Kétszáz rugótól másfél milláig: így válassz öltönyt a pénztárcádhoz mérten

Szerző: Balla "Duncan" Zoltán

Egy extrém drága méretes öltönyre szert tenni a luxus maga. Hogy megéri-e, azt neked kell eldöntened, de ha már ilyen összeget rászánsz, ne hiedelmek és tévhitek alapján válassz. Az öltöny van érted, és nem te az öltönyért, mon ami! Tabudöntögető know how Pónya Márkkal, a The Suitcompany vezetőjével bespoke-ról és made to measure-ről, hogy ne lőjj túl a célon.

Ha a nagy napra készülsz, az új munkahelyen szeretnél villantani a menedzsmentnek, vagy egyszerűen csak bevállalnál végre egy olyan ruhát, ami túlmutat a kommersz repertoáron, jó döntés lehet egy méretes szabóság felé venni az irányt. Pénztárca is kell azonban a dologhoz, ez elég nyilvánvaló, és itthon kevesen engedhetik meg maguknak, hogy egy használt autó árát eltapsolják egyetlen ruhadarabra.

Valódi többlet vagy szimpla sznobizmus?

Ahogy a legutóbbi, témába vágó cikkünkben, úgy most is a The Suitcompany szakértőjéhez, Pónya Márkhoz fordultunk, hogy megfejtsük, miért kerül a bespoke annyiba, amennyibe, hogy miben különbözik egy made to measure darabtól, és, hogy valóban fényévnyi-e a különbség az itthon kapható, nívós konfekciókhoz képest. Ők az V. kerületi stúdiójukban bespoke és made to measure öltönyökkel foglalkoznak, melyeket olyan gyártók anyagaiból pattintanak össze, mint a legendás angol Scabal vagy az olasz Zegna.

A képen maga a szakértő, amint szemmel leveszi a méreteidet. Fotó: The Suitcompany

Márk egyébként közvetlen figura, nem az a sznob fazon, akitől ódzkodnál megkérdezni akár a legkézenfekvőbb tudnivalókat. Felajánlotta azt is, hogy ha a témában bármilyen kérdésed van, nyugodtan keresd őt személyesen vagy a megadott elérhetőségein.

Az egyediség öröme

Bill Gates egyszer mesélt egy sztorit Donald Trumpról. Egy rendezvényen, hogy imponáljon Gates lányának, Trump elautókázott, hogy aztán látványosan visszatérhessen egy helikopterrel, és leszálljon a közeli réten. Alighanem

úgy érezte, nem elég, ha van egy helikoptere, fontos, hogy mások is tudják: az az ő sajátja. Még akkor is, ha a világ leggazdagabb embere áll a másik oldalon.

Ez a kivagyiság nyilvánvalóan már nevetséges, de egy jámbor, ártatlan igény a büszkélkedésre azért mindannyiunkban ott lapul. Az öltönynél sem mindegy, ki tervezte és gyártotta, de az elsődleges szempont mégis inkább az, hogy jól álljon, igényességet, fegyelmezettséget és stílust közöljön. Hogy pontosan hogyan, milyen technológiával készült, a befogadó számára első pillantásra valószínűleg nem lesz feltűnő.

Kezdjük az alapokkal: Bespoke öltöny.

A bespoke kifejezést sokan hallották már, akik érdeklődnek az elegáns divat iránt, de kevesebben értik, mit jelent a gyakorlatban. A bespoke elviekben az öltönykészítés csúcsa, ha annak tekinthetjük azt, amikor az egész munkafolyamat nagy szakértelemmel, aprólékosan, manuálisan zajlik.

A bespoke ötönykészítési procedúra során találkozol a szabóval, aki leveszi a méreteket, szabásminta alapján megtervezi, kivágja az anyagot, majd összevarrják frankón.

Akik nem bízzák a véletlenre

A méretek levétele után próbák sora következik – a ruha előállításának különböző szakaszaiban. Van persze olyan is, hogy lerajzolják a szabásmintát, amit próbaként már a munkafolyamat elején ráadnak az ügyfélre. A bespoke öltöny elkészítésének fontos jellemzője, hogy

ipari technikával szinte alig pöckölnek valamit az öltönyön, mert az egész mechanizmus hagyományos, manuális eszközökkel zajlik.

Többnyire van tehát köztes próba, valamint végpróba, végül pedig átadják a kész portékát, aminek az ára 2500 eurótól (850 000 Ft) indul.

A mester ideje pénz

Nyilvánvaló tehát, hogy egy ilyen szolgáltatásnál nem pusztán az anyagot, de a mesteremberek irgalmatlan munkaidejét is meg kell fizetned, amit a konfekciónál és a méretre gyártott termékeknél megspórolnak.

Minőségi portékák. Te mit választanál? Fotó: The Suitcompany

A made to measure

A made to measure az öltönykészítés másik alapfogalma, amit kimondani baromira menő, de leginkább akkor érdemes, ha az ember jottányit érti a jelentését. A made to measure a jobb helyeken lényegében azt jelenti, hogy saját szabásminta készül a megrendelőre, azonban ezt nem egy üres lapra, nulláról rajzolják, mint a bespoke-nál, hanem egy alap szabásmintát módosítanak a siker érdekében.

Vagyis a te méreteid alapján, az egyéni testfelépítésednek megfelelően készül az öltöny – gépi technológiával, de az általad választott anyagokból.

Egyértelmű előnye a bespoke-hoz képest a költség- és időhatékonyság, míg hátránya, hogy nem lehet megoldani bármit. Tízből kilencszer azonban van megoldás a testalkat pontos lekövetésére, úgyhogy érdemes érdeklődni a döntés előtt. Itt a szabóval való folyamatos „közös mukáról” vagy a kézzel varrt gomblyukakról le kell mondani, de ezt a marketinges Nóri nem fogja a szemedre vetni a karácsonyi céges csapatáson, és az éves közgyűlésen sem fogja elriasztani a befektetőket.

A ready to wear, vagyis konfekciók különböző presztízsben

A harmadik szakmai terminus, amit érdemes megjegyezned. Ebben a cikkben csak a magas minőségű konfekciókat tárgyaljuk, amik bármilyen közegben megállják a helyüket, de mindig érdemes utánajárni, hogy a presztízs mellett mit ad még egy jól csengő márkanév. Vagyis mivel ad többet egy nyolcszázezres a kétszázasnál.

Mit mennyiért kapsz?

Az összeállításban tehát a konfekció öltönyöket is megméretjük, elvégre abból is kapni már megfelelő minőséget. Mégis elmondható, hogy

míg a jó made to measure és a bespoke exkluzív szolgáltatás, addig a konfekció inkább egy termék.

Ha ebben gondolkozol, akkor minőségi kész öltönyöket kapsz olyan márkáknál, mint a Boss, a Zegna vagy a Brioni, igaz utóbbinál akár 3000 euróba (egymillió forint) is fájhat egy szimpla kétrészes szett.

A peremterületek

Hozzá kell tenni, hogy a nagy márkák egy része belépett a méretes öltönyök piacára: a Boggi Su Misura néven már pörgeti a made to measure szolgáltatását, amit azzal promotál, hogy a bespoke minőségéhez közelít, de a konfekció sebességével készül el.

Irtózatosan menő gyapjúszövet, csodálatos rozsdabarnában, halvány türkiz sávokkal. Kell.

A dilemmára, hogy a nagyon drága bespoke vagy az elérhetőbb made to measure jelenti-e a jó megoldást, Márk azt mondja, az öltöny választásánál a konzervatív szempontokon túl muszáj az ésszerűséget is figyelembe venni. Éppen azért kell szakemberhez fordulnod, hogy a személyes preferenciáid alapján dönthessetek anyag, szabás és egyéb technikai részletek dolgában.

Azért jó lesz vigyázni!

Legyünk őszinték: fantasztikus dolog a bespoke öltöny, de a mai technológiák és szakismeretek mellett más, testre szabott alternatívák is lehetnek versenyképesek. Ezen túlmenően észben kell tartanod, hogy a bespoke öltöny is textil, nem pedig bőrpáncél: ha a milliós kelméd finom szálai beleakadnak egy bokorba, vagy balgán leöntetnek egy fröccsenésnyi nemes aszúval, sajnos ugyanúgy sérül, mint egy átlagos ruhadarab.

Kicsit olyan ez, mint az egyedi parfüm. Te is elmehetsz egy parfümőrhöz bármikor, és készíttethetsz 1-2 millióért saját, unikális illatot. A gyártási procedúra körülbelül fél évig tart majd, és kapsz egy illatot, ami senki másnak nincsen. De jobb lesz az az illat, mint a legjobb gyártók drága parfümjei?

Röviden: nem pusztán az ár határozza meg, hogy egy termék látványra és minőségre mit tud hozzád tenni. Lentebb rendszerezettebben is összegyűjtjük a legfontosabb tényezőket, amik segítenek az öltönyválasztásban, árkategóriánként.

I. márkás konfekció: 150 000 – 200 000 Ft

Ezért a pénzért nagyjából az itthon kapható minőségi, de nem luxuskategóriás öltönyök járnak.

Mi fér bele? Minőségi konfekció

Példák: Boss, Digel, Pierre Cardin

Amit kapsz érte: Jó minőségű anyagból, frankó gyártástechnológiával készült öltözék.

Előny: Nem kell sokat gondolkodnod az anyag- és színválasztáson; készen meg tudod venni az elképzelésed, még akkor is, ha nem nagyon készülsz rá a témára. Ami a színeket és a fazont illeti, a nagy gyártók igyekeznek a földön járni, és alkalmazkodni a trendekhez.

Hátrány: Azt kapod, ami van, komolyabb kombinációs lehetőségek nélkül. A színvariációk, a szabás adott, nem tudsz bélést vagy gombokat kurkászni ízléses brossúrákból, és nem fogják egyedileg a méretedre készíteni sem – legfeljebb utólag igazítják itt-ott.

II. Made to measure vagy su mi sura: 250 000 – 450 000 Ft

Itt már jár az egyediség. Ha ügyesen választasz szabóságot, minőségben és optikailag is a konfekciók fölé kerekedhetsz.

Mi fér bele? Super 150-es anyagminőségig elég sok anyaggyártó terméke. Egyedileg összeválogatott részletek, neked készítve.

Amit kapsz érte: Tradicionális angol, olasz és európai gyártók szöveteiből készült, jó minőségű gyapjúkból választhatsz, super 100 – 150-ig terjedő anyagminőségig. A személyes paramétereidnek megfelelően készítik el az általad választott anyagból.

Előny: Méretre készül, választható anyagok, egyediség. Megoldja azokat az arányproblémákat, amiket a konfekció nem tud.

Hátrány: Kb. 5-6 hetet várnod kell rá.

Scabal anyagok a The Suitcompany-nál.

III. Luxus konfekció: 400 000 – 850 000 Ft

Mi fér bele? Nagy presztízsű márkák modelljei

Példák: Canali, Ermenegildo Zegna, Armani

Előny: Alapból nagyszerű anyaghasználat, és a divatnak egyértelműen azon vonulata, amelynél a név elég sokat nyom a latban. Nem nagyon tudsz hibázni a választásnál, mert itt már az üzletekben is egy magasabb szintű hozzáértéssel tudnak segíteni.

Hátrány: Nagy valószínűséggel utánad kel igazítani, és vannak olyan dolgok, amiket aligha tudsz utólag korrigálni. Márpedig egy 500 000 forintos zakót félretenni azért, mert „nem tökéletes”, komoly luxus.

IV. „No limit” konfekció: 850 000 – 1,5 millió Ft

Mi fér bele? Luxusmárkák, mint a Brioni vagy a Kiton

Előny: Ez a konfekció csúcsa, készen nem nagyon kapsz ennél mgasabb presztízsű terméket.

Hátrány: Az ára és a tudat, hogy ennyiért készíttethettél volna egy teljesen egyedit, kiemelkedő minőségben.

Minőség? Igen. Konfekció? Igen. Ára: 1,2M minimum. Fotó: Brioni

IV. Bespoke: 800 000 – 3 Millió Ft

Mi fér bele bespokenál? Bármi és minden. Teljesen kézzel készült, a legnevesebb gyártók anyagaiból varrott öltöny. Nem nagyon tudsz olyat kérni, ami nem megvalósítható.

Előny: Teljes egyediség, milliméterre kézzel készült dolgok. Körülbelül, mintha az autódat kézzel kalapálta volna össze Herr Laufenberg a Mercedes gyár valamelyik szegletében.

Hátrány: 2-3 hónapot várnod kell rá, általában 3 próba minimum szükséges (ha nincsenek komplixációk a születésnél). És az árából megcsinálsz egy MBA-t a Corvinuson.

A cikk elkészítéséhez köszönjük Pónya Márk és a The Suitcompany segítségét.

Itt van még jó kis kontent