5 nyomós érv, hogy néha élni hagyd a hajad

Szerző: Brooke

Azok, akik hosszú haj mániások, pontosan tudják, mennyi meló és türelem kell ahhoz, hogy a hajkoronájuk érdemire nőjön. Sokan mások, bár tudják, hogy hosszú hajuk soha nem lesz (akár azért, mert nem is szeretnének), mégis rengeteg időt, pénzt és energiát ölnek bele abba, hogy a hajuk szerkezete, minősége és en bloc az egész látványa megváltozzon. Az utóbbi másfél évben én is sok változáson mentem keresztül, ami kihatással volt a hajamra. Szóval, egyrészt elmondom, mi történik ha békén hagyod a hajad, másrészt egy profi segítséget is hozunk az egészséges haj titkainak felderítésében.

Közel tíz év után szinte teljesen leszoktam a hajvasalásról. Egy idő után saját magam jöttem rá, hogy hiába szeretnék hosszú hajat, ha a sok vasalás miatt folyamatosan letörik és elvékonyodik a tincseim vége. Ezt követően szépen lassan áttértem arra, hogy egyenesre próbáltam szárítani a hajam, de hamar kiderült, hogy a fodrászoknak ez valamilyen érthetetlen okból mindig gyorsabban, jobban és könnyebben megy. Szóval

elkezdtem hajszárítás nélkül létezni, és egész jól működött a dolog.

A hajmosást illetően két dologra jöttem rá. Az egyik, hogy minél sűrűbben mosom, annál gyorsabban tűnik el a hajamról mindenféle öntisztításra alkalmas természetes anyag. Ezért kitoltam a hajmosást 3-4 napra, amihez a hajam hamar hozzá is szokott. Bizonyos időközönként rájön az emberre a „változtatni akarok a hajamon” kényszer, ami nálam semmiképpen sem a hajvágásban, esetleg új frizura kipróbálásában merült ki, inkább a színével próbáltam kísérletezni.

A világosbarna hajam volt már vörös, amivel nagyon megszenvedtem, aztán egyszínű barna. Idővel rájöttem arra is, hogy minél kevesebb kemikália éri a hajamat, annál szebb marad a hajam.

Egy elrontott vörös hajfestés története és megoldása

Ezért választottam egy balayage hajfestési módszert, amit a beautyFY fodrásza, BoSa készített nekem. És hogy mi történik a hajjal, miután szinte mindenen változtatsz? Csak pozitív dolog.

 

#1 Nem zsírosodik a hajad 2 nap után

Ahogy írtam, a hajnak van egy természetes tisztulási folyamata. Ez persze nem azt jelenti, hogy járj hónapokig fejeden az út porával, hogy végül aztán egyáltalán ne is kelljen hajat mosnod – szimplán csak ne tedd be minden nap a zuhany alá. Persze, a tiszta és illatos haj az igazán szép, de hidd el: a hajad is hozzászokik egy idő után, hogy nem éri folyvást víz és sampon. Próbáld inkább kitolni a napokat két hajmosás között, és mindig olyan sampont válassz, ami a te hajtípusodnak megfelelő. Ha nincs festve a hajad, ne vegyél festett hajra való sampont, amennyiben pedig szőkítették, inkább az ahhoz való termékeket válaszd, hogy a szőke sokáig szőke maradjon.

#2 Nem kell havonta fodrászhoz járnod hajat festetni

Ha nem szeretnél havonta fodrászhoz járni, akkor mindenképp olyan hajfestési módszert és színt válassz, hogy a hajtöved ne legyen festve. Ilyen módszer például a balayage, ami az egyik legtermészetesebb hajfestési forma, és mi is sokszor írtunk már róla korábban – ide és ide kattintva találsz cikkeket róla. A másik az ombre, amit „lenőtt hajként” csúfolnak a laikusok, ennek ellenére azonban évek óta az egyik legtrendibb frizura. Ez a két technika úgy is elkészíthető, hogy megmarad a hajtő természetes színe (vagyis az átmenetet a tő befestése nélkül, a hajvég szőkítésével és festésével érik el), így nem zavaró, ha csak ritkábban mész frissíteni a színeket. Katt ide vagy ide, ha szeretnél többet tudni az ombre festésről.

A beautyFY vezető fodrászának (BoSa) szakmai véleménye

Az igaz, hogy ha nem kétnaponta mosod a hajad, akkor kevésbé kophat a színe. Másrészt fontos tudni, hogy a haj könnyebben megőrzi a színét, ha a megfelelő sampont és balzsamot használod. Számos színre léteznek spéci samponok, érdemes a fodrászodra hallgatni és azt a terméket használni, amit ő ajánl. Nem muszáj minden nap pakolást alkalmaznod, de szőkített haj esetében érdemes hajmaszkot használni időközönként, hogy a haj jobban megőrizze a festett színt. Vannak speciális színek, amikre külön sampont kell használni – ez megerősíti, fokozza a színét, ezáltal tovább marad meg az, amit a fodrász fest. Ilyen például a hamvasító sampon a szőke festésekre vagy a színezett sampon a vörös hajra.

 

#3 Végre elkezdenek nőni a tincseid

Ahogy leállsz az állandó hajfestéssel, hajszárítással és hajvasalással, szóval úgy összességében mindenféle hajformázással, a hajad egy idő után újra életre kel. Ehhez azonban szükséges, hogy előtte mindenképp menj el fodrászhoz, hogy megszabadítson az eltört hajvégektől, és a jövőben egészségesen nőjön a hajad. A folyamatos hajvasalástól nem csak eltörik, hanem el is vékonyodik a haj vége.

Ezt a folyamatot lehet szabályozni egy-egy hajvégápolóval, de sajnos a legtöbbször csak az egészséges haj látványa az, ami fenntartható, a szerkezete attól még ugyanúgy roncsolódik. Ha képtelen vagy lemondani az egyenes hajról, a keratinos hajegyenesítésen lehet érdemes elgondolkoznod, amiről ide kattintva olvashatsz szakmai anyagot.

A hajvasalás mellett a göndörítés sem a legjobb, hiszen ott is közel 200 fokon égeted a hajad. Tulajdonképpen azt mondhatjuk, hogy a mértékletesség a kulcsa az egészséges hajnak. És igen, a gyorsabb és hatékonyabb hajnövesztésnek – az egészséges táplálkozás mellett – ez az egyik alapfeltétele.

 

BoSa szakmai véleménye

Ha a haj eléri a kritikus hosszt, ahonnan nem képes már tovább nőni, és úgy érzed, hiába növeszted, mert törik, és egyebek, akkor a további növesztést érdemes elengedni. Be kell látni azt, hogy a hajad telogén fázisa (növési fázisa) elérte a korlátait. Ám tény, hogy a vasalás, szárítás és a kémiai vagy fizikai beavatkozások gyakran negatív hatással vannak a hajad növekedésére.

#4 Elbúcsúzhatsz a töredezett hajvégektől

A töredezett hajvégektől való megszabadulás elég szorosan kapcsolódik az előző ponthoz. Ha sokat vasalod a hajad, biztos neked is feltűnt, hogy sokszor apró hajvégek lepik el a felsődet. Ha pedig közelebbről megnézed a hajad végét, apró, pontszerű izéket láthatsz rajta, amelyek tökéletesen mutatják, hogy hol van eltörve a hajszál. Ilyenkor vagy ketté válik, vagy egyszerűen úgy, ahogy van, letörik az a szakasz. A hajvasalás és göndörítés velejárója mindez, ezért sem szabad állandóan kínoznod a hajad. Sajnos az sem garancia a vasalás kevésbé hajkárosító jellemzőjére, ha hajápolókat és egyéb kiegészítő termékeket használsz, hiszen egy idő után már ezek sem mentik meg a sörényt az ollótól.

#5 Rengeteg időt és pénzt spórolsz

Gondolj bele: ha kevesebbet mosol hajat, kevesebb samponra és balzsamra van szükséged. A jobb minőségű termékek 2-3 ezer forint között mozognak, amin hosszú távon elég sokat lehet spórolni. Minél kevesebbet festeted a hajad, annál több pénz marad a zsebedben. Tudjuk azt is, hogy bár a pénz pótolható, az elpazarolt idő viszont nem. Nőként ijesztően sok időt töltünk amúgy is a tükör előtt, de ha békén hagyod a hajad, rengeteg időt spórolhatsz. Akár az állandó hajmosáson vagy minimum 15 perces hajvasaláson.

 

Itt van még jó kis kontent