Hairstyle

5 tanács a szép frizuráért, ha vékonyszálú hajad van

By  | 

Mennyire igazságtalan már az, hogy a férfiaknak sokszor dúsabb a hajuk, mint a nőknek, akiknek amúgy sokkal inkább kardinális kérdés a hajszál vastagsága? Nagyon. És az, hogy a vastagszálú, dús hajjal rendelkező nők jelentős része folyamatosan ritkíttatni jár a fodrászhoz, míg a vékonyszálú hajjal bajlódók épp az ő hajkoronájukról álmodoznak? Még igazságtalanabb. Felháborító. Sajnos jómagam is meglehetősen vékonyszálú hajzuhataggal rendelkezem, így átérzem a helyzetet. El is hoztam pár trükköt, amivel kezelhetőbbé válhat a reménytelennek tűnő hajhelyzet.

 

A vékony hajtípus esetében a cél egyértelmű: tűnjön vastagszálúnak és dúsabbnak. Vagy ne csak annak tűnjön, hanem legyen is az. Ez pompás gondolat, csak az a baj, hogy a dolog nem megy egyik napról a másikra, sőt. Lehet, hogy kénytelen leszel beletörődni abba, hogy neked ez a hajszerkezet adatott, nincs apelláta. Még mielőtt eljönne ez a pont, azt javasoljuk, hogy vess be pár trükköt és fogadj meg pár tippet.

A részletek boncolgatását megelőzően azért azt meg kell jegyeznünk, hogy a vékonyszálú és az elvékonyodott haj között nagy különbség van. Amíg előbbi az egész hajszerkezetet érinti, addig utóbbi például eredménye lehet az állandó hajformázásnak (vasalás, göndörítés) vagy rosszul történt szőkítésnek (például ombre esetén). Persze, mindkét esetben felmerül a hajszálak szerkezetének hibáztatása, ugyanakkor érdemes lehet elgondolkoznod ezeken.

A cikk beautyFY szakértője: Eszti

Ha foglaláni szeretnél hozzá, a képre kattintva megteheted

Kezdjük azzal, hogy a normál hajszál átmérője 0,05-0,08 mm, míg a vékonyszálú haj esetében ez mindössze akár 0,02 mm. Szóval, igen, nagy a különbség. Gondolom te is kaptál már szívinfarktust, amikor egy átlagos hajmosás után

a kezedben maradt egy kisebb maréknyi hajszál, meg amikor fésülködés után a fésűben ragadt szálakból egy komplett parókát tudtál volna készíteni.

Igen, a hajmosás után egy kicsit mindig meghal a lelkünk a kihullott keratincsomók láttán, ugyanakkor erre a problémára megoldást nyújthat, ha nem háromnaponta fésülködsz, hanem mondjuk rendszeresen. Ha minden nap legalább egyszer fésűt veszel a kezedbe, látszólag sokkal kevesebb hajszáladtól búcsúzol majd el egyszerre, így a lelked sem törik ezer darabra. Gondolj csak bele, hogy két hajmosás között mennyi hajszálad hullik ki (ami amúgy teljesen normális és természetes folyamat), amiket nem fésülsz ki. Még jó, hogy hajmosás után félig kopasznak érzed magad.

A vékonyszálú haj sajnos tömegre sem tűnik soknak, még akkor sem, ha amúgy teljesen rendben van a hajad mennyisége. Ettől függetlenül adhatsz egy esélyt az egyenesre vágott hajnak, mert az optikailag is segít a látványon. Hátrány még, hogy sokkal könnyebben törik le a hajszálak vége. Teljes katasztrófa. De van megoldás, vagy legalábbis pár trükk, amivel, ha nem is 100%-ban, de orvosolható lehet a probléma.

beautyFY Eszti: “A hajszál vastagsága annak sok tulajdonságát meghatározza. A vékony szálú haj (0,05mm alatt) kevéssé rugalmas, a hullámok kevéssé tartósak, a normál haj (0,05mm – 0,08mm) jól formázható és rugalmas, míg a vastagszálú haj fodrászati szempontból azért lehet problémás, mert nehezebben formázható, és kisebb a nedvszívó képessége.”

Egyértelmű ugyanis, hogy a hajszerkezeted megújításáról és ápolásáról kell gondoskodnod. Ehhez olyan termékeket kell használnod, amelyek kifejezetten vékonyszálú hajra valók. A külső táplálás azonban nem minden, szükség lesz belsőleg is megtámogatnod a hajkoronád. Ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag étrendet javasolunk első körben, valamint egy szinte azonnal szemmel látható megoldásként a keratinos hajápolásra szavazunk. (A keratin a hajszálak 97%-át alkotja, erősen hozzájárul a hajszerkezet javulásához.)

Így történik a keratinos hajegyenesítés

1. Tipp: a póthaj is opció

Még akár az is lehet. Korábban itt és itt írtunk a hajhosszabbításról, és mindenféle internetes fórumokra felpakolt horrorsztorik ellenére is hiszek benne, hogy vannak olyan profi fodrászok és korszerű, hajkímélő technikák, amelyek segítségével elérhető a dúsabb hajkorona, anélkül, hogy kihullana tőle a skalp háromnegyede. A hajhosszabbítás pozitívuma, azonnali megoldást kínál a problémára, akár hosszabb, akár dúsabb hajzuhatag iránt vágyakozol. Ám a tartós hajhosszabbítás valamilyen módon és mértékben biztosan károsítja a hajszálakat. It’s a fact. Ezzel szemben a csatos verzió egy sokkal kíméletesebb megoldás, ugyanakkor macerásabb is, mert, ha állandóan viselni szeretnéd, minden reggel és este plusz 10 percet kell eltöltened a fel-le applikálásával. Ja, és még viszonylag drága is.

beautyFY Eszti véleménye: A hajhosszabbítással én fodrászként nagyon óvatos lennék. Ha túl vékonyak a szálak, akkor az ilyen beavatkozás rettenetesen roncsolhatja, letörheti, tovább vékonyíthatja őket. Legfeljebb a csatos jöhet szóba alkalmanként.

2. Tipp: figyelj a hajhosszra!

Nyugi, nem feltétlenül kell elbúcsúznod a hosszú hajtól csak azért, hogy röviden esetleg majd többnek, tömöttebbnek tűnjön. A hosszú haj is lehetőség, sőt, megannyi frizura készíthető belőle úgy, hogy az jól is nézzen ki. Azonban azt a tényt is figyelembe kell venni, hogy a hosszú haj tömeg híján bénán fest, amennyiben nincs szépen vágva. A tömöttebb hatás akkor érhető el, ha egyforma hosszúságúra, azaz egyenesre van vágva a haj vége. A “V” fazonra vágott hosszú frizura miatt pedig sok esetben még inkább kevesebbnek tűnik az a lobonc, így ez sem lehet száz százalékig biztos megoldás.

Mi inkább a középhosszú, tömött fazonra szavazunk, ami lehetőség szerint egyszínű.

beautyFY Eszti véleménye: Ennél a hajtípusnál én a rövidebb fazonokat pártolom, illetve ne felejtsük el, hogy a vékony szálú és a ritka haj két különböző dolog! Egy vékonyszálú, de sűrű hajnak is szuperul áll egy bob vagy egy frufru.

A fazon lehet kompakt, vagyis olyan, amiben nincsen kiemelés, például bob vagy kleopátra, de ugyanezek elkészíthetők lágy fokozattal is, ami további volument ad. A rövidebb hajszálak könnyebben “felugranak”, így jobban bírják, ha tőre vannak szárítva. Mutatunk pár példát vékonyszálú, ötletes rövid frizurákra a saját munkáinkból:

 

3. Tipp: próbálj ki új trükköket

A hosszú-rövid haj dichotómián túl érdemes lehet új frizurák után is nézned. Ilyen lehet például az alul összefogott lófarok, a kócos konty vagy épp a fonott haj. Utóbbival érdemes azonban vigyázni, mert a fonott tincsek is akkor szépek, ha van tartásuk és tömöttnek tűnnek. Ezért a kész fonást úgy tudod egy kicsit felturbózni, ha a tincseket kicsit kijjebb húzogatod anélkül, hogy kibontanád a fonatot. Ezzel tulajdonképpen meglazítod a hajad a fonásban, és tömegre többnek fog tűnni a végeredmény. Ide és ide kattintva találsz pár korábbi cikket a témában.

A hullámos vagy göndör frizura jelentősen segít abban, hogy a hajad többnek tűnjön. A vasalás nem csak roncsolja a hajad, de ha zsírosodásra hajlamos, pár óra után le is lapul az egész, így látszólag még inkább veszít a tömegéből. A hullámos haj optikailag segít a helyzeten, de ha mégis az egyenes haj felé veszed az irányt, próbáld körkefe segítségével megszárítani a hajad. Így nem csak tartása lesz a hajadnak, de vasalnod sem kell annyit, mint mondjuk hajszárítás nélkül.

Vannak lehetőségek, amiket érdemes még kipróbálnod. YouTube-on rengeteg videó, Pinteresten rengeteg képes inspiráció kering, amelyek a segítségedre lehetnek. És hogy még kevésbé fájjon a szíved, hidd el, még a sztároknak sincs tökéletes hajkoronája profi fodrászok és pár 100 gramm póthaj nélkül. Ott van például Kendall Jenner, Jennifer Aniston vagy épp Cameron Diaz, csak hogy néhányat említsünk.

4. Tipp: új hajápoló termékek

Ahogy feljebb is írtam, mindig a hajtípusodnak megfelelő terméket kell választanod. Mert igen, vannak olyan samponok és balzsamok, hajvégápolók és pakolások, amelyek kifejezetten vékonyszálú hajhoz készültek, és ezeket nem véletlenül javasolják a fodrászok sem. Hajápolásnál ugyanakkor a hajmosásba is érdemesebb több időt fektetni abban a tekintetben, hogy megtanulsz jól hajat mosni.

Értem ezalatt például, hogy leginkább a hajtövekre koncentrálsz, nem pedig a haj hosszára. A cél az lenne, hogy hajtőemelő termékekkel érd el, hogy a loboncod felső része dúsabbnak tűnjön, így optikailag a haj hossza is annak fog látszani. Próbálj olyan sampont és balzsamot választani, amiben keratin van, és kerüld azokat, amikben vegyszer, parabén vagy szilikon.

beautyFY Eszti véleménye: Vékonyszálú hajzuhatagra mi a Schwarzkopf Bonacure termékcsalád volumennövelős termékeit ajánljuk, amelyek segítenek abban, hogy a haj kevésbé lapuljon le. Arra ügyelj, hogy a kondit csak a hajközépre és a hajvégekre használd, és ne túl nagy mennyiségben. Tartós hajegyenesítést a nagyon vékony szálú hajhoz fodrászként kevésbé ajánlanék, legfeljebb akkor, ha tényleg nagyon ragaszkodsz a hullámmentes frizurához. Ellenben hajszerkezetjavító-kezelést érdemes kipróbálnod, ebből mi jelenleg a Fibreplex megoldást használjuk.

5. Tipp: hagyd békén!

Nemrég írtunk egy cikket arról, hogy miért lenne szükséges, hogy időről időre élni hagyd a hajad. Ez pedig nem csak a rosszabb állapotú hajra igaz, hanem az egészséges, normális és kifejezetten jó minőségű hajszerkezet esetében is. Minél vékonyabb egy hajszál, annál könnyebben törik le, annál gyorsabban vágod gallyra a hajvasalással, és annál nehezebben hozod majd helyre.

A képlet egyszerű. Ne vasald, göndörítsd állandóan, próbálj minél kevesebbszer hajat szárítani. Ne akarj egy beülésből feketéből szőkét varázsolni (mert nem lehet), vagy vörösből hamvas ezüstöset (mert szintén nem lehet), ugyanis az erős oxival és sok-sok szőkítővel járó kísérletezés tovább gyengíti a hajad szerkezetét.

5 nyomós érv, hogy néha élni hagyd a hajad

Kiemelt kép: katt

Brooke

A Viva La Femme! szerkesztője. Szeret kávézni, olvasni és írni. Még mindig rendíthetetlenül meg akarja váltani a világot, és a legrosszabb, hogy el is hiszi, hogy ez megtörténik egyszer. Aktívan él a szarkazmussal, és jól dob mezőnyből.

Az adatvédelmi tájékoztatónkban elolvashatod a jogszabályoknak megfelelő adatvédelmi irányelveinket. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás