. Utóbbiból nekem is legalább 10 különböző van és komfortosabb is bennük a létezés, mint bármilyen szoknyában. De

ettől még néha vágyhatunk másra.

És ilyenkor kell örülni, ha jön a vintage, a minimál, a selyemszalagos vagy épp a .pdf-ben küldött meghívó, mert ezek egy olyan ünnepi eseményt harangoznak be még ma is, mely esetében a klasszikusabb értelemben vett nőiesség megjelenítése, ha nem is elvárt, de örömmel fogadott. Így hacsak nem vagy ellene mindennek, ami mintát, fodrot, selymet, plisszírt és hasonló csodákat rejthet, tedd meg magadnak azt a szívességet, hogy nem állsz neki feltúrni a taláneznemolyanrossz jellegű végülispasszolhat ruhát a szokásos keretből, hanem választasz valami olyat, amiben lehetsz más, mint az év többi napján. A választék elég nagy, csak többnyire nem esik a látószögedbe, de most kapsz egy listát, hogy az idei szezonban igenis vegyél valami olyan csodát, amit olykor-olykor magadra öltenél, ha lenne hová.

 

Szezonális good to know

#1 Tavaszi esküvő

Tavaszi esküvő esetén az időjárás éppúgy lehet barátod, mint ellenséged. Hiszen optimális körülmények között egy langyos, derűs, virágillattal átitatott napra kell készülnöd, ami még inspirálni is fog, hogy valami szokásostól eltérőbe bújj. Kevesebb napfénynél viszont még a ruhádhoz passzoló kabát megtalálásával is bajlódhatsz. Mindenesetre az biztos, hogy a mozgástered nagyobb, mint egy téli/nyári esküvő esetében, hiszen ilyenkor választhatsz hosszú ujjú ruhát is, 20 fokban, késő délután még az is elfér.

Szavazhatsz erősebb anyagokra, ha a könnyed, áttetszőek nem állnak hozzád közel, és egy overál-blézer kombinációval sem fogsz nagyon kilógni a sorból, ha közelebb maradnál a nadrágbarát komfortzónádhoz. Ami viszont biztosan jó választás ilyenkor, az az évszakkal harmonizáló virágminta, mely éppoly jól mutat egy földet súroló maxin, mint egy csónaknyakú harangruhán.

 

#2 Nyári esküvő

Ma már sajnos nem lehet egyértelműen azzal számolni, hogy egy nyári esküvőn 30 fokban és verőfényben tudsz pompázni kedvenc kis ruhádban, hiszen pont annyi esélyed van a kellemetlen 15-re és az esőre, mint áprilisban. Ilyenkor viszont nem kell mást tenned, csak visszapörgetni a tavaszi ruhaajánlóhoz és aszerint meghozni a legkreatívabb döntést. Ezzel szemben, ha szerencséd van (vagyis leginkább a menyasszonynak) akkor jöhet a pozitív forgatókönyv és a legszebb, legkönnyedebb ruhák. Ha igazán meleg napra készülsz, akkor szívességet teszel magadnak, ha maxi helyett midiben vagy miniben gondolkozol. Főleg, mert ezek a lábaidat is szépen megmutatják és még a cipőd sem marad rejtve (ami illik, hogy minden esetben magassarkú legyen). Szandál vagy zárt tűsarkú, ez már a te választásod, de ezekhez a ruhákhoz a lapos nem dukál. Ahogy elegánsabb esküvő esetében az éktalpú szandál sem jó választás.

Kerülendő a vaskos anyagú, strukturált, nehézkes mozgást engedő, fojtóan szűk ruhák választása. Ezek kényelmi szempontból sem ideálisak és jellegükből fakadóan sem passzolnak egy könnyed nyári naphoz. Ezzel szemben a lélegző, A vonalú, harang szabású, vagy plisszírozott selyem, sifon, vagy vászon ruhák érzetre és látványra is üdítőek lehetnek. Pláne, ha egy ragyogó színt, vagy egy harmonikus, gazdag mintával ellátott darabot választasz.

#3 Őszi esküvő

Ősszel a midi lesz az ideális hossz-válasz. Elhagyva a nyarat ugyanis a maxi már nem passzol, míg a minitől sokkal izgalmasabb egy jól szabott félhosszú. Színben a naturális árnyalatok mellett érdemes voksolni, hiszen ezek passzolnak leginkább az évszakhoz. Anyagban a horgolt, a sifon, a vászon a legjobb választás. A selyem már sem az ősz színeihez, sem pedig a hangulatához nem illik. A mintákkal viszont itt sem kell feltétlen spórolnod, hiszen ezek adhatnak romantikus, nőies hangulatot még egy egyébként fáradnak ható középhosszú, földbarna ruhának is. A rövid harangujj pedig különlegessé teheti az összképet.

#4 Téli esküvő

A téli esküvők nem számítanak hagyományosnak, így a ruhád sem lehet az. Viszont nincs annyira nehéz dolgod, mint gondolnád. A midi és a bokacsontig érő ruha barátaid lesznek. Azzal azonban számolnod kell, hogyha az elegancia szint a hagyományosan elvárható lesz, akkor a zárt tűsarkút nem cserélheted bokacsizmára. Mivel színben a sötét palettán kell gazdálkodnod, ezért a nadrág kerülendő választás, a túlzottan rideg és komor hatás elkerülése érdekében. A burgundi vagy a tengerészkék lehetnek a színeid, mivel tiszta feketében gyászos hangulatot kelthetsz, míg a barna árnyalatai egy zárt, vaskosabb anyagú ruha esetében 30 évet rád tehetnek. A minták és a csipke ez esetben is legyenek veled, hiszen rengeteget lágyíthatnak a nehezebb ruhákon és beleerőszakolhatnak némi könnyed romantikát az egyébként ettől távol eső karakterű téli darabokba is.

Nem hétköznapi stílusvariációk

Hosszú ujjú ruhák

A nyár kivételével minden szezonban ideális választás lehet. Főleg akkor, ha az idő hűvösebb, vagy ha valamilyen okból kifolyólag nem vagy megbékülve a karjaiddal. Plusz érv mellette, hogy sokkal finomabb, elegánsabb megjelenést érhetsz el velük. Így annak ellenére, hogy többet takar, mint egy ujjatlan ruha, mégis feltűnőbb jelenség lehetsz benne.

Maxi ruhák

A tavaszi esküvőre választható legideálisabb fazon. Könnyed, légies, mégis van benne anyag. Kellően magas sarkak viselése esetén pedig csodásan megnyújtja az alakod. Néhány virágminta vagy extra fodor esetén, pedig nincs romantikusabb outfit, mint amit egy ilyen ruhával elérhetsz.

Aszimmetrikus ruhák

A hátul hosszú, elöl rövid ruhák jokernek számítanak az esküvők alkalmával. Minden évszakban tökéletes választás lehet. Mivel hosszan leomló fazonban végződik, ezért elegáns jellege vitathatatlan. Viszont arról sem kell lemondanod, hogy lábaidat és kedvenc cipődet is megmutathasd. És még az a veszély sem fenyeget majd, hogy tánc közben a saját ruhád áldozataként fogsz orra bukni.

Csupa csipke ruhák

Kevés dolog illik annyira az esküvőkhöz, mint a csipke. Így nehezebben találhatnál tökéletesebb ruhát magadnak, ha igazán időtlen klasszikust szeretnél választani, mint egy csupa csipke szépség. Nőies, stílusos és mindenképpen látványos, hiába mellőz színeket és harsányságot. Egy dologra kell ügyelned csupán, hogy a csipke rátétek az alakra is plusz kilókat csalnak, legalábbis optikailag, így az alkatodat mindenképpen szem előtt kell tartanod, a tűsarkút pedig a lábadon. És persze minden esetben fontos, hogy a hajad is a megjelenésed részét képezi, de egy ilyen elegáns ruha esetében erre kifejezetten ügyelned kell.

Ha ennyi csodálatos ruha láttán se kaptál ihletet, hogy a nadrágot szoknyára, a megszokottat szokatlanra, a hétköznapi letisztultságot pedig romantikus nőiességre cseréld, legalább 1-1 napra az évben, akkor valószínűleg menthetetlen nadrág minimalista vagy, de azért én megpróbáltam.

Azért itt még nézelődhetsz, hátha… végül is engem is inspirált. 

Itt van még jó kis kontent