Bro Guide

A barna szín viselésének útmutatója

By  | 

A barna szín valójában férfias, noha az egyéni stílusát kereső ember többnyire nem ezt, hanem a feketét kezdi tudatosan viselni életének egy korai szakaszában statement gyanánt. Tény, hogy a feketében jobban mutat a Sepultura logó és az acélbetétes bakancs, a barna viszont sokoldalú, kifinomult, és okosan használva jó ízlést sugall. Bebarnulás mesterfokon.

Tegyük mindenekelőtt világossá, hogy a barna tudatos viselése a férfi öltözködésének evolúciójában általában nem az első szinten áll. Úgy kell ezt érteni, hogy a barnára valahogy mindig csak később, némi érettséggel, kifinomultsággal bukkan már az ember. Amikor a tinédzser éveiben, vagy mondjuk egyetem alatt valaki öntudatosan próbál öltözködni, nem ritkán az all black everything jelenti a stílusosságot – a színek megfontolt, esztétikai alapont történő kombinálása ekkor még várat magára. Erre a korszakára pedig úgy emlékezik az állampolgár leggyakrabban, hogy

tudtam stílusosan öltözködni, bár méltatlanul szar volt az a stílus.

A full fekete outfit mestersége

A jelenség oka világos: eleinte egy férfi még nem olyan bátor, hogy a melegebb árnyalatokat vegyíteni merje – arról nem beszélve, hogy többnyire nem is elég tájékozott a színek harmóniáját illetően. Sokan már csak a negyvenes éveik táján merészkednek erre a területre, aztán anyáznak, hogy ifjú legényként folyvást csak feketében és fehérben borkaiztak, habonyoztak a diszkóban.

Level 3: unlocks brown clothes

Ha a cikket elolvasva úgy döntesz, beújítasz egy barna kapszulát is a gardróbba (ezzel belekóstolva a ’70-es évek diszkóparkettjeinek és vezetői értekezleteinek kultusz színébe), azzal elnyered a jogot ahhoz is, hogy az otthonodban bömböltetett Lyn Collins groove-ra kettőt pörögj a saját tengelyed körül.

Kezedben egy white russiant lötyögtetve, nyilvánvalóan. Éspedig, hogy a tökéletes küllemmel

ne kelljen megvárnod, amíg a Gary Sinise-táskáidat már FPS nézetből is látod a saját szemed alatt,

íme most egy rövid útmutató a barna szín viseléséhez.

Kék+barna királyság. Fotó: Vinyl/Warner

Mit mivel, és mivel nem?

A színekkel kapcsolatos ismeretek fontosak, példának okáért azért, mert a barnát bizonyos színtípushoz (ahogy a stylistok mondják: évszak-típushoz) nem is érdemes erőltetni. Fekete hajjal, borostával és világos bőrrel ugyanis a meleg színek fakítják az ember bőrét, sápasztanak – így mondják. Ez nem jelenti persze, hogy a barnát en bloc buktad, de az biztos, hogy célszerű kis felületeken és lehetőleg nem az archoz közeli tájékon hordani. A lenti összeállításban a barna szín viseléséhez adunk tanácsokat a Fashionbeans vonatkozó cikke alapján.

Kinek áll jól és kinek nem?

Kezdjük a legkézenfekvőbb szemponttal: jól áll-e neked a barna szín? A kevésbé hozzáértők megmosolyogatónak tarhatnák már a kérdésfeltevést is, pedig a stylistok eleve a bőr-, szem-, hajszín alapján döntenek a számodra optimális színek dolgában. “Színszakértőnek” is becézik az ilyet, és anno mi magunk is kértük a tanácsát.

Így rak össze nulláról egy profi stylist

beautyFY infobox: A színtan nem akkora bullshit, mint amekkorának egy egészségesen szkeptikus ember fülében elsőre csenghet. A négy fő csoportból álló szisztéma megalkotója egy svájci expresszionista festőművész volt, Johannes Itten nevezetesen, aki arra az összefüggésre lett figyelmes, hogy az emberek azokhoz a színekhez vonzódnak elsősorban, amelyekben ők maguk is harmonikusan festenek. Így alkotta meg az évszakokról elnevezett négyes felosztást, értelemszerűen télnek, tavasznak, nyárnak és ősznek keresztelve őket.

A 4 évszak

A legegyértelműbb a tél: a fekete hajú, világosabb bőrű személyek, akiket a hideg színek mutatnak legesztétikusabbnak. A nyár típus világos szemeihez, hóka bőréhez és barna hajához szintén hidegebb színeket javasolnak, bár nekik a fakóbb nyári színek is jól állnak.

Don Drapernek sem áll minden jól. A szinte fekete hajú, borostás, világos bőrű Jon Hamm látványosan karizmatikusabb a fekete, a szürke és a kék árnyalatokkal, mint a barnával és a meleg színekkel.

Ha a maradék két típus valamelyikébe, tehát

tavaszba vagy őszbe tartozol, akkor bingó, nyomathatod a barna mindenféle árnyalatait anélkül, hogy olyan sápadt lennél, mint a revizor, aki három hete egyetlen kisvállalkozást sem tudott megbírságolni.

A legnagyobb barna-császár egyébként az ősz kategória tagjaként lehetsz, tehát ha a hajad szőke, világosbarna, a bőröd nem túl hideg, a szemed pedig lehetőleg szintén meleg árnyalatú (vagyis nem kék vagy szürke).

David Beckham a H&M Essentials kampányában. Fotó: H&M

A kötelező barna kabát őszre

A Fashionbeans megkérdezett egy szakértőt, Delphine Ninous-t a témáról. Ő minden férfit bátorít a barnára, ami szerinte maszkulinabb szín annál, amilyennek néhány gondolják. Igaz, a barna felső ügyében legtöbben a camel színű szövetkabátig jutnak el legfeljebb, ami frankó ugyan, de a barnának egy visszafogott, nyugis, tompa árnyalata. Mack össze is rántott egy kisebb gyűjtést róla, amikor egy Colin Kaepernick Nike-reklám kapcsán egy olvasónk rákérdezett.

Steal da stíl: Colin Kaepernick kabátja

A camel azonban csak egy a barna sok variánsa közül, amit az erre érdemeseknek használniuk lenne érdemes. A hideg közeledtével nem kell spórolni a markánsabb árnyalatokkal sem, főleg, ha egy jó szabású téli gyapjúszövetről van szó. Masszív előnye az ilyen daraboknak, hogy kvázi végtelen kombinációban viselhetők:

egy telibe trafált barna kabát ugyanúgy működik szürke öltönnyel, ahogy világos vagy kék garbóval, de kis túlzással bármivel, amit a színkerék alapján felrántasz mellé.

Variációk barna szövetkabátokra. A fehéren, a feketén, a kéken kívül a bézs és a sárga is tök jól működhet. Fotó: Fashionbeans

Camel német módra. Fotó: Strellson 2019 FW

 

Öltöny barnán

Számtalanszor megbeszéltük, hogy a tömegek szemében az öltöny színe fekete vagy sötétszürke, noha az üzleti öltözködésben látványosan kitűnhetsz egy vakmerőbb választással. Itt is igaz viszont, hogy ha fekete hajad és borostád van világos bőrtónussal, akkor valószínűleg nem leszel barna öltönyben soha annyira funky, mint Ryan Gosling, vagy Trevor Philips a GTAV-ben.

Ha öltönyről van szó, akkor a gesztenye és a csokoládé játszik, vagy a sötétebb kivitelek, mint a wenge, vagy a vöröses, mint a rozsda. Szabásban a barnára sem vonatkoznak más iránymutatások, mint bármelyik más színre, ellenben

betyárosat csattannak például világoskékkel, vagy neutrális sötét színekkel, mint a fekete vagy a sötétszürke.

Ha bátor katona vagy, a zöldet is használhatod mellé kiegészítőként, például egy ízlésesen vékony, kötött nyakkendőben.

Fotó: www.stayclassicblog.com

 

Barna nadrág

A barna nadrág rokonszenves tulajdonsága, hogy úgy elegáns és sokoldalú, hogy gyakorlatilag megengedheti magának bárki, évszaktípustól függetlenül. A barna bársony például lehet marhajó, mert megküldi a klasszikus eleganciát némi finomsággal, előkelő kisugárzással, és szintén tökéletes a fenti színek bármelyikéhez párosítva.

Bársony jóságok az angol Reiss idei kollekciójából. Fotó: Reiss

A bársony erejét egyébként sem érdemes lebecsülni, mert nadrágban még mindig ez a legnívósabb smart casual anyag, amiben még tapintatosan arcoskodhatsz. Az ennél fényesebb dolgok nadrágban már szinte kötözködnek. Ami a barna nadrág párosításait illeti, azt szokták mondani, hogy a barna szinte mindennel jó, kivéve akkor, ha minden más is barna.

A barna nadrághoz például egy hasonló színhőmérsékletű pulcsi és kabát csak akkor működik, ha az öreg Ben Kenobi oldalán akarsz buckalakókra vadászni a Tatooine fenyegető lankáin.

De ezt leszámítva a lehetőségek szinte határtalanok. simán mehet a burgundy, a sötétszürke, a fehér, a bézs/drapp, a kék, ésatöbbi.

Barna pulóver

Az angolul “sweaternek” mondott ruhadarabról kevesen tudják, hogy eredetileg sportoláshoz találták ki (nomen est omen), csak aztán a praktikusabb anyagok előretörésével hétköznapi, modoros viseletté szelídült. Namost, a kötött pulóver egyik legokébb színe a barna, evör, ennek ellenére kevesen preferálják.

Ryan Reynolds pulcsiban, fehér inggel a Variety fotóján.

Főleg vékony verzióból praktikus bespájzolni egy-kettőt, mert a kombinálhatósága miatt a hűvösebb, réteges évszakokra jól jön. A rétegek pedig fontosak, ugye. A sokoldalúságához kapcsolódok az is, hogy ezzel a variánssal viszonylag könnyen átjárhatsz az urbánus stílusok között:

farmerrel, lapostalpú bőrcipővel és bomberdzsekivel ugyanúgy összerakhatod, ahogy egy szövetnadrággal és zakóval.

A Fashionbeans alternatívái. Fotó: Fashionbeans.com

Barna dzsekik, bélések

A barna dzseki azért ad nagyobb szabadságot a szimpla feketénél, mert látványosan kijönnek vele az olyan, izgalmas textúrák, mint a hasított bőré például. A színeket tekintve körülbelül ugyanazok a szabályok adottak, mint a fentebbieknél, a szabások kombinálásának tekintetében pedig ugyanazok, mint egy feketénél. Értsd: egy fényes barna vagy velúr bőrdzsekivel lezárhatsz egy farmeres kompozíciót ugyanúgy, ahogy egy inges smart casualt.

A lényeg, hogy szőke vagy világosbarna hajjal a barna bőrdzseki legalább olyan jól áll, mint a fekete, ha van mivel felvenned.

Beckham a Kent&Curwen tavalyi kampányában. Fotó: Kent&Curwen

 

A barna cipő

A lábbelik terén a legmagasabb a barna szín penetrációja a divatban, ez elég világos. Barna cipője sokszor annak is van, akinek semmilyen más ruhadarabja nincs ebben a színben, pedig a barna cipőhöz például barna övet társítani a minimum lenne.

Steal da Stíl: barna bőrcipők 40 ezer alatt

Az mindenesetre tény, hogy a barna bőrcipőket lehet úgy is viselni, hogy a szettben az övön kívül más hasonló árnyalatú cucc nincs. A barna tökéletes például szürke öltönyhöz, kék öltönyhöz, lazább kék sportzakóhoz farmerrel. Itt egy kézenfekvő ábra:

Ha klasszikus, függőleges csíkos, de nagyon sötétkék (szinte fekete) öltönyöd van, akkor is bejátszhatsz egy sötétbarna cipőt. Ebben az esetben viszont a cipő árnyalata vitális: sötétebbnek kell lennie, mint a nadrág. Tehát ha világosbarna mankle cipővel játszanál, akkor inkább egy világoskék nadrággal operálj. Ha nagyon sötét az öltönyöd, a cipő is legyen az.

A megfelelően sötét felépítményű barna cipő is működik egy fekete és sötétkék kombóval. De sötétbarna nadrághoz világosbarna cipőt ne erőltess.

Ahogy fentebb szóba került, a barnának nagyon jól áll a velúr, és ez a cipők esetében is igaz;  ha chelsea-ben gondolkozol a száraz, de hűvös őszi és téli napokra, azzal nem nagyon tudsz mellé durrantani. Ebből a színből bőségesen találsz oxford, derby és brogue kivitelben is. (A brogue inkább a díszítés módjára utal, tehát egy díszesebb orrú bőr brogue lehet derby vagy oxford is.)

A Fashionbeans példái a barna bőrcipőre. A cipő színére lehetőleg reflektáljon valami. Öv, karkötő, nyakkendő, sál, díszzsebkendő is tökéletes.

A cikk alapjául a Fashionbeans vonatkozó cikke szolgált. A kiemelt kép a Ron Burgundy legendája című film második részéből van. Jogtulajdonos: Paramount

Az adatvédelmi tájékoztatónkban elolvashatod a jogszabályoknak megfelelő adatvédelmi irányelveinket. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás