Életmentő hajápolási tippek szőkéknek a nyári hőségben

Szerző: Fresa

Hetekig bújod az instát a tökéletes lobonc után kutatva, ami téged is #hashtag #nofilter gyönyörűvé tenne, majd újabb súlyos napokat áldozol a tökéletes fodrász kiválasztására, aki szintén nem adja túl könnyen, vagyis inkább gyorsan magát. Aztán megtörténik a csoda és te boldog vagy. De ahogy telnek a napok, azon kapod magad, a szalonból elhozott csodálatos hajszín már nem is olyan csodálatos. Az a rossz hír, hogy szíved joga a fodrászt köcsögözni, de attól még sanszos, hogy odafigyeléssel te is segíthetsz a hajadnak.

Nincs is attól jobb érzés, mint pontosan azt az eredményt kapni egy fodrászkéztől, amire vágytál. Elégedetten kilépni a szalonból, boldogan lobogtatni a szélben az új, tökéletesen csillogó, minden árnyalatában hamvas, kencéktől puha, szérumoktól illatos, fixálókkal tökéletesre formázott sérót. Színtiszta boldogságfelhőben kezdesz el úszni, amin még az sem ronthat, amikor a pasid megkérdezi, hogy levágattad-e a hajad (miközben igazából 6 órán át, 6 árnyalatot világosítottak rajtad ugyan, de a fazon pont maradt a régi). De ez lényegtelen. Te boldog vagy, és ezen a ponton csak arról feledkezel meg örömmámortól ittasan, hogy

mint minden, sajnos a hajszíned is amortizálódásnak indul.

Méghozzá nagyjából abban a percben, ahogy kilépsz vele a fényre. Így ha tartósabb eredményre vágysz annál, mint amit mondjuk egy teleshopos fogyasztókapszulától is várhatnál, akkor nem árt tudnod, hogy a fenntartás és a megőrzés a te feladatod, illetve azt, hogy mindezt hogyan tedd.

Hiszen ha súlyos tízezreket költesz festésre, akkor valószínűleg nem 1-2 hétig szeretnél elégedetten nézni a tükörbe. Ezért

a hajad védelme legalább akkora misszió kell, hogy legyen, mint a mindennapos bőrápolás,

főleg, ha festett szőke korona ékesíti a buksid. A szőkített haj alapvetően is szárazabb kicsit, a világosító eljárások és a szükségszerűen használt termékek miatt. Ehhez kapják tincseid a mindennapok megpróbáltatásait, a tűző napsugarakat, a mindenféle súrlódásokat, a copfozást, a sós vizet, a hajszárítót, hajvasalót és egyéb nyúzást mindenféle amortizációs célszerszámokkal.

Ezért a nyári melegben, a nyaralás alatt meg pláne köteles vagy valamilyen házi praktikával (vagy vásárolt csodaszerrel) óvni a hajad. Íme 3 fontos lépés, hogy a szőke hajad ne csak filterrel maradjon hamvas és hosszabbítással hosszú.

#1 A legfontosabb: Hidratálás

Olajjal, balzsammal, különféle pakolásokkal, amelyek megőrzik hajad puhaságát és védik a cseppet sem szimpatikus és hasznos UV sugaraktól.

#2 Megfelelő sampon

Ilyenkor nyáron főleg az UV védelemre legyen spécizve a termék, hogy bevonhassa tincseidet egy vékonyabb réteggel, ami által nem, vagy legalábbis kevésbé sérülhet.

#3 a legmacerásabb: Kókuszolajos ápolás

Ha a tenger mellé utazol, számolnod kell a sós víz roncsoló hatásaival. Talán nem te leszel a tengerpart szépe leolajozott hajjal (bár ha jól csinálod, a vizes hatású hátrafésült menőséget egész jól tudod hozni vele), de valljuk be, senki sem szeret egy hét nyaralásért akár hónapokig is szívni. Persze húzhatsz sapit, vagy vehetsz kalapot is, de a hajvégápolókat és az olajokat akkor is érdemes bedobni a táskádba, és akár naponta többször is utánuk nyúlni.

A göndör szőke esete

Szőkének lenni életérzés és mindennapos feladat, ezt tudja, aki próbálta már, és sejtheti az is, aki még csak kacérkodik a megvilágosodás gondolatával. Viszont a festett szőkétől is lehet munkásabb hajkoronád, ha természetesen göndör és szőkített hajad van. Ez esetben rád duplán vonatkozik, hogy mindenkor ápolnod kell a hajad, nyáron meg annál is többet.

Persze lehet, hogy te is azok közé tartozol, akik fésüléssel, vasalással, szárítással próbálják simára erőszakolni természetesen kunkorodó tincseiket, de tudnod érdemes, hogy a meleg, párás idő beköszöntével ez se nem jó, se nem praktikus, és még csak nem is hoz tartós eredményt. Helyette ezekben a hónapokban strapáld inkább magad azzal, hogy megóvd és feltöltsd hajszálaidat – így lehet, hogy aztán ősszel nem kell majd tetemes mennyiségű hajtól elbúcsúznod. Egy hullámos vagy göndör haj eleve vízhiányosabb, ezért nyáron göndör hajra még inkább ajánlott különféle olajokat használni, amik akár pakolásként is szuperül működhetnek. Ilyenkor csak arra ügyelj, hogy olyan terméket válassz, ami se szilikont, se parabént nem tartalmaz, ezekkel ugyanis többet árthatsz, mint amennyit használnak.

Speciális, házilag is elkészíthető pakoláshoz is itt egy tipp, kifejezetten göndör szőke hajú amazonoknak.

Hozzávalók:

1 ek. ricinus
1 ek. argán olaj
4 ek. kókusz olaj

Ha argán olaj nem lenne kéznél akkor a kókusz és a ricinus kombójával is csodákat tehetsz. Illetve a konyhád felszereltségétől függően oliva-, kókusz- és tökmagolajból is készíthetsz hajadra ápoló pakolást. Ha kényelmesebb vagy annál, mintsem ilyenekkel pepecselj, akkor jöhet az omega3, a D-vitamin az A és az E vitaminok, melyek kapszula formájában is hatásosak lehetnek. Ha pedig úgy érzed, már semmi sem segít, akkor vegyél egy nagy levegőt és kapj elő némi csukamájolajat, és lazítsd egy kis olíva olajjal. Baromira büdös lesz, de legalább a szúnyogok is békén hagynak, és megteszed az utolsó megtehető lépést, mielőtt olló alá kényszerítenéd veszni látszó tincseidet.

Itt van még jó kis kontent