Minden, amit a női hajfestésről tudnod kell

Szerző: beautyFY

Jól van az úgy, ha az ember szereti a változatosságot. Márpedig a hajszín annyit módosíthat egy ember megjelenésén, karakterén, hogy az rögtön magával ránthatja akár a teljes ruhatárat, öltözködési stílust kistáskástól cipellőig. Érdemes okosan nekilátni hát a kalandnak, amihez egy csokornyi cikket hoztunk most. Ezeket átbogarászva sok kérdésre kaphatsz választ.

Mivel a beautyFY-on az elmúlt esztendőkben már rengeteget írtunk a hajfestésekről, úgy láttuk jónak, ha készítünk egy összegző gyűjtést is azokról a színes-frizurás tartalmakról, amelyeket érdemes átfutni az érdeklődőknek.

Okulásul, tanulságul és információforrásként álljék itt összegezve mindaz, amit a hajfestésekről, szőkítésekről és az átmenetes varázslatokról tudni érdemes.

Élvezd a szemezgetést, klikkrőlklikkre.

#1 Általános tudnivalók

Brooke többször is összeszedte a legnagyobb tévhiteket a hajfestéssel összefüggésben, de talán a legérdekesebb az volt, amelyben kollégánkat, Bosát is megkérdezte a legvitatottabb kérdésekben. Néhány bugyuta tévhit és pár valós félelem is szerepel benne, némi szakmázással kiegészítve. Érdemes elolvasni.

Hasznos infókban szintén bővelkedik az az anyag, amiben a hajfestéssel kapcsolatos általános tudnivalókat vettük sorra. Bár a címében „4+1 dolog” szerepel, valójában még annál is több ismeretet adhat.

A fentiek között persze vannak egyértelmű szempontok is, amikhez nem kell világhírű mesterfodrásznak lenni. Összegezve, a leglényegesebb, hogy amikor elkötelezted magad a hajfestés mellett, akkor legyen konkrét elképzelésed, okosan, megfontoltan, némi utánajárással válassz fodrászt (meg eleve: fodrászatot), ismerd a hajad, és a realitásokra támaszkodj.

#2 Érdemes-e otthon művelni?

Nem csinálunk titkot belőle, hogy az otthoni színézéseket (kiváltképp a problémásabb árynalatoknál) nem javasoljuk, emiatt pedig az „otthon festőktől” szoktunk kapni hideget-meleget. Mi mégis kitartunk amellett, hogy az igazán színvonalas (höhö) munkákhoz szakember, tapasztalat és professzionális anyagok szükségeltetnek.

Abban, hogy egy festés mennyire lesz szép, egy csomó olyan faktor is szerepet játszik, amelyre az átlagember nem is gondolna. Tudni kell belőni a festék szükséges mennyiségét a hajhossz alapján, továbbá képesnek kell lenni egyenletesen felvinni. Arról nem beszélve, hogy a világosítás aligha megy szőkítő és oxi nélkül – ezek használata pedig pláne külön tudomány.

#3 A szőke hajfestés

Nem titok: a hozzánk érkező vendégek nem kis hányada világosítani szeretne a hajszínén – akár részben, akár egészben. A szép szőkét összehozni azonban nem könnyű menet. Oxi, szőkítő, színvonalas hajfesték a minimum – de ismerni kell, melyiket és hogyan kell használni, és muszáj figyelni a hatóidőkre is. A szőke hajfestésekről itt írtunk egy átfogóbb anyagot:

Szőkét festeni bizonyos hajtípusoknál még az igazán sokat látott mestereknek is nagy szívás lehet, kiváltképp akkor, ha nem a természetes színnel, hanem egy már korábban „megdolgozott” koronával van dolgunk.

Mivel az eljárás során a haj szerkezetét is megnyitják, ezért elengedhetetlen, hogy ne valamiféle pancsolt matériával küldje meg a kedves szakember,

hanem lehetőleg ellenőrizhető, minőségi gyártó termékeit használja.

#4 Az átmenetes hajfestések

Nem kétséges, hogy a legnépszerűbb hajfestési technikák ma az ombre és a balayage, ami olyan, mint egy márkás autó: szép, de nem olcsó, és jól meg kell gondolnod, melyiket veszed belőle. Az ombre szót a divatba egy francia kifejezésből, az „átmenetből” emelték be, és értelemszerűen arra utal, hogy a haj színe áttetszik egyikből a másikba, és nem pusztán két szín van egymás alá festve, mint egy falfelületen.

És ha már falfelület: a hajat színezni nem olyan, mintha hengerrel mennénk rá a konyhába felhúzott ytongra. Lépésenként, odafigyeléssel lehet csak eredményt elérni, máskülönben a hajad egészségét és az esztétikai minőséget is kockáztatod.

Mennyi az annyi?

Érdemes itt megjegyezni, hogy az átmenetes hajfestések technikai okokból elég sokáig elhúzódhatnak, kiváltképp akkor, ha a kontrasztosság érdekében az alapszínt is sötétíteni kell. Ilyenkor gyakorlatilag két festés történik, továbbá egy világosítás a hajvégnél – ezért a hosszabb intervallum és a magasabb ár.

#5 Az elrontott hajfestések kijavítása

Örökzöld téma: hogyan kell kijavíttatni egy elrontott hajfestést. A legegyszerűbb mindig a megelőzés, vagyis eleve olyan szakemberhez érdemes menni, aki megfelelő anyagokkal, odafigyeléssel és kellő tapasztalattal dolgozik.

Igazi horrortörténetet írt meg egy hosszú, tanulságos bejegyzésben kollégánőnk korábban, amikor az elbaltázott, vöröses tincseiből szeretett volna egy természetes, barna árnyalatot varázsolni. A sztori beillene a második pontba, vagyis az otthon elrontott színezések sorába is. Szerencsére happy end a vége, leírjuk azt is, hogyan:

A hitelesség kedvéért, és persze azért, hogy első kézből adjunk tanácsokat azokra a balszerencsés esetekre, amikor gond adódna, kollégánk, Fanka segítségével betekintést mutattunk abba is, hogy zajlik nálunk egy elszúrt festés helyreállítása.

#6 Beszédes saját példák

Ha már ekkora szájjal beszélünk arról, hogyan kell szép hajakat készíteni, és mire kell ügyelned akkor, amikor egy ilyen procedúrába belevágsz, úgy illik, hogy hozzunk pár beszédes saját példát is.

Itt van még jó kis kontent