Virgil Abloh IKEA bútorokat tervezett, és nem érted

Szerző: beautyFY

A divatvilág egyik legfelkapottabb titánját hálózta be a svéd bútorgyártó egy együttműködésre. A sztoriról már tavalyelőtt lehetett hallani, most elkészültek a bútorok is. Akarsz-e csipetnyi Abloh-t az otthonodba?

Virgil Ablohról mi is írtunk korábban, több összefüggésben is. A csávót, aki az Off-White alapítója és 2018 óta a Louis Vuitton férfivonalának kreatív vezetője (pedig még nincs 40 éves sem), igen nagyra tartja a szakma. Nem csoda, hogy mindenféle kollabokkal betalálják, de olyannyira, hogy már szegmens-közi együttműködésekkel is, amelyekben az egyik szereplőnek nemhogy a férfidivathoz, de a divathoz sincsen semmi köze.

Az Off-White-os Virgil Abloh megküldte a Nike Zoomot.

Az IKEA-nak legalábbis nincs sok. A legendás svéd bútorgyártó, amely olcsó árucikkeivel nyerte el egy generáció szimpátiáját (és a vehemens szex alatt összeroppanó ágygerendákkal az ellenszenvét) úgy döntött, Abloh-t kéri fel egy kollekció tervezésére. Ez jó ötlet, egyrészt a figura óriási népszerűsége és elismertsége okán, másrészt azért, mert a pali eredetileg építészdiplomát szerzett annak idején, vagyis az esztétikai érzéknél egzaktabb ismereteknek is birtokában van. Például statika, meg ilyenek.

Kell a vizuál

Magunk közt szólva nem akkora meglepi ez, tekintve, hogy az IKEA – egyébként remek ár-érték arányú – bútorainak dizájnja gyakran kimerül az egymással keresztbe tett, geometrikus formákra fűrészelt, fehér farostlemezekkel, és nagy meglepetést legfeljebb a magánhangzókra írt ékezetek számával és formájával tudnak okozni. Ha egy cipőnek publicitást hoz egy ismert tervező, miért ne tenné ezt egy lábtörlővel is? – tette fel a kérdést Jesper, Ingvar, Karl-Gustav.

IKEA x Virgil Abloh

Valamiért nagyon vicces, ahogy a svédek az Instagram és TikTok generációt bekóstolják ezzel a projekttel; a hivatalos oldalon még a folyó szövegben is IKEA x Virgil Abloh-nak írják a remek találmányukat, és a csatolt képeken pofátlanul kortárs szerelésekben, valami pasztell-lazacszínű gatyóban töprengenek raszta ifjak egy nyakukba vett asztal árnyékában.

Saját terminológiájuk szerint ezek fashion forward darabok, amik elhozzák a street credet (sztrít kredet, baszki) az otthonodba. Azon túl, hogy persze dicséretes a kezdeményezés, és minden irónia nélkül gratula a kreatívnak, aki egy meetingen bedobta Abloh nevét, de valaki árulja már el, hogy mi a street cred ebben a napközis asztal+szék kombóban például. Vagy a lenti kollekció miért

turning streetwear fashion into hyper-relevant furniture„?

Miben? Hol? Hogyan?

Ha ezeket a cuccokat látnád kipakolva bármelyik raktáráruházban a többi vajszínű furnérkonstrukció között, vajon levágnád-e, hogy melyiket tervezte a divatmogul? Kérdés kettő: nem unalmas már valamire ráírni idézőjelben, hogy „valami” (pedig nem), és ettől azt várni, hogy az adott tárgy ellenállhatatlanul fancy lesz? Kicsit de.

Ágy, párna, Mona Lisa

A Highsnobiety készített egy interjút is Abloh-val a témáról (itt olvashatod), és van benne egy önvallomás arról, hogy amikor gyerekként bútorokat eszkábáltak a tesójával, akkor sem foglalkoztak a dizájnnal. „A sofa az csak egy sofa.” – mondja el, hozzátéve, hogy ez a gondolkodás van jelen ezekben a bútorokban. Ebben egyébként megmagyarázza azt is, hogy a bútorok szándékosan emlékeztetnek arra az otthonra, ahol ő felnőtt Chicagoban, illetve elmondja, hogy egyaránt akart egyedit, praktikusat és megfizethetőt is tervezni. Ez nyilván szép cél. A hivatalos képeket itt találod:

Abloh kollekciója Markerad néven, novembertől lesz elérhető az IKEA-ban itthon is, és tartalmaz szekrényt, lámpát, tükröt, asztalt, ágyat és pár egyéb apróságot. Az árakról egyelőre nincs információnk. A gyártó egy videót is készített a projekthez, bár ez még csak „unlisted” formában van fent a Youtube-on, vagyis lehet, hogy ez az embed nem lesz sokáig elérhető.

A fotók jogtulajdonos az IKEA.

Itt van még jó kis kontent