Bro Guide

Steve-O. Egy jóravaló gyökér csodás megmenekülése

By  | 

Steve Gilchrist Glover. Így hívják a csávót, aki még a Jackass elmebajos kompániájában is a leggusztustalanabb dolgokat leművelte. Álma volt az extrém szórakoztatás, elérte. Betegesen fél a hullámvasutaktól, de kutyaszaros toitoiban azért katapultálta magát. Drogos lett, csak kitartásával, Knoxville segítségével és állatimádatával menekült meg, a példája mégis sokat tanít. Ha figyelsz.

Könnyelműen vetjük oda a világba, hogy a Youtube-generáció mekkora audiovizuális szeméttelepen kénytelen felnőni nowadays, de azért ne felejtsük el azt sem, még a kétezres évek elején mekkora császárságnak is tartották sokan a Jackasst. Pedig annak a legfőbb attrakciói között mégiscsak olyan produkciók szerepeltek, mint

a behashajtózva, távolugrásban fosás (“enema long jump”),

baseball labdát teljes erővel a fedetlen herezacsinak csapás (“tee ball”), valamint helikopterről paintballal a szappanos vízzel felöntött pályán, alsógatyában, sikongatva menekülő haverjaidra lövöldözés (“slip ‘n’ bowl).

A legendás/hírhedt banda (ami egyébként egyik legfontosabb mozgatója volt a Ray-Ban eladások megugrásának abban az évtizedben) tagjai eltérő pályát futottak be azóta. Knoxville produceri és színészi karrierjében ért el kisebb-nagyobb sikereket, Ryan Dunn – nem kis mértékben alkoholfüggősége miatt – szenvedett halálos autóbalesetet, Bam Margera pedig négy elvonón van túl, és most épp eléggé el van készülve (neki egy néhol szomorú, néhol nagyon vicces kiborulását itt meg tudod nézni pár héttel ezelőttről).

Szóval néhányan keményen megküzdöttek a felnőttkornak azokkal a démonaival, amik ellen a szürreálisan idiotikus tinédzserélet (ami az amerikai középosztály elkényeztetett kölkeit gyakran érinti) nem készít fel, mondjuk úgy. Brandon Novak például keményen rácsúszott a cuccozásra, de sikeresen kimászott belőle, sőt, egy online fórumon pár éve megadta a saját, privát telefonszámát is, hogy bárki felhívhassa, aki úgy érzi, nem tud megbírkózni a problémájával.

Napi jó arc: a Jackass-tag, aki privát számán várja a segélykérők hívását

Számomra a legérdekesebb figura azonban Steve-O, az abszurd és gyomorforgató marhulások legfékezhetetlenebb motorja, akinek már a hangja is olyan, mintha éppen a nyárkahártyáján lecsúszó kemikáliától és a konstans ordibálástól megtépázott hangszálait kínozva próbálna ásványvizet könyörögni egy giroszosnál, valami háromnapos junkie-fesztivál utolsó reggelén.

A munkássága alapján életképtelen hülyegyereknek tűnő srác azonban gyerekkorától kezdve rettenetesen agilis és elszánt volt, bekerülése a médiavilágba pedig egyáltalán nem volt könnyű menet. Az egyik legkorábbi sztori vele kapcsolatban egy anekdota arról, amikor a Mötley Crüe játszott a városban, ő pedig rajongó kisgyerekként mindenáron spanolni akart velük. Arcpirító magabiztossággal kezdte feltelefonálni az összes hotelt a telefonkönyvből azzal, hogy kapcsolják neki a menedzser Doc McGhee-t. Feltételezte, hogy az ő nevén jelentkezett be a banda a szállásra, így sorban, egyenként végigcsörgetett minden helyet – miközben az anyja tépte a haját, hogy mit telefonál a kölyök már 3 órája. Aztán hirtelen ott volt a vonal végén a Mötley Crüe kíséretének egyik tagja, hitetlenkedve kérdezve a kölöktől, hogy mégis kicsoda, és hogy találta meg őket. Erre a 13 éves Steve aszonnya:

-Felhívtam az összes hotelt a telefonkönyvből. A Mötley Crüe ott van?

Steve-O Nikki Sixx-szel és Tommy Lee-vel a sikeres hajtóvadászat után. Viszonylag boldog.

A srácok meghívták a koncertre, adtak neki backstage passt, és fotózkodtak vele egy sort. Egy serdülő gyereknek az ilyesmi életre szóló lökést adhat ahhoz, hogy kellő akarattal iramodjon az álmai után. Így is lett.

Hülyeség + elszántság = ?

A karrier azonban különösen nehezen indul be, ha az ember egy rettentően nagy barom. Fiatalon saját bevallása szerint is annyira volt sötét, hogy magára tetováltatta a “kis pisilőm van” mondatot (azt is nyelvtanilag helytelenül), illetve három különböző helyre mindenféle gagyi pélókat, meg egy gyermeteg szimbolikával azt is: “szeretem kiverni”. A sikerekre sokat kellett várni, cirkuszi bohóc, utcai akrobata volt, és minden marhaságot bevállalt az ismertségért, míg végül a Jackass hozta meg számára a sikert.

Nem kellett volna kábszizni!

Ám a srác családi háttere elég balszerencsés tulajdonságokra kódolt hajlamot: saját bevallása szerint a felmenői nagy része öngyilkosság vagy alkoholizmus miatt halt meg. Saját faterja annak az esélyét, hogy Steve maga is alkesz lesz úgy jellemezte, hogy annyi,

mint oroszrulettet játszani egy teljesen töltött revolverrel.

Steve-O aztán irtózatosan rá is csúszott a szerekre, de annyira, hogy ha elfogyott a kóla, addig csörgette a dílerét, amíg az fel nem vette – saját elmondása szerint a mobilján aludt, és arra a hangra riadt fel, amikor az ipse vonalba került. Egyszer elmesélt ezzel kapcsolatban egy annyira szomorú x gusztustalan történetet, hogy komolyan nem is írom ide le – egyrészt, mert még belegondolni is gáz, nemhogy megfogalmazni írásban, másrészt a Google algoritmusa letörölné a domainünket az egész internetről azonmód. De itt a videó, amiben ő maga elsztorizza:

Aztán egyszer csak kész vagy

Egy idő után végül teljesen szétcsúszott, az addikciójának pedig egyáltalán nem tudott féket szabni. Amikor a Love Island angol reality-ben vendégszerepelt, titokban egy rakás drogot csempészett a forgatásra, Fiji szigetére, miután pedig egyszer becuccozva, bepiálva végképp tűrhetetlenül viselkedett egy forgatáson, és konkrétan kidobták az MTV egyik stúdiójából, elkezdett öngyilkossággal fenyegetőzni a társainak írt körlevélben. A Jackass motorja, Johnny Knoxville ekkor vágta le, hogy innentől nem játék a dolog, és bedobta egy elvonóra.

“Recovery begins by finding hope in hopelessness”

És ezzel el is jutottunk ennek az írásnak a lényegi részéhez, az őszinte szembenézés, a tudatosság és a mértéktartás fontosságához. Szar készen, a kórházban kezdett el a srác olvasni unalmában egy könyvet az alkoholizmusról, amiben volt egy paradoxonnak tűnő gondolat:

minél jobban el vagy keseredve, annál jobb, mert a teljes felépülés első lépése, hogy őszintén elismered a vereségedet.

Az igazi felemelkedés akkor tud elkezdődni, ha már totál seggre ültél. Ez elég erős, ha belegondolsz. Elindult tehát a józanság útján, de egy nagyon fájdalmas akadály még hátra volt. Bevallása szerint ugyanis a legközelebb az öngyilkossághoz nem a drogfüggősége alatt állt, hanem körülbelül három hónappal azután, hogy lejött minden cuccról. Azt mondja, ekkor tisztult ki a kép; ekkor vált világossá számára, hogy a nagy féktelenség mivé tette, és a drogtól bűzölgő, szürke köd eloszlásával a zsigeri öngyűlölet fenyegető árnya bukkant elő. Úgyhogy az elvonó végeztével átbattyogott szépen a pszichiátriára, és miután elárultak neki egy riasztó statisztikát arról, hogy az akut alkoholistáknak csak valami 5%-a tud végérvényesen lemondani a piáról, azt felelte a dokinak: – Mondd meg, meddig kell az intézetben maradnom, hogy felgyógyuljak, és én itt maradok még annál is tovább.

Steve-O fade, borotvált választékkal. A cikkhez sok köze nincs, de hozzánk azért van.

A “seggfejek” segítsége

Steve-O meggyőződése, hogy Johnny Knoxville segítsége és odafigyelése nélkül egyébként már nem élne. A Jackass 3D felvételén Knoxvillék még a sört is kitiltották a szettről, ezzel próbáltak segíteni neki, hogy a forgatás ne kezdje ki absztinenciáját. A következtetés az élet nagy tanulságaként is aposztrofálható: a legjobban néha azok a barátaid törődnek a boldogulásoddal, akik tegnap még tömegoszlató shotgunnal pörköltek ülepen puszta tréfálkozásból.

Állatbarátság és környezetvédelem az életedért

Hiszek abban, hogy ha az ember valamilyen káros addikciót próbál legyőzni, akkor a leghatékonyabb megoldás, ha egy hasznos addikcióval próbálja azt pótolni –

és minél jobb célt szolgál ez az új függőség, annál nagyobb az esélyed az életben maradásra.

Amolyan karma dolog ez. Steve-nél akkor szakadt el valami, amikor a Jackass 3D-ben egy kossal kellett megverekedniük, eltörte az egyik kezét – ekkor mondta azt, hogy többet nem fog állatokkal szórakoztatni a show kedvéért. Innentől az állatbarátság a mentális egészségének és az emberi jóságnak a szimbóluma lett.

A fickó egyébként is jó példája annak, hogyan lehet egy szánnivaló idiótából egy gondolkodni képes, felelős felnőtt emberré válni. Ez az egykor pszichopataként őrültködő pali mára egészen szofisztikált mondatokat is képes összerakni, ha értelmes dolgokról kérdezik. Sok éve teljesen tiszta, harcos állatvédő, folyamatos előadója szakmai fórumoknak, nemrég jelentette be, hogy állatmenhelyet is készül nyitni – és kellően nagy visszhangot kapott az a sztori, amikor egy perui túráján megmentett egy kóborkutyát, akinek aztán a legjobb barátja lett. A dolog nem volt véletlen; egy hosszadalmas úton, forgatás alatt döntött úgy, hogy a sok gazdátlan, utcán tengődő állat valamelyikét befogadja. Sokat keresgélt, amíg találkozott egy kedves, barátságos nősténnyel, aki azóta is hűséges társa. Hirdeti, hogy a megmentett állatai, az irántuk érzett altruizmus nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy az életét józanul tudja folytatni.

Egy interjúban ezt úgy magyarázta, hogy

az addikciók többsége az énközpontúság miatt alakul ki, és ő maga is azzal találta meg a kiutat a depressziójából, hogy az energiáit arra kezdte fordítani: valaki/valami mással tegyen jót,

ne csak a saját dolgával törődjön.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy letett volna minden baromságról, amelyekkel híres lett. Továbbra is elvállalja a legnagyobb gyökérségeket, amiket kamera előtt senki más nem merne – valamiből meg kell élni. De már nem annyira propagálja, mint inkább intő példaként demonstrálja azokat az állatságokat, amelyekkel hírnevet szerzett. Elsősorban stand-up comedy-ből és mindenféle tévés szereplésekből él, illetve nemrég elég aktívan kezdte tolni a Youtube csatornáját, amelyen meglepően szórakoztató tartalmakat nyomat. Mókás például, amikor két apukakorú pali nézi a gyerekkori hülyeségeit:

Azt egyébként kiszúrtad, hogy a negyvenes Chris Pontius valamiért pont olyan lett, mint akit bárki elfogadna a legjobb haverjának?

Az adatvédelmi tájékoztatónkban elolvashatod a jogszabályoknak megfelelő adatvédelmi irányelveinket. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás