Így javítja ki egy profi az elszúrt hajfestést

Szerző: beautyFY

Az elrontott hajfestések és hajvágások a fodrászkrimik kimeríthetetlen forrását adják. Izgalmas elbeszélések, szájról-szájra hagyományozódó anekdoták kelnek útra nap mint nap elkerülhető balesetekről, amiket megelőzhetett volna az alany (ti. a vendég) alaposabb körültekintése, a fodrász nagyobb odafigyelése, felkészültsége vagy a felhasznált anyagok megfontoltabb kiválasztása. Fontos szakmai infókkal és néhány látványos példával próbálunk segíteni.

Évek óta rettentően nagy divatja van a különböző technikával készített színátmenetes hajfestéseknek, nem véletlen, hogy a legtöbb elrontott munka a szőke mellett a balayage vagy az ombre. A szőkítés még egy tapasztalt fodrásznak is kockázatos lehet, hiszen néha lutri, hogy miként reagál a haj a szőkítőporra, és az is bizonytalan lehet, pontosan milyen hatóanyaggal festették előzőleg.

Rém fontos apróságok

A professzionális hajfestékekhez nincsen tízpontos használati utasítás, mint a Klippanhoz, amit az IKEA-ban vettél meg. Vagy ismeri az ember az anyagok működését, a színkeverés kémiáját és esztétikáját, vagy nem – egy avatatlan szemnek még az is hátborzongató lehet, hogy a szép szőke hajhoz lila festékanyagot is bele kell keverni a masszába.

Ha valaki nem sajátította el a tudományát egy jó fodrász által, és

nem gyakorolta rengeteget, ha nem hibázott és okult évekig, ha nem festett rondát és szépet elégszer, akkor számtalan nüansznyi, de vitális aprósággal nem lesz tisztában.

Sokan nem tudják például, hogy már a tőfestésnél sem mindegy, hogy mennyi idő telt el a legutóbbi festés óta, és nem csak a lenövés miatt, hanem a fejbőr kibocsátotta hő miatt sem.

Minél távolabb van időben egymástól a két szőkítés, annál nehezebb ugyanazt a színt kivitelezni, lévén, hogy a fejbőrhöz közel több hőt kap az anyag, ezért másként reagál kémiailag – vagyis más színt ad ki végeredményben. Ezért ha valaki szépen leszőkítette a hajad, akkor érdemes

legfeljebb egy hónap után már a tőfestést újra elvégezni, mert minél tovább vársz, annál nehezebb lesz ugyanazt a színt foltok nélkül megoldani, még egy mesteri fodrász számára is.

Ehhez a mostani cikkhez kevés nagyobb szakértőt találhattunk volna, mint a beautyFY remek csapatának egyik specialistája, az imádnivaló, csodatévő Fanka, akihez rendszeresen fordulnak olyan problémákkal, amiket otthon vagy más szalonokban elkövetett hibák okoztak.

Beszédes. Fotó: Google

Otthon egyébként már csak azért sem érdemes festeni, mert az adott felületre felvitt anyagmennyiség vitális kérdés, a fürdőszobában hajolgatva pedig képtelenség pontosan belőni, hátul éppen mennyi matériát pakoltál a tincsekre, és mindenhol a kellő arányban osztottad-e el. Kicsit hasonló a helyzet, mint az önbarnítónál: elképesztően nehéz magadnak tökéletesen precízen felvinni, a pontatlanság pedig foltokat eredményez.

A leggyakoribb hibák

A szőke pöpec elkészítése egy speciális területe a hajfestésnek, erről külön is értekeztünk egy nagy anyagban korábban, azt itt olvashatod el. Most pedig nézzük, mik a legáltalánosabb baklövések, amik tönkretehetik a hajat festéskor. (Ha időpontot szeretnél foglalni Fankához, csak kattints a fotójára.)

beautyFY Fanka véleménye

A tapasztalatom az, hogy a balayage-t és az egyéb átmenetes festéseket rontják el a leggyakrabban. Visszatérő hiba, hogy a világosítandó hajvégeket fóliával és erős oxival, ráadásul nem megfelelő hatóidővel kezelik, így a haj szerkezete megváltozik. Felbomlik a peptid kötés, a haj porózus lesz, málik vagy szárad. Azonkívül, hogy ez káros, ha erre megpróbál a fodrász még rá is színezni, akkor nem tud mihez kapcsolódni a festékanyag, tehát nem jelenik meg a várt szín. (Amennyiben egy nagyon szőkített hajat akarunk visszafesteni barnára, ezért szoktunk „előpigmentálni”.)

Mindig elmondjuk, hogy az otthon mixelgetés a legparább. Ha valaki a fürdőkádas pacsmagolást preferálja, természetesen azt is tiszteletben tartjuk, noha balzsammal, samponnal, festékekkel még árban sem sokkal kedvezőbb egy jó fodrásznál. Hovatovább, ha az ember otthon elszúrja, utána mégis fodrásznak kell majd orvosolnia a problémát, akkor már sokkal költségesebben – sőt, sokszor olló igénybevételével.

Első esettanulmány: törésig szőkített haj

Hogy gyakorlatiasabbak legyünk, mutatunk két példát javított festésekre. Elsőnek egy elrontott hajat hoztunk, amit egy „kuponos” fodrászatban hoztak össze (értsd: kuponos akcióban foglalt hozzájuk a vendég balayage festésre). A kuponozással nincsen persze semmi gond, de ha tényleg fontos a hajad egészsége és szépsége, inkább szakmai szempontok alapján próbálj mérlegelni, és ezt a faktort lehetőleg ne írják felül az alkalmi kedvezmények.

Fanka beszámolója

Már kifésüléskor akár 10 centi hosszan törtek le darabok a hajból. Ez egyértelműen a szőkítéskor helytelenül megválasztott anyagok következménye. Én ilyen, vékonyabb szálú, natúr hajat csak egy gyengébb szőkítővel kezelnék, 2%-6%-ig terjedő erősségű oxival, és indokolt esetben kötéserősítőt is alkalmaznék (mi az üzletben ilyen esetekben Fibreplexet teszünk a hajra). Végül tőfestéssel és színezéssel oldottam meg, de sajnos ollóval is neki kellett menni. 

A baloldali képen az elrontott balayage. A vékonyszálú, natúr sötétszőke hajat egy túl erős oxival, fóliával megkísérelt szőkítés eredményeként sikerült úgy megkárosítani, hogy több szakaszon szó szerint letört. Jobbra a javított variáció. Fotó: beautyFY (nagyításhoz kattints a képre)

Második esettanulmány: a mindig para vörös

Szép vöröset festeni soha nem egyszerű történet, legfőképpen akkor nem, ha egy már sötétre (például feketére) festett hajból szeretnénk ilyet konvertálni. A következő vendégünk egy élénkebb vöröses, már-már piros ombrét szeretett volna, amit az előző szalonban nem tudtak megoldani.

Fanka beszámolója

Egy ilyen sötétbarna alap esetén (ha a haj vastagsága és egészsége megengedi), már indokolt lehet a fólia használata és az erősebb oxi is belefér – itt 9%-osat használtam. A végeredmény egy természetes, de mégis extravagáns hatás. A vendég eredeti kérése egy még ennél is vadabb, inkább pirosas szín lett volna, amit viszont a haj állapota miatt elsőre nem javasoltunk. Néhány hónap múlva egy színfrissítéssel már lehetséges tovább mozogni az eredeti elképzelése felé.

Balra a nem jól sikerült, piros/vörös balayage, jobbra a javított variáns. Fotó: beautyFY (kattints a képre a nagyításhoz)

Harmadik példaként egy extrahosszú frizurát mutatunk, ami natúr színében is szép volt, de korábban egy szőkítéssel sikertelenül próbálták átmenetessé tenni. A cél most az volt, hogy optikailag az egész kompozíció világosabb legyen, az átmenet pedig látványosabb, izgalmasabb, dinamikusabb. Itt fólia nélkül szőkítettünk, de szintén erősebb, 9%-os oxival dolgoztunk. A végeredmény egy látványos, de természetes, bátrabb balayage.

A festés tehát sokszor nem egyszerű művelet, és kétségtelen, hogy a végeredmény még egy ügyes és tapasztalt fodrász számára is tartogathat kellemetlen meglepetést. A saját örömödért azzal teheted a legtöbbet, ha meggondolod, hová fordulsz a hajaddal, és ha már eldöntötted, megfogadod a mester tanácsait.

Ha időpontot szeretnél foglalni akár Fankához, akár más kollégánkhoz, kattints erre a linkre és foglalj akár mobilról is.

Itt van még jó kis kontent