Fodrászlányok véleménye 5 menő férfifrizuráról

Szerző: beautyFY
Ebben a cikkben lányok mondják el, mit gondolnak a legnépszerűbb férfifrizurákról. Nem random, külső szemlélőket, hanem szakmabelieket kérdeztünk meg, hogy ne csak érdekes, de hasznos is legyen a cikk.
 
 
 
Ami a stílust illeti, megfelelő hozzáállás, ha minden napra úgy készülsz, hogy tök mindegy legyen, a sarkon túl véletlenül David Beckhammel vagy Zuzu Petals-szal futsz-e össze pár mondatra: soha ne kelljen amiatt feszengened, hogy ostobán festesz. Hogy a stilód Ford Fairlane vagy James Bond-e, az már indifferens; legyél valamilyen, de ne azért, mert azt pörgetted aznap reggel a szerencsekerékben, hanem, mert az vagy te.
 
„- Olyan volt… Úgy nézett ki, mint…
– Mint én?
– Azt akartam mondani, olyan volt, mint egy rakás szar, de inkább mint maga.”
 
 
A beautyFY ugye egy ideje nem csak magazin, hanem egy új koncepciójú fodrászat is, aminek lényege röviden, hogy kizárólag tanult és tapasztalt szakembereket válogatunk ki egy háromkörös felvételi után, és közülük is egy online rendszerben választhatod ki azt, akihez jönni szeretnél. Tehát nem kell attól tartanod, hogy a székbe beülve a random dropból neked éppen egy három hete betanított, remegő kezű lurkó jut: a szakmai végzettség és a 3 év gyakorlat nálunk még épp csak a beugró a felvételire.

Mit gondolnak a csajok a frizurádról?

A mostani cikk eredeti ötlete az volt, hogy általában a nők (kvázi a női olvasóink) véleményét kérdezzük meg a legnépszerűbb férfifrizurákról. A reprezentativitás kritériumának okán felmérést tettünk volna a cikkbe, hogy a hölgy olvasók szavazni tudjanak, de aztán rájöttünk, hogy

a lányok nem a frizurákra voksolnának, hanem arra, mennyire jó pasi van a képen.

Tényleg, ezt biztosan tudjuk. Inkább úgy határoztunk hát, szakmai alapokra helyezzük a projektet, és a beautyFY új üzletének női munkatársait faggatjuk a kérdésben. Vagyis a női kollégáink mondanak véleményt öt népszerű frizuráról. Egyébként próbáltál már hátazni KLF-re?
 
 

A statement frizura

Szokásunkkal ellentétben ezúttal nem ideologizáljuk túl a frizurákat; nem foglalkozunk a sérók szimbolikájával és az emberhaj izgalmas históriájával. Annak ellenére, hogy a férfi hajviselete a történelemben mindig jelképezett valamit:

Koppány varkocsa is egy pro-pogány transzparens volt, ha úgy tetszik egy „nekünk egy németbérenc Vajk ne pofázzon bele” sztétment.

Hogy te éppenséggel Al Capone előtt tisztelegsz a slicked backeddel, vagy a nyugati part szájkaratés zsiványai előtt hajtasz főt a low fade-del, ad absurdum az amerikai légierő pilótái előtt a bajuszoddal, az rád van bízva, barátom. Ebben a cikkben most szigorúan esztétikai és szakmai szempontok jönnek.
 
 
Azt viszont mindig vedd figyelembe, hogy a frizura nem önmagában valamilyen, hanem a te fejeden, a te hajszerkezeteddel, a te stílusoddal és a te arcformáddal valamilyen. Lentebb tehát 5 népszerű stíl következik, alatta a kolléganőink verdiktjével. A fotóikra kattintva egyébként az online foglalási rendszerünket találod, amin keresztül a gondolatátvitel sebességével foglalhatsz hozzájuk időpontot. De persze ezt csak mellékesen írjuk, ennek a cikknek semmi köze nincs a pénzhez.
 
 

#1 Fade blowout/pompadúr

A blowout megoldásokról (legalábbis ezzel a névvel) keveset írtunk korábban. Viszonylag tág fogalom, és körülbelül a magasra szárított, hosszúra hagyott frizurákat értjük alatta, amik „kitörnek” felfelé. Mi most az oldalt rövidre darált, rendezett kompozíciókra mondjuk, ideértve a kortárs pompadúr megoldásokat is.

Nem kvantumfizika, hogy a szabályos geometriai alakzatban felfelé nyomuló tincsek főként az arc optikai nyújtásában hasznosak – ezért aztán az olyan frizurákat, mint a blowout vagy a pompadúr főként azoknak javasolják, akiknek az arca inkább széles, mintsem hosszúkás.
 

Vivó véleménye

Nekem bejön ez a fazon, mert kicsit olyan, mint a nőknél a „bob” frizura: amolyan adu, ami szinte mindenkinek jól áll, ha van elég sűrű haj hozzá. Amire viszont figyelni kell, hogy ha a hajvonal a halántékodnál erősen magasodik (vagyis kopaszodsz), akkor a felfelé szárított front csak még jobban kiemeli a hajhiányt. Illetve jól gondold meg, akarsz-e ilyet, ha előre mutató forgód van hátul, mert azt rettenetesen nehéz hátrafelé szárítani úgy, hogy szimmetrikus legyen. A fodrász meg tudja oldani, de neked nehéz reggeleket okozhat később. 
 
 

TIMI VÉLEMÉNYE

Ezt a kompozíciót azért nehéz kivitelezni, mert egyrészt kell egy komoly hajmennyiség hozzá, másrészt pedig, ha elöl a fodrász egy kicsit tépettebbre vágja, akkor már képtelenség igazán szépen hátraszárítani. Mint fodrász, mondhatnám, hogy nem kell hozzá akkora szakértelem, de a magas szárítás miatt a 10 centi hossznak érdemes meglennie – és ezt a fodrászodnak is jelezd, ha úgy érzed, nem biztos a dolgában. Ennek a frizurának nagy előnye, hogy variálható, mert ha úgy tetszik, hátranyalhatod, fésülheted oldalra is, száríthatod magasra, ahogy a képen – emiatt laza elegáns és sportos stílusú férfaknak is simán ajánlom. Szerintem ez a moder pompadúr sok srácnak jól áll, bár azért én a matt pasztát a finiselésnél preferálnám, mert könnyebb eloszlatni úgy, hogy az összhatás természetes maradjon.

 
 

#2 Skin fade/high fade

A fade variánsokról a múltkor egy elég jó írás már megjelent, akkor Bosa, a vezető fodrász mondta el, mit hogy érdemes csinálni. Szuperszimplának tűnik, de egyáltalán nem könnyű kivitelezni úgy, hogy a fade (vagyis az „áttűnés”) esztétikus, az átmenet vonala pedig egyenletes legyen, ne foltos vagy csálé.

Még mielőtt azonban az ember belevágna, néhány szempontot érdemes fontolóra vennie. Olyanokat, amelyekre magától talán nem is gondolna.
 

Reni véleménye

(Reni mellesleg 6 évig Londonban volt fodrász, sok dolga volt ilyen frizurákkal. – a szerk.)
Nálunk is népszerű, de ajánlatos először megbeszélni a fodrásszal, hogy a fejforma alapján ajánlja-e egyáltalán. Nem mindegy, hogy mennyire redőzött a bőr és milyen a koponya vonalvezetése. Például ha „csapott” a fejtető, akkor a high fade azt eredményezheti, hogy még kisebbnek tűnik a koponya hátsó része, vagyis optikailag nem lesz igazán előnyös. Erősen egyéniségfüggő, hogy kinek áll jól. Ha az életstílushoz és az általános megjelenéshez passzol, akkor bejön.
 

Timi véleménye

Mivel ennek a lényege egy nagyon sportos megjelenés, ezért nem javaslom túl hosszúra hagyni az átmenetet (vagyis a nullás és a felső rész közötti átmenet területét). Akinek tetoválás van a fejbőrén, annak szinte kötelező viselet. A kapcsolatnál muszáj alaposan összedolgozni, hacsak a cél nem egy szándékosan kapcsolat nélküli (disconnected) vágás, ami a frizurának plusz kontúrt ad.

 
 

#3 Slicked back

A slicked back egyike a férfihaj-témakör legnépszerűbb topikjainak, amit onnan tudunk, hogy ha kell a kattintás, elég írnunk gyorsan egy slicked back-es cikket. Nem véletlen, hiszen a popkultúrába az Al Pacino és De Niro-féle nímandok által beemelt csodának legendás gyökerei voltak a 20. század elején.

Ráadásul a hátranyalt fazonhoz mindenki eljut legalább egyszer életében, aki éppen növesztené, de nem tudja mit csináljon vele „félidőben”. Akinek voltak 10 centinél hosszabbak a fürtjei, az biztosan elpróbálta az eredeti gengsztert a fürdőszobában, vagy mondjuk úgy:

a tükör előtt hébe-hóba egy kicsit mindenki slicked back.

Ezt a mókát viszont nem elég hátranyálazni, a levágásához szükségeltetik némi szakértelem is.

Vivó véleménye

Ha szigorúak vagyunk, a slicked back technikailag főleg abban különbözik a modern pompadúrtól, hogy nincs annyira magasra szárítva, és hátra van fixálva. A magam részéről jobban szeretem, ha van egy kis volumen, amit a túl sok hajfixáló korlátoz, de nekem úgy általában inkább a természetes megjelenésű hajak tetszenek. A kívánt hatás érdekében én ezt fényes pompadúrral vagy wax-szal kezelem, de ha nagyon kemény tartást szeretnél, zselét is használhatsz.
 

Eszti véleménye

Ha a hagyományos verziót szeretnéd, akkor fontos, hogy oldalt is megfelelő hosszúságúra növeszd a hajadat, lévén a nem túl rövid és nem túl hosszú részeket olykor befésülni/fixálni sem fogod tudni otthon. A hagyományos forma nekem egy elegánsabb, letisztultabb hatást ad, míg az oldalt rövid/felül hosszú, kontrasztosabb verzió már egy kicsit modernebb stílus. Ha az a gondod, hogy nagyon lelapul, megpróbálhatsz a fejtetőn tőemelő készítményt használni. Mi többek között a Dust It port alkalmazzuk (amit szórni kell, és elég menő), a végén pedig a pomádé után én még hajlakkot is dobok rá – jobb a békesség.
 

Timi véleménye

 A klasszikus verzió időigényesebb, mert a modern frizurákkal szemben itt végig ollóval kell dolgozni. Ha adott a hossz és a sűrűség, akkor nyert ügyed van. Számomra ez egy vintage frizura, ami azokon tetszik, akik szeretik a visszafogott eleganciát és azt ötvözik egy kis oldschool életérzéssel. Szerintem is ott lehet elrontani, hogy az ember rosszul lövi be az oldalhosszt. Én a szárítás előtt hajhabot is teszek rá, és hátraszárítás után a hétköznapokra erős tartású matt waxot ajánlanék, elegánsabb alkalmakra pedig olyan pomádét, ami fényesebb felületet ad.
 
 

4. Textured/Spiky

A textúrázott hajakról itt írtunk korábban. Pöpec megoldás akkor, ha kicsit szeretnél volument adni, de mindeközben kevésbé kötnek szigorú szabályok például a munkahelyeden. Az így vágott haj egyébként faux hawk-ra is belőhető, de az már egy másik sztori.
 

Eszti véleménye

Ha egy belevalóbb, lazább, kócosabb hatású frizkot szeretnél, akkor voksolhatsz a spiky-ra. Fontos szempont vágásnál, hogy a fejtetői részen (ahogy a szakmában hívják) hátrafelé egyenletesen rövidül. Én tompa vágással csinálom, amit a végén átpuhítok. A stylingolása igényel azért egy kis “szépérzéket/kreativitást”. Inkább előre és felfelé próbáld szárítani úgy, hogy megemeled a hajtövet, attól lesz csibészes anélkül, hogy túlságosan az égbe meredne.
 

Reni véleménye

Annyiban vigyázni kell az ilyen, textúrázott formával, hogy ritkásabb területeket (a vágástechnikától függően) kiemelheti. Hogy az összeragadt/összetapadt hajszálak miatt ne váljon még láthatóbbá a fejbőr, ezért nedves hatású zselét, magas fényű waxot kevésbé ajánlanék hozzá.
 

5. Buzz Cut

A buzz cut a kevés vesződséggel járó, klasszikus katonai frizura, aminek az elkészítésével viszonylag kevés a macera, de erre pláne igaz, hogy nem mindenkinek előnyös. Hogy miért, azt lentebb a kollégák is megmondják.

Eszti véleménye

Praktikusan jó választás, ha nem szeretsz hajszobrászkodni otthon, de fontos hogy “szép/egyenletes” fejformád legyen, és az is, hogy körülbelül 2 hetente eljuss a fodrászodhoz. Őszintén mondom viszont, hogy nem sok embernek áll jól. Annak ajánlom inkább, akinek a fejformája szabályos – nekem leginkább a kerekebb fejformához jön be.

Reni véleménye

Szerintem is annak áll jól elsősorban, akinek a fejformája szabályos. A fodrász szakmában a koponyacsont eleve a frizurakészítés fontos támpontját jelenti. Ha mindenhol rövidre szedjük, az azt jelenti, hogy az egyenetlenségek sehogyan nem kompenzálhatók. Én a buzz cutot inkább a babaarcú srácoknak ajánlanám egyébként.

A cikk következő részében a side partot és a hosszabb variációkat is véleményezzük.

Itt van még jó kis kontent